2018. április 24.

Megvannak a friss adatok! Ki a piacvezető?

2018-ban a Sláger FM a leghallgatottabb adó Budapesten és Pest megyében - közölte a rádió stábja a friss adatokra hivatkozva. Ezt viszont vitatja a Rádió1 és a Retro Rádió.

Elérhetővé váltak azok a mérési adatok, amelyek az év elejétől vizsgálták a rádiók hallgatottságát. Az egységes módszertan alapján készült rádiós hallgatottságmérési adatokat január 1-től dokumentálták a naplós panel módszertannal.

A Sláger FM kedd délután tette közzé az adatokat értelmező közleményét. Mindezek alapján elmondható, hogy ebben az évben Budapest és Pest megye leghallgatottabb rádiója továbbra is a 103.9 Sláger FM a 15 évesnél idősebbek körében.

Budapest + Pest megye átlag - NMMH - M Meter - Kantar
Budapest + Pest megye átlag - NMMH - M Meter - Kantar

Ugyanakkor a január-márciusi átlag adatok alapján a 18-59 éves célcsoport körében is – a heti hallgatottságot tekintve - a csatorna lett a leghallgatottabb rádió. Az adó a kiemelkedően magas fizetőképes korosztályban is stabilan megőrizte a vezető helyét, olyannyira, hogy ebben a 30-59-es korcsoportban – a fővárost tekintve - szintén a 103.9 Sláger FM lett a leghallgatottabb rádió a január-márciusi átlag adatok alapján.

Budapest 30-59 Reach 2018 március - NMHH - M-Meter - Kantar
Budapest 30-59 Reach 2018 március - NMHH - M-Meter - Kantar

Frissítés:

Nem sokkal később a Rádió1 és a Retro Rádió reklámidején értékesítő Media Time is kiadta a maga közleményét, amely az adatokat elemezve radikálisan más következtetésekre jutott:

  • A Retro Rádió a 30-59 éves korosztályban az indulása óta eltelt alig több, mint három hónap alatt megközelítette az évek óta létező Sláger Fm hallgatottságát. Ezen adatok szerint a Sláger a tavalyi utolsó negyedévhez képest elveszítette a hallgatóinak közel 20%-át
  • A reggeli műsorsávban - ahol Sebestyén Balázsék műsora hallható a Rádió1-en - a 18-49-es korosztályban Andy Vajna adója stabilan tartja piacvezető pozícióját.

 

  • De napi szinten is ők a piacvezetők a Media Time szerint ebben a korcsoportban.


Ahogyan arról a Médiapiac korábban beszámolt, tavaly novemberben egy régóta húzódó ügyben döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, melynek eredményeképpen 2018 januárjától az M-Meter és a Kantar Hoffman konzorciuma végzi a rádiós közönségmérést Magyarországon.

Ezzel lezárult egy vitatott korszak a hallgatottságmérés történetében. Ugyanis addig két cég is mérte az adatokat, az egyes rádiók hol ezt, hol azt az adatot idézték. Ám úgy tűnik, a hivatalos, mindenki által elfogadott mérés sem hozott megnyugvást a piacon, a rádiók most már ugyanúgy játszanak a célcsoportok, korcsoportok megadásával, ahogy a tévék is vitatkoznak azon, mely kategória a helyes kereskedelmi célcsoport: a 18-49 vagy a 18-59.

Indexesek: Lesz másik!

8 órája

Az Index egyik felmondó újságírója, Kárpáti Márton osztott egy képet Facebook-oldalán vasárnap este, amit aztán a Távozó indexesek Facebook-oldal is közzétett: Lesz másik!