Kövess minket!

Médiapiac

″Minket legelsősorban a gondolatok érdekelnek″

A Netnapló célja az érző-gondolkodó alkotó közelhozása, illetve megismertetése. A Netnaplóról a Litera.hu főszerkesztőjét, Nagy Gabriellát kérdezte a Fedél Nélkül szerzője.

Mikor indult a Netnapló, és kinek az ötlete volt az elindítása?

A netnapló már rögtön a Litera indulásakor, 2002-től az egyik legfontosabb rovatunk volt. Már nem emlékszem, kinek jutott eszébe, talán az egyik alapítónknak, Csejdy Andrásnak, aki a Litera kiadója a mai napig, vagy Keresztury Tibornak, az első főszerkesztőnknek. A régi Magyar Napló folyóiratnak a 90-es évek elején volt egy kiváló naplórovata olyan szerzőkkel, mint Tandori Dezső, Balassa Péter, Spiró György, Németh Gábor, Csalog Zsolt, Bojtár Endre és Jókai Anna. Szerettük olvasni, ahogy a klasszikus írói naplókat is, amilyen a régi Tények és Tanúk sorozatban a Karinthy-, Jókai- vagy Balázs Béla-napló. Ugyan az egykori Terasz nevű kulturális oldalnak volt ilyen, gyorsan véget ért és a tudósítás műfajához sokkal inkább közel álló kezdeményezése az interneten, mi alapvetően írói blognak képzeltük el, arról álmodoztunk, írók, költők blogolnak majd a Literán, és nem csak egy hétig, hanem sokkal tovább. Aztán az egyhetes naplóknál maradtunk.

Milyen céllal indították el?

Kíváncsiak voltunk az írók, művészek gondolataira, a művek születésének forráshelyére. Azt gondoltuk, ez egy olyan határműfaj, mely betekintést enged a kulisszák mögé, az olvasók, miközben szépirodalmi igénnyel megírt szövegeket olvashatnak, képet kapnak magáról az íróról is, beleláthatnak az életébe, megtudhatják, mi foglalkoztatja, ezáltal közelebb érezhetik magukhoz a szerzőt, aki immár nem egy puszta név lesz számukra a könyv borítóján, nem egy távoli csillag, színpadon, mikrofon mögött álló, rádióból hallható elvont személy, hanem érző, gondolkodó, húsvér ember, aki nem mellesleg könyveket ír (például).

Ki publikálhat a netnaplóban?

Kezdetben a Litera által felkért írók, kritikusok, irodalomtörténészek, színészek, zenészek vagy más művészeti területen tevékeny alkotók publikáltak a rovatban. Ám mivel egy ilyen, hét külön írásból álló sorozatnak a megjelentetése komoly anyagi erőpróba, és az évek során a financiális feltételeink romlottak, 2011-ben kitaláltunk új naplóműfajokat, megszületett a műhelynapló, a fotónapló és a szabadnapló műfaja. Az utóbbi valójában egy pályázat, egyetlen napló beküldésével lehet naplóírásra pályázni, aki elnyeri a jogot, egy héten át írhat naplót a Literára. Remek műfaj, igaz, most épp nincs meghirdetett pályázat, sok felfedezettünk lett ennek köszönhetően, ilyen Szekrényes Miklós, Imre Eszter és Hó Márton.

A fotónaplókra is büszkék vagyunk, remek anyagot közöltünk például Stekovics Gáspár, Bahget Iskander, Horváth Dávid, Szebeni András, Kaiser Ottó, Frankl Aliona, Stalter György és Szilágyi Lenke fotóművészektől.

A műhelynapló-sorozatba pedig, amelyben a Fedél Nélkül is publikált, irodalmi-kulturális műhelyek kapnak meghívást. Folyóiratok, nyomtatott és online kulturális újságok, könyvkiadók, irodalmi szervezetek, egyetemek, könyvesboltok és más, kultúra területén tevékenykedő csoportok írtak már nálunk naplót, a Holmi folyóirattól a Pannonhalmi Szemléig, a Látótól az Irodalmi Jelenig és Magyar Narancsig, az Írók Boltjától a Magyar Írószövetségig, mostanra számolhatatlanul sokan. A határon túli irodalmat szemléző, Kilátó című sorozatunk egyik fő eleme kevésbé ismert erdélyi, felvidéki, vajdasági és kárpátaljai irodalmi fórumok bemutatása, így kaptak lehetőséget naplóírásra például a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem tanárai is vagy a Dunszt nevű online újság munkatársai.

A legjobb naplókat minden évben díjazzuk, az eddigi Napló-díjasaink: Dérczy Péter, Sajó László, Szijj Ferenc, Szolláth Dávid, Takáts József, Fabinyi Tamás; Műhelynapló-díjasaink pedig a Holmi, a Vörös Postakocsi, a Hévíz, az Ex Symposion és a Székelyföld. A tavalyi legjobb naplókért járó díjakat épp most fogjuk átadni a Nyitott Műhelyben, április 3-án, az Előhívás című kritikai beszélgetés előtt.

Milyen témákat várnak?

Minket legelsősorban a gondolatok érdekelnek, a szellemi élet alakulása, az irodalmi, kulturális folyamatok, a társadalmi változások. Szeretjük, ha a szerzőink sokféle nézőpontból tekintenek a világra, ha egymástól távoli galaxisok találkoznak a rovatban, és gyökeresen eltérő világlátások kerülnek egy pástra, ha vita van, helyben született, eredeti gondolatok fogalmazódnak meg. Szeretjük, ha egy írás a maga terepén radikális, szókimondó, fontos társadalmi témákat feszeget, és köntörfalazás, szépítés és hazugságok nélkül húsbavágó témákról, mindannyiunk életéről szól.

Van-e műfaji korlátozás?

A napló szabad műfaj. Kizárólag minőségi korlátokat ismerünk el. Szóljon egy napló bármiről, ha irodalmi igénnyel, jól van megírva, megállja a helyét. Lehet naplóimitáció, versbe szedett, fiktív, karikaturisztikus, a legextrémebb formákig el lehet menni. Egy a kikötés: igényes legyen, kerülje a felszínt, a mellébeszélést, valamint még a legenyhébb formában se kövessen el merényletet a magyar nyelv ellen.

Hány szerző publikált eddig benne?

Ezt csak saccolni tudom. Több óra lenne összeszámolni. Ha az első publikáció 2003-ból származik, akkor az eltelt 16 évben több mint nyolcszáz naplónak kell lennie a Litera felületén. A szerzők száma ennél kisebb, mivel voltak írók, műhelyek, akik dupláztak, tripláztak, sőt, visszatérő elkövetőket is bőven találhatunk köztük.

Kik a leghíresebb szerzők?

Nem kedvelem ezt a szót, fogalmazzunk másképp, hívjuk a legismertebb vagy legnépszerűbb szerzőknek őket. Ha csak a szerzői naplókat nézem, akkor ide tartozik Varró Dániel, Grecsó Krisztián, Háy János, Simon Márton, Karafiáth Orsolya, Kukorelly Endre, Vámos Miklós, Konrád György, de a széles körben ismert szerzők közt találjuk Veiszer Alinda és Tamás Gáspár Miklós nevét is. Világviszonylatban talán George Szirtes neve cseng a legtöbbeknek ismerősen. Esterházy Pétert azért nem említem, mert ugyan ezen a néven fut napló a Literán, az egy születésnapi meglepetés neki, a neve alatt szerzőtársai írtak a stílusában. De számos közismert művészt találunk még a műhelynaplók szerzői közt, a Karácsonyi Ének című ünnepi naplót például zenészek írták: Novák Péter, Frenk, Ujj Zsuzsi, Kollár-Klemencz László. Ha tovább nézegetjük a listát, akkor van itt bejegyzés Menyhárt Jenőtől (Európa Kiadó), Bárdos Deák Ágnestől (Kontroll Csoport), Török Ferenc filmrendezőtől, Máté Gábor színész-rendezőtől, Gerhes Gábor, Szirtes János, feLugossy László képzőművészektől és Rutkai Boritól. Sőt, gyerekektől is, ugyanis egy karácsonyi héten gyerekek lepték meg írásaikkal, rajzaikkal az olvasót.

Megjegyzem, nagy öröm számunkra a naplóírók közt látni olyan szerzőket – egyben megrendítő is ezzel szembesülni –, akik már nincsenek köztünk: Határ Győző, Borbély Szilárd, Beney Zsuzsa, Hazai Attila, Kőrösi Zoltán és Tarján Tamás ilyen.

Hogyan tudják mérni a blog és az írások sikerességét?

Sokféle egzakt és szubjektív mérőeszköz létezik. Nézzük a Google analyticsben, követjük a Facebook-statisztikát, a cikkek alatt jó pár éve látszik a kedvelők száma, de nyomon követhetők a hivatkozások és megosztások is. Mára azt látjuk, hogy más médiumok is átvették a műfajt, igencsak megszaporodtak a netnaplók az online újságokban. És van még egy: a személyes visszajelzések, melyek arról biztosítanak bennünket, hogy a netnapló az egyik legnépszerűbb, legolvasottabb rovat a Literán.

Hogyan tudják megőrizni n netnapló színvonalát?

Ha van lehetőségünk szerzőket felkérni, akkor a szerző eddigi írói tevékenysége elég garanciát jelent, ha műhelyeket szólítunk meg, akkor az irodalmi, kulturális lapok és kiadók megbízhatóan igényes szövegekkel jelentkeznek. Ha becsúszik néhány kevésbé értékelhető munka, a szerkesztő átdolgozásra visszaküldi a szerzőnek, változtatásokat javasol, igaz, olyan is előfordult már nemegyszer, hogy elálltunk a közléstől.

A Fedél Nélkül alkotói és szerkesztői hogyan kerültek a naplóba?

A Litera 2019-ben új fejezetet nyitott az életében. Egyrészt kívül és belül is megújult, másrészt minden eddiginél erőteljesebben igyekszik a mai magyar társadalom számára sorsdöntő ügyekre és témákra koncentrálni. Eljött az idő, hogy a művészeten, kultúrán, irodalmon túl az életünket vagy sokak életét meghatározó társadalmi kérdéseket helyezzük előtérbe. A Literától a hasonló ügyek felkarolása nem idegen, néhány éve fontos, társadalmi célú programot hirdettünk, Nekem nem mindegy címen. Fiatalok pályázhattak irodalmi művel szólásszabadság, erőszak, kirekesztés/rasszizmus és elvándorlás/migráció témában, az irodalmi pályázatot beszélgetések, viták, előadások és játékok kísérték az ország több régiójában (Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl, Dél-Alföld). Ezt a hagyományt folytatva igyekszünk még többet tenni a társadalmi felelősségvállalás és a demokratikus értékek védelme terén, olyan műhelyeket, civil szervezeteket és fórumokat megszólítani, amelyek hátrányos helyzetben lévőknek adnak teret, segítséget és képviseletet. Ebbe a körbe tartozik a Fedél Nélkül, mely újság elsőként való meghívását az új Litera naplózói közé: szimbolikus gesztusnak szántuk. Azt az üzenetet közvetítjük vele az olvasónak, hogy társadalmi szolidaritás, empátia, egymás támogatása és megértése nélkül nincs működőképes emberi közösség. A jövőben is szándékunk lehetőségeinkhez mérten maximálisan kiállni azok mellett, akik bármilyen megkülönböztetést, hátrányt szenvednek el. Úgyhogy ez úton is köszönjük a Fedél Nélkül szerzőinek a kiváló naplókat, és örömmel vállalkozunk további együttműködésre.

Médiapiac

Újabb bírság az RTL-nek: erőszakos Sztárbox-jelenetek a Kanapéhuszárokban

A testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki a csatornára.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt, miután állampolgári bejelentésre, hatósági ellenőrzést követően hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben.

A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására

– közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Kanapéhuszárok két vizsgált epizódjában nem az eredeti, élőben sugárzott Sztárbox-jeleneteket játszották le, hanem azok szerkesztett változatát.

A műsorszám azt mutatta be, hogy a „kanapéhuszárok”, akik között egy család is volt négy kiskorú gyermekkel, hogyan reagálnak a látottakra.

A médiaszolgáltató a Kanapéhuszárokat a III. korhatári kategóriába sorolta (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott), az epizódokat ugyanakkor tizenhat éven aluliak számára nem ajánlottként (IV. korhatári kategória) kellett volna klasszifikálni, figyelemmel arra, hogy a tizenhat évesnél fiatalabb kiskorúak személyiségfejlődését a műsorszámban halmozottan előforduló erőszakos jelenetek és azok következményeinek közvetlen ábrázolása, valamint az erőszakos jelenetekre és a sérülésekre reflektáló, intenzív félelmi reakciók bemutatása negatívan befolyásolhatta – írták, hozzátéve, hogy ezért

a testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re.

Úgy folytatták, hogy mivel a klasszifikációs rendelkezések megsértése súlyos jogsértés, indokolt a nyilvánosságot erről minél szélesebb körben tájékoztatni, ezért a médiatanács az RTL-t a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte, a jogsértés ismételtsége miatt pedig 50 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjére.

Pályázati beszámoló

Közölték azt is, hogy ugyanezen az ülésén a testület elfogadta az MTVA Támogatási Irodájának a Médiatanács Támogatási Program keretében meghirdetett, médiaszolgáltatások támogatását célzó pályázati eljárásokra vonatkozó negyedéves beszámolóját.

A testület döntései nyomán az MTVA az idei év első negyedévében négy, a médiatanács által meghirdetett pályázati eljárásban (Rádióállandó2023, TVállandó2023, KMUSZ2023, Rezsi2024) nyolcvankét támogatási szerződést kötött, melyeknek köszönhetően összesen 473 694 208 forintot oszt szét a nyertes pályázók között.

Bírságot kapott a Rádió 1 Sirius

A közleményből kiderült az is, hogy a médiatanács elmarasztalta a Radio Plus Kft.-t, mert a 91,1 Rádió 1 Sirius január 19. és 25. között megsértette a szerződéses vállalásait, mivel nem tett közzé elegendő közszolgálati, továbbá a helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, műsorelemet, valamint szöveges tartalmat, a zenei művek körében irányadó vállalását pedig túllépte.

Mindezek miatt a testület 130 ezer forint bírsággal sújtotta a médiaszolgáltatót, illetve a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

Elmarasztalták a Forrás Rádiót

Az ugyancsak elmarasztalt Forrás Rádió pedig azzal sértette meg a szerződéses vállalásait, hogy január 9. és 15. között nem tett közzé sem megfelelő mennyiségű hírműsorszámot, sem közszolgálati és helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, ezért a médiatanács a médiaszolgáltatót, a Turul Média Kft.-t 70 000 forint bírsággal sújtotta, és közlemény közzétételére is kötelezte – tették hozzá.

A TV2 Comedy is hibázott

Azt írták, hogy a hatóság a román társhatósághoz fordult a TV2 Comedy csatornán március 11-én reggel 9 óra 25 perctől vetített Amerikai fater című műsorszám Smikulás című epizódja miatt, mert az a magyar szabályozás alapján – tekintettel a szexualitás megjelenítésére, a trágár nyelvezetre, az erőszak-ábrázolásra, a vallást érintő kijelentésekre, a zoofíliára utalásra, valamint az alkohol- és drogfogyasztásra – alkalmas volt a tizenhat éven aluliak személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, miközben a médiaszolgáltató azt „A következő műsorszám csak szülői engedéllyel ajánlott” felhívással, valamint „AP” korhatári jelöléssel sugározta, ami a hazai szabályozás szerint a III. korhatári kategóriának (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) feleltethető meg.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Szoboszlai Dominik – Az interjú a Spíler TV-n! (videó)

Szombat este 20:25-kor tűzi műsorára a Spíler 1 a legsikeresebb magyar focista, a Liverpoolban játszó Szoboszlai Dominikkal készült exkluzív interjúját.

Közzétéve:

MTI/EPA/Adam Vaughan

A Manchester City-Chelsea FA-kupa elődöntőt követően a Spíler 1-en szombat este 20:25-től érkezik a Szoboszlai Dominik – Az interjú. Az exkluzív filmnek fontos része a sztárjátékossal készített interjú, nem csupán a magyar válogatott csapatkapitányáról tudhatnak meg sokat a nézők, ha szombat este a Splíer 1 programját választják. Baumstark Tibor végigjárta azokat a helyszíneket, amelyek a legszorosabban kötődnek a Liverpool FC-hez. A világklasszis középpályás gondolatain és érzésein túl pedig betekintést nyerhetünk a labdarúgással mélységesen átitatott városnak, a Liverpool-nak a mindennapjaiba is.

„Szoboszlai Dominik részletesen mesél arról, hogy mi történt a Liverpoolnál, miután minden idők egyik legeredményesebb futballedzője, Jürgen Klopp néhány hónappal ezelőtt meghökkentő időzítéssel bejelentette az évvégi távozását. Benézhettünk a kulisszák mögé, így megmutatjuk a topfutball egyik legmodernebb, leginkább felszerelt edzőközpontját, meglátogatjuk a legendás Anfield stadion történelemmel és legendákkal átitatott környékét, és a Spíler TV kameráin keresztül a focirajongók azt is láthatják, amit a világon nagyon kevesen, hogy hogyan fest a mérkőzés előtti percekben a Liverpool öltözője” – árulta el Baumstark Tibor. – „A Dominikkal készült interjún túl a Premier League történetének legjobb játékosai közül is megmutatjuk néhány egykori sztár véleményét az angol bajnokság kihívásairól, és persze Szoboszlai Dominik teljesítményéről” – tette hozzá.

Vasárnap a Spíler 2 közvetítésében Szoboszlai Dominik és a Liverpool a Fulham otthonában lép pályára, majd közvetlenül utána a La Liga és az egyetemes futballvilág csúcsrangadója, az El Clásico kerül képernyőre.

Ezúttal is különleges fel- és levezető műsorral készül a Spíler stábja a rangos küzdelemre. Elismert szakértők, elvakult drukkerek és a futballszakma képviselői lesznek a La Liga műsorvezetőinek vendégei a több helyszínes, kiterjesztett valóságot is felvonultató stúdiókban, valamint helyszíni kollégáik is bejelentkeznek a műsorba, így a spanyol futball rajongóinak vasárnap érdemes a Spíler közvetítésére kapcsolniuk – ismerteti a TV2 közleménye.

Borítókép: Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság Liverpool-Crystal Palace mérkőzésén a liverpooli Anfield Road-i Stadionban 2024. április 14-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Átadták az idei evangélikus médiakommunikációs díjakat

Ukrajnai evangélikusok életét bemutató riportot, valamint elváltként újraházasodott, elkötelezett evangélikusokat bemutató riportot ismert el idén a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) a Bornemisza Péter- és az Írónád díjjal – közölte az egyház kommunikációs szolgálata az MTI-vel.

Közzétéve:

Az evangélikus egyház által alapított díjakat idén is olyanok vehették át, akik világi, illetve egyházi médiafelületen 2023-ban közzétett munkáikkal az evangélikusság és az evangélikus egyház pozitív megítélését, népszerűsítését vagy missziós tevékenységét segítették.

A díjakat Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke, Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője, valamint Lovass Tibor, az egyház sajtóbizottságának elnöke adta át hétfő este.

A világi sajtóban publikált, evangélikus vonatkozású anyagok versenyében elnyerhető Bornemissza Péter-díjat Vörös Szabolcsnak a Válasz Online felületén megjelent, “Láttam azokat, akik legyőzték a fenevadat” – először járt magyar püspök ukrán háborús zónában című riportja nyerte el.

Az idei Írónád díjat Vitális Judit, a Magyarországi Evangélikus Egyház honlapjának felelős szerkesztője, az Evangélikus Élet magazin hírszerkesztője vehette át a magazinban megjelent, Nem tündérmese – Isten kegyelme: Balicza Klára és Jenei Róbert egymásra találásának története című, házasság heti interjújáért.

Mindkét kategóriában megítéltek különdíjat is: Kuklai Katalin A babaszagú világ ajándéka – Kölcsönösen gazdagodnak a kisgyerekek és a fogyatékkal élő idős gondozottak a közös programokból című, a Népszava.hu internetes portálon megjelent, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetotthon piliscsabai telephelyén készült riportját Bornemisza Péter-különdíjjal, Balczó Mátyás, az Evangélikus Információs Szolgálat újságíró-szerkesztőjének a Hit, humor és lelki mélység – Gyerekkortól megérésig – Kovács András Péter humoristával készült, az Evangélikus Élet magazinban megjelent interjúját pedig Írónád különdíjjal ismerték el.

Tovább olvasom