Kövess minket!

Médiapiac

Nők és média – Kis magyar fikakultúra

A Médiapiac szaklap 7-8. számában jelent meg Lampé Ágnes interjúja Urbán Ágnessel és Szőnyi Szilárddal a szexizmusról és a nők helyzetéről a médiában.

A Gemius kutatása szerint a magyarok a legkevésbé roma, LMBTQ- (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer), valamint testi fogyatékos embert választanának munkahelyi felettesnek, s a többség beosztottként a politikailag eltérő gondolkodásúakat, sőt, a nőket is elutasítja. Van dolga a sajtónak a nők „egyenjogúsításában”? És a társadalmi párbeszéd terén? A Mérték Médiaelemező Műhely médiakutatója és a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese ült közös asztalhoz a megoldásért.

Mi a baj a nőkkel?

Urbán Ágnes: A kutatásban megjelent kategóriák alapján még mindig velük van a legkevesebb probléma. A romák és a zsidók megítélése sokkal rosszabb.

Urbán Ágnes

Ötvenegy százaléknyian még beosztottjuknak sem szívesen fogadnának el nőt. „Legkevesebb problémának” ez is elég.

: Én ugyanezt megkérdeztem volna a férfiakkal kapcsolatban is. Meglehet, őket is szidták volna. Mégis kik azok, akik nem dolgoznának nőkkel? A bányászok? Mindenhol alkalmazzák a nőket.

Szőnyi Szilárd: Nem lebecsülve a szociológia tudományát megjegyzem, talán valóban konkrét társadalmi csoportokat kellene faggatni.

Szőnyi Szilárd

Legyen ez a konkrét csoport a sajtó. Nem találni túl sok női főszerkesztőt, döntéshozót.

SZSZ: De. A 444.hu felelős szerkesztője, a HVG.hu vezetője vagy a Story magazin új főszerkesztője is nő. Nekem is voltak női főnökeim, s nem mindegyikükkel voltam jóban, de nem a női mivoltuk miatt. A hagyományos női szerepnek – amit lebutítva „a nőnek a fakanál mellett a helye” mondással emlegetnek – ugyanakkor van pozitív olvasata is. A több évszázados hagyomány értéket hordoz, és az az 51 százalék talán ennek mintáját őrzi magában. A konzervatív, katolikus világban, ahonnan én jövök, ez a nők – sokuk által boldogan vállalt – szerepe, aminek egy része a jelenbe is átmenthető.

Az a sajtó feladata tehát, hogy bemutassa otthon lévő, többgyerekes, háztartásbeli anyukák pozitív történeteit?

: Budapest-központúsága miatt a média csak a társadalom szűk szeletét tárja elénk. A magyar sajtóból leginkább a fővárosi, trendi fiatalok világa ismerhető meg. Hogy ez a mélyen gyökerező klasszikus családmodell valójában mit jelent napjainkban, tényleg nem jelenik meg.

SZSZ: Legfeljebb húsvétkor és karácsonykor olvasni idilli családi történeteket, de ezeket sem követhető életformaként, inkább aranyos kuriózumként tálalják. Holott a média erősen befolyásolja a családról alkotott képet.

: Fontos lenne pedig, hogy megjelenjenek ezek a témák, kiváltképp, hogy amúgy erős a párbeszéd-képtelenség az országban: el sem tudjuk képzelni magunkat a vitapartnereink környezetében.

Nyilván akad pár médium, amely a konzervatív családmodellt állítja követendő példaként. Csakhogy egy lap, egy tévécsatorna üzleti vállalkozás, a bevétel pedig az olvasottságon, a nézettségen múlik.

SZSZ: Ráadásul figyelembe kell venni az olvasók politikai elfogultságait is.

: Hogy az újságírók milyen szerepet formálnak a nőkről, nem politikai téma. És az is fontos aspektus, hogy nem csak a magamutogató női celebek mintává emelése rombolja a hagyományos családmodellt, a férfi „sztárok” által képviselt viselkedésminták legalább olyan károsak.

SZSZ: Épp a minap láttam a közmédiában a Magyarország Szépe című műsort, melyben jobb sorsra érdemes lánykák vonaglottak a kifutón, miközben a zsűriben egy sor celeb férfi legeltette rajtuk a szemét – akár a húspiacon. Szerintem ez nettó megalázás, a nők helyében ezt kikérném magamnak.

Visszatérve: mit kellene tennie a médiának?

SZSZ: Láttam egyszer egy olyan óriásplakátot, melyen egy nő autót vezetett, mögötte kisfiú, a felirat pedig ez volt: „Utazik a család.” Az én nézőpontomból a szöveg így szólt volna: elvált asszony utazik az egyke gyerekével. Ezt a sarkított példát arra mondom, hogyha egy társadalom magáénak vall bizonyos értékeket, és kvótákat vezet be, a sokszínűség jegyében a többgyermekes apa-anya családmodellnek is meg kellene jelennie.

A politikában a vak komondoros, feleségét megverő Balogh József és a családi erőszak ellen négy-öt gyerekszülést javasló Varga István volt országgyűlési képviselők is sokak számára követendő példának tűnhetnek.

SZSZ: Mindkettő tapló és vállalhatatlan tett – bár utóbbi inkább idióta elszólás. És épp azt a képet erősítik, hogy a férfi csak dúvad, a nő pedig kizárólag áldozat lehet, holott van példa az ellenkezőjére is.

: Ráadásul hálás témák voltak a politikai újságíróknak és az ellenzéknek, hiszen remekül habosíthatóak. Nem kell bonyolult paragrafusokat magyarázni, hogy mindenki értse, miről van szó.

SZSZ: A Balogh-féle labda könnyen lecsapható: a megvert nő visszament a férfihoz. Az igazi „sztorit” ugyanakkor, ami valójában innentől él, sajnos sem mi, sem más nem göngyölítette fel, pedig a jelenség rejtett bugyraiba vihetne. Csak sajnos a kutyát nem érdekelné, miközben éppen az ilyen történések feltárása lenne a feladatunk.

Ön két éve Szeresd a nőt! címmel kemény válaszpublicisztikát írt Révész Sándornak, a Népszabadság újságírójának. A vita arról szólt, hol a nő helye.

SZSZ: Révész azt írta: a hagyományos családmodell egyenlő a nő elnyomásával. Na, ezt – a hitvesem nevében is – kikérem magamnak. Ha elmondom, hogy a házastársam szeret kiszolgálni, rám ragasztják a „szexista türannosz” jelzőt, miközben a feleségem nem érti, hol a probléma. A minap pedig Az én coming outom címmel próbáltam árnyaltan beszélni a homoszexualitásról. Kaptam is hideget, meleget, csak úgy ömlött a „szexista, homofób, seggfej vagy” szöveg, és a bírálók között alig volt valaki, aki megpróbálta megérteni az érvelésemet.

: A Facebookon és az online vitákban részt vevők általában sarkos véleményt képviselnek. A rövid kommentek pedig alkalmatlanok a békítésre. De ha az érintettek leülnének egy sör mellé, valószínűleg teljesen normálisan elbeszélgetnének.

Épp a Heti Válasz, valamint a 444.hu és a Cink között nemrégiben kibontakozott értékrendvita során vetődött fel bennünk, hogy a részt vevő újságírók beszéljék át egy kávé mellett a helyzetet. Egyikük sem vállalta.

: Talán kis idő elteltével meg lehetne próbálni visszatérni a húzós témákhoz. Tegyük hozzá: a politikai lapok olvasótábora végképp szélsőséges. Márpedig ha egy újság mindig csak nekik szeretne megfelelni, egyre inkább az extremitások felé csúszna. Nem szabad ennyire bedőlni az őrület igényeinek. Az online sajtó más spirálban van: a gonzóújságírással, a cinizmussal folyamatosan emelik a tétet. Miközben itt van, mondjuk, a Sipos-ügy, ami aranybánya, bőven lenne mit feltárni benne, médiaszempontból is.

SZSZ: Nagy kérdés, miként hánthatjuk le erről a történetről a bulvárt, és miként mehetünk az ügy mélyére. De hozok egy újabb sarkos példát. A Magyar Nemzetben nemrég Farkas Adrienn írt egy publicisztikát a koraszülöttekről: bár mindenki örül, ha élhetnek, érdemes belegondolni, mekkora teher eltartani, gondozni őket – fogalmazott. Nem mondta ki, hogy meg kellene ölni őket, de a sorok között ennek lehetősége is ott lebegett. Elhűlve olvastam. A Magyar Nemzetben, ahol egyébként elítélik az eutanáziát! A cikk visszhang nélkül maradt.

: Én többet olvasnék az ilyen típusú, sokakat érintő társadalmi kérdésekről. Amihez persze kell egy tulajdonos, aki finanszírozza.

SZSZ: Magam körül amúgy nem tapasztalom, hogy a nők el lennének nyomva a munkahelyen: kiadói értekezleteinken a húsz résztvevőből hárman vagyunk férfiak. Környezetemben egyébként is sok a csak a munkájának élő nő; ha szabad így mondani, kevesebbet szeretnék látni belőlük. Tessék szépen hazamenni, szülni néhány gyereket!

Hogy?

SZSZ: Viccelek, de csak félig. Ráadásul dehogyis én akarom szülésre kötelezni őket – negyven felé közeledve egyre kétségbeesettebben megtennék maguktól is, csakhogy kinek? Annak a pasinak, aki nem biztos, hogy holnap is mellettük lesz? Szegény nő meg idővel pánikba esik, és összehoz valahogy egy kisbabát – na, az ilyen jelenségekről kellene írni, csak persze nehéz ezt úgy tenni, hogy ne bántsunk meg senkit.

Vagyis?

SZSZ: Nehéz ügy, mert a mai világot szinte reménytelen megváltoztatni. A kormány hiába hozza családtámogatási intézkedések sorát, a nők pénzért nem szülnek. Aztán ott volt a kormány által kitalált párválasztó est, amin az egész magyar sajtó gúnyolódott. Most a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomban Skrabski Fruzsináék hasonlót szerveztek, elment rá a HVG.hu újságírója, és megírta, hogy remek. A stíluson rengeteg múlik.

: Hogy az államigazgatás ilyet felvállal, az tényleg a vicc kategóriája, felhívás keringőre, nem csoda, hogy az újságírók rámozdultak.

A cikizős stílus egyre általánosabb.

SZSZ: Ez a mi kis magyar „fikakultúránk”.

: Az indexes Panyi Szabolcs tavaly nyári szárszói, vécés tudósítása kapcsán jegyezte meg egy újságíró a Facebookon, hogy amikor ezt a típusú gonzóújságírást annak idején a Narancsban elkezdték, remek kezdeményezésnek tűnt, de ha tudta volna, mi lesz belőle, nem biztos, hogy belevágott volna.

Nemrég az Origo főszerkesztőjének kirúgása apropóján a Cink ment neki a Heti Válasznak. Önök reagáltak, majd beszállt a 444.hu is. Magától értetődőnek tűnt egymás lebunkózása, anyázása, gyalázása.

SZSZ: A cinkes Szily Lászlóék úgy gondolták, a mikroblog világa az ő felségterületük, ám a Válasz.hu-n megjelent egy alternatív nyilvánosság, amely nem az ő értékrendjüket képviseli. Erre azt mondták: a mikroblog ellenzéki műfaj, ott kormánypártiságnak nincs helye. Ezek szerint ki vagyunk tiltva a netről?

Nem szereptévesztés nyilvánosan, újságíróként értékrendről vitatkozni?

: De. Ráadásul nagyon bennfentes viták ezek. A szereplőket nem ismerő, médiával nem foglalkozó átlagember rég elvesztette a fonalat.

SZSZ: Miért volna szereptévesztés? Sokszor persze nem vezet sehova. Van például egy internetes fórum, melynek célja, hogy összehozza a két oldal újságíróit. Ehhez képest rendre összevesznek, mire egy balos kolléga az írta: borzasztó, hogy hivatásos kommunikátorként mi is képtelenek vagyunk szót érteni egymással. Mit várunk akkor az ország népétől? Konzervatív lapnál dolgozó társa hozzátette: még szerencse, hogy nem mindenki hivatásos kommunikátor, különben senki nem szedné fel a szemetet.

: A teljesítménykényszer miatt egyre több anyagot kell előállítani, pörögnek a válaszolgatós cikkek. Ideje lenne, hogy a Főszerkesztők Fóruma díjat adjon egy-egy jól megírt, minőségi, komoly anyagért.

SZSZ: Sőt jobboldali újságírók balosnak, balosok pedig jobboldalinak adjanak díjat.

: Mi alapján sorolná be őket ide vagy oda?

SZSZ: Közéleti lapoknál ez egyértelmű. Jó szempontokat hozhatna elő, nemes gesztus lehetne.

: A szekértáborokat erősítené.

SZSZ: Ennél rosszabb már úgysem lehet.

: A média és a fogyasztó felelőssége is, hogy komoly társadalmi és szociális kérdésekről nem folynak értelmes beszélgetések.

SZSZ: A politika nemigen érdekli az olvasók tömegeit, ahogy a társadalmi kérdések sem. Marad a bulvár.

A kör bezárult?

: Izgalmas kihívás, a média miként tud kilépni ebből a helyzetből. A kivándorlást és a külföldi életet például aránylag jól feldolgozta a magyar sajtó. Ezen kívül azonban más olyan társadalmi jelenséget, amit konzekvensen és nem átpolitizálva írtak volna meg, nem tudnék mondani.

Médiapiac

Újabb bírság az RTL-nek: erőszakos Sztárbox-jelenetek a Kanapéhuszárokban

A testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki a csatornára.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt, miután állampolgári bejelentésre, hatósági ellenőrzést követően hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben.

A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására

– közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Kanapéhuszárok két vizsgált epizódjában nem az eredeti, élőben sugárzott Sztárbox-jeleneteket játszották le, hanem azok szerkesztett változatát.

A műsorszám azt mutatta be, hogy a „kanapéhuszárok”, akik között egy család is volt négy kiskorú gyermekkel, hogyan reagálnak a látottakra.

A médiaszolgáltató a Kanapéhuszárokat a III. korhatári kategóriába sorolta (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott), az epizódokat ugyanakkor tizenhat éven aluliak számára nem ajánlottként (IV. korhatári kategória) kellett volna klasszifikálni, figyelemmel arra, hogy a tizenhat évesnél fiatalabb kiskorúak személyiségfejlődését a műsorszámban halmozottan előforduló erőszakos jelenetek és azok következményeinek közvetlen ábrázolása, valamint az erőszakos jelenetekre és a sérülésekre reflektáló, intenzív félelmi reakciók bemutatása negatívan befolyásolhatta – írták, hozzátéve, hogy ezért

a testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re.

Úgy folytatták, hogy mivel a klasszifikációs rendelkezések megsértése súlyos jogsértés, indokolt a nyilvánosságot erről minél szélesebb körben tájékoztatni, ezért a médiatanács az RTL-t a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte, a jogsértés ismételtsége miatt pedig 50 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjére.

Pályázati beszámoló

Közölték azt is, hogy ugyanezen az ülésén a testület elfogadta az MTVA Támogatási Irodájának a Médiatanács Támogatási Program keretében meghirdetett, médiaszolgáltatások támogatását célzó pályázati eljárásokra vonatkozó negyedéves beszámolóját.

A testület döntései nyomán az MTVA az idei év első negyedévében négy, a médiatanács által meghirdetett pályázati eljárásban (Rádióállandó2023, TVállandó2023, KMUSZ2023, Rezsi2024) nyolcvankét támogatási szerződést kötött, melyeknek köszönhetően összesen 473 694 208 forintot oszt szét a nyertes pályázók között.

Bírságot kapott a Rádió 1 Sirius

A közleményből kiderült az is, hogy a médiatanács elmarasztalta a Radio Plus Kft.-t, mert a 91,1 Rádió 1 Sirius január 19. és 25. között megsértette a szerződéses vállalásait, mivel nem tett közzé elegendő közszolgálati, továbbá a helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, műsorelemet, valamint szöveges tartalmat, a zenei művek körében irányadó vállalását pedig túllépte.

Mindezek miatt a testület 130 ezer forint bírsággal sújtotta a médiaszolgáltatót, illetve a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

Elmarasztalták a Forrás Rádiót

Az ugyancsak elmarasztalt Forrás Rádió pedig azzal sértette meg a szerződéses vállalásait, hogy január 9. és 15. között nem tett közzé sem megfelelő mennyiségű hírműsorszámot, sem közszolgálati és helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, ezért a médiatanács a médiaszolgáltatót, a Turul Média Kft.-t 70 000 forint bírsággal sújtotta, és közlemény közzétételére is kötelezte – tették hozzá.

A TV2 Comedy is hibázott

Azt írták, hogy a hatóság a román társhatósághoz fordult a TV2 Comedy csatornán március 11-én reggel 9 óra 25 perctől vetített Amerikai fater című műsorszám Smikulás című epizódja miatt, mert az a magyar szabályozás alapján – tekintettel a szexualitás megjelenítésére, a trágár nyelvezetre, az erőszak-ábrázolásra, a vallást érintő kijelentésekre, a zoofíliára utalásra, valamint az alkohol- és drogfogyasztásra – alkalmas volt a tizenhat éven aluliak személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, miközben a médiaszolgáltató azt „A következő műsorszám csak szülői engedéllyel ajánlott” felhívással, valamint „AP” korhatári jelöléssel sugározta, ami a hazai szabályozás szerint a III. korhatári kategóriának (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) feleltethető meg.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Szoboszlai Dominik – Az interjú a Spíler TV-n! (videó)

Szombat este 20:25-kor tűzi műsorára a Spíler 1 a legsikeresebb magyar focista, a Liverpoolban játszó Szoboszlai Dominikkal készült exkluzív interjúját.

Közzétéve:

MTI/EPA/Adam Vaughan

A Manchester City-Chelsea FA-kupa elődöntőt követően a Spíler 1-en szombat este 20:25-től érkezik a Szoboszlai Dominik – Az interjú. Az exkluzív filmnek fontos része a sztárjátékossal készített interjú, nem csupán a magyar válogatott csapatkapitányáról tudhatnak meg sokat a nézők, ha szombat este a Splíer 1 programját választják. Baumstark Tibor végigjárta azokat a helyszíneket, amelyek a legszorosabban kötődnek a Liverpool FC-hez. A világklasszis középpályás gondolatain és érzésein túl pedig betekintést nyerhetünk a labdarúgással mélységesen átitatott városnak, a Liverpool-nak a mindennapjaiba is.

„Szoboszlai Dominik részletesen mesél arról, hogy mi történt a Liverpoolnál, miután minden idők egyik legeredményesebb futballedzője, Jürgen Klopp néhány hónappal ezelőtt meghökkentő időzítéssel bejelentette az évvégi távozását. Benézhettünk a kulisszák mögé, így megmutatjuk a topfutball egyik legmodernebb, leginkább felszerelt edzőközpontját, meglátogatjuk a legendás Anfield stadion történelemmel és legendákkal átitatott környékét, és a Spíler TV kameráin keresztül a focirajongók azt is láthatják, amit a világon nagyon kevesen, hogy hogyan fest a mérkőzés előtti percekben a Liverpool öltözője” – árulta el Baumstark Tibor. – „A Dominikkal készült interjún túl a Premier League történetének legjobb játékosai közül is megmutatjuk néhány egykori sztár véleményét az angol bajnokság kihívásairól, és persze Szoboszlai Dominik teljesítményéről” – tette hozzá.

Vasárnap a Spíler 2 közvetítésében Szoboszlai Dominik és a Liverpool a Fulham otthonában lép pályára, majd közvetlenül utána a La Liga és az egyetemes futballvilág csúcsrangadója, az El Clásico kerül képernyőre.

Ezúttal is különleges fel- és levezető műsorral készül a Spíler stábja a rangos küzdelemre. Elismert szakértők, elvakult drukkerek és a futballszakma képviselői lesznek a La Liga műsorvezetőinek vendégei a több helyszínes, kiterjesztett valóságot is felvonultató stúdiókban, valamint helyszíni kollégáik is bejelentkeznek a műsorba, így a spanyol futball rajongóinak vasárnap érdemes a Spíler közvetítésére kapcsolniuk – ismerteti a TV2 közleménye.

Borítókép: Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság Liverpool-Crystal Palace mérkőzésén a liverpooli Anfield Road-i Stadionban 2024. április 14-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Átadták az idei evangélikus médiakommunikációs díjakat

Ukrajnai evangélikusok életét bemutató riportot, valamint elváltként újraházasodott, elkötelezett evangélikusokat bemutató riportot ismert el idén a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) a Bornemisza Péter- és az Írónád díjjal – közölte az egyház kommunikációs szolgálata az MTI-vel.

Közzétéve:

Az evangélikus egyház által alapított díjakat idén is olyanok vehették át, akik világi, illetve egyházi médiafelületen 2023-ban közzétett munkáikkal az evangélikusság és az evangélikus egyház pozitív megítélését, népszerűsítését vagy missziós tevékenységét segítették.

A díjakat Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke, Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője, valamint Lovass Tibor, az egyház sajtóbizottságának elnöke adta át hétfő este.

A világi sajtóban publikált, evangélikus vonatkozású anyagok versenyében elnyerhető Bornemissza Péter-díjat Vörös Szabolcsnak a Válasz Online felületén megjelent, “Láttam azokat, akik legyőzték a fenevadat” – először járt magyar püspök ukrán háborús zónában című riportja nyerte el.

Az idei Írónád díjat Vitális Judit, a Magyarországi Evangélikus Egyház honlapjának felelős szerkesztője, az Evangélikus Élet magazin hírszerkesztője vehette át a magazinban megjelent, Nem tündérmese – Isten kegyelme: Balicza Klára és Jenei Róbert egymásra találásának története című, házasság heti interjújáért.

Mindkét kategóriában megítéltek különdíjat is: Kuklai Katalin A babaszagú világ ajándéka – Kölcsönösen gazdagodnak a kisgyerekek és a fogyatékkal élő idős gondozottak a közös programokból című, a Népszava.hu internetes portálon megjelent, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetotthon piliscsabai telephelyén készült riportját Bornemisza Péter-különdíjjal, Balczó Mátyás, az Evangélikus Információs Szolgálat újságíró-szerkesztőjének a Hit, humor és lelki mélység – Gyerekkortól megérésig – Kovács András Péter humoristával készült, az Evangélikus Élet magazinban megjelent interjúját pedig Írónád különdíjjal ismerték el.

Tovább olvasom