2020. november 06.

Közzétették a Budapest 92,9 MHz frekvencia pályázati felhívását

A Hír TV Civil kör és az RTL Klub Álarcos énekes című műsorával kapcsolatban is állást foglalt az NMHH

Véglegesítette és közzétette a médiatanács a Budapest 92,9 MHz körzeti vételkörzetű frekvencia pályázati felhívását közösségi jellegű használatra - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták, hogy az ajánlatokat december 14-én lehet majd benyújtani. A jövő februárban lejáró jogosultságon jelenleg a Klubrádió médiaszolgáltatója sugároz - tették hozzá.

A médiatanács - bejelentés alapján - két televíziós műsort is vizsgált. Az egyik bejelentő a Hír TV Civil kör című műsorának augusztus 22-ei adásában kifogásolta, hogy a beszélgetés egyik résztvevője súlyosan sértő módon és lealacsonyítóan nyilatkozott az LMBTQ közösség tagjairól.

A testület megállapította, hogy hatósági eljárás megindítására okot adó körülmény nem merült fel, mivel a műsorszám résztvevői által használt fordulatok bár negatívak voltak, nem tekinthetők szélsőséges, az érintetteket emberi mivoltukban megkérdőjelező, méltóságsértő kifejezéseknek. Az alkotmánybíróság több határozatában is kifejezte, hogy az ilyen állásfoglalás a demokratikus nyilvánosság része, függetlenül attól, hogy ezzel a véleménnyel vannak, akik nem értenek egyet - ismertették.

Hozzáfűzték: gyűlöletkeltés és kirekesztés sem volt megállapítható, mivel a műsorban nem jelent meg agresszió vagy támadó megnyilvánulás.

A médiatanács ennek ellenére kifejezetten károsnak tartja, hogy a műsorokban a viták hangneme eldurvult, a résztvevők szélsőséges, bántó kifejezéseket használnak, amelyek bár nem jogsértők, az ellentétes nézetek kulturált megvitatását kifejezetten hátráltatják - hangsúlyozták.

A másik vizsgálat az RTL Klub Álarcos énekes című műsorának egy szeptemberi adására irányult, amelyet a bejelentő szerint magasabb korhatár-besorolással és későbbi órákban kellett volna adni. A grémium megállapította, hogy a műsorban elhangzó, kifogásolt "Pocsolyába léptem" című dal előadásakor nem volt közvetlen utalás a szexualitásra, és a szöveg kétértelműségét sem tárgyalták a műsor szereplői, továbbá a képi világ is a country hangulatra, és nem a dalszöveg alternatívan értelmezhető elemeire összpontosított. A 12 és 16 év közötti nézők tehát csak az elsődleges tartalma szerint értelmezhették az előadásban elhangzottakat, ezért nem volt indokolt a műsor magasabb korhatár-besorolása - olvasható a közleményben.