2020. november 27.

Költözik Stephen King és John Irving

Megvásárolja a Penguin a Simon & Schuster kiadót.

A Penguin Random House megvásárolja a Simon & Schuster könyvkiadót - jelentette be szerdán a Bertelsmann médiaóriás, a Penguin anyavállalata. Az amerikai írók céhe ellenzi a felvásárlást.

Az óriáskiadó létrehozása átrajzolja az amerikai kiadói térképet.

A Penguin Random House, amely jelenleg is a legnagyobb kiadó az Egyesült Államokban a New York-i székhelyű Simon & Schuster felvásárlásával olyan szerzők kiadási jogát szerzi meg, mint Stephen King és John Irving. A kiadót 2,17 milliárd dollárért (657 milliárd forintért) adja el a ViacomCBS.

A Simon & Schuster globálisan is megerősíti a Bartelsmann jelenlétét, de különösen az Egyesült Államokban, második legnagyobb piacán - értékelte a lépést a német médiaóriás.

A Simon & Schuster felvásárlásával az amerikai könyvkiadás úgynevezett "öt nagyja", amelyben a Penguinen kívül a HarperCollins, a Hachette Book Group és a Macmillan is szerepelt, négytagúra csökken.

A szerződést 2021-ben zárják le, mivel azt még az amerikai Igazságügyi Minisztériumnak is jóvá kell hagynia.

Az amerikai írók céhe szerdán közölte, hogy ellenzi a felvásárlást, mivel az sérti a versenyt, és megnehezíti a szerzők és ügynökeik számára a kiadókkal való tárgyalást. A céh véleménye szerint a minisztériumnak nem kellene jóváhagynia ezt a szerződést.

A HarperCollins tulajdonosa, a News Corp. szintén elítélte az üzletet. Mint írták, a Bartelsmann nemcsak egy könyvkiadót vesz, de megszerzi a piac feletti dominanciát is és könyvóriássá válik. "Ennek az irodalmi szörnynek 70 százaléka lesz az amerikai irodalmi és általános szépirodalmi piacon" - figyelmeztettek.

Markus Dohle, a Penguin Random House vezérigazgatója szerdán hangsúlyozta, hogy a Simon & Schuster megőrzi kiadói függetlenségét, és a két kiadó által publikált könyvek továbbra is versenyeznek egymással a kiadói szerződéseknél.

Jonathan Karp, a Simon & Schuster jelenlegi elnök vezérigazgatója továbbra is a vállalat élén marad a Bertelsmann közleménye szerint.

Az 1835-ben alapított német konglomerátum, amely a műsorszórás, a zene és az online vállalkozások széles portfóliójával is rendelkezik, április óta a Penguin Random House egyedüli tulajdonosa.

A ViacomCBS adósságai miatt kényszerült rá az 1924-ben alapított Simon & Schuster eladására. A vállalat a tulajdonosa a Nickelodeon, MTV, BET és a Comedy Central kábelcsatornának, a CBS televíziónak és a Paramount filmstúdiónak.