MTI 2020. október 19.

Ismét engedélyezik a TikTok videómegosztót Pakisztánban

Az üzemeltető biztosítékokat adott arra, hogy az országban a pakisztáni törvényeknek megfelelően fogja szűrni a weboldalra felkerülő tartalmakat.

A megegyezés szerint a TikTok kötelezte magát arra is, hogy letiltják az erkölcstelennek számító felhasználói fiókokat.

A kínai Bytedance vállalat tulajdonában lévő megosztót október elején tiltották be Pakisztánban, mert az többszöri felszólítás ellenére sem szűrte meg a konzervatív iszlám országban erkölcstelennek számító tartalmakat, amelyekre ezért több helyről panasz érkezett.

Szeptemberben Pakisztán betiltotta az ismerkedésre szakosodott Tinder szolgáltatót is. Noha a hatóságok ezt a döntést szintén az applikáció "erkölcstelenségével" indokolták, emberi jogi aktivisták szerint a tiltásokkal az országban nagy befolyással bíró hadsereg bírálóit akarják elhallgattatni.

Pakisztánban 2012-ben a YouTube videómegosztót is letiltották, miután tiltakozások robbantak ki egy itt megosztott film miatt, amely az emberek szerint sértette Mohamed prófétát. A néhány hónapos tiltást követően a YouTube végül egy helyi verziót indított az országban.

Imran Hán miniszterelnök 2018-as hivatalba lépését követően az országban erősödött a cenzúra. Az ellenzék szerint Hánt a Pakisztánban nagy befolyással rendelkező hadsereg juttatta hatalomra.