2014. május 12.

Nyugaton meghal a tányér

Nemsokára nagyobb közönsége lesz Nyugat-Európában a fizetős internet-alapú televíziózásnak, mint a műholdas vételnek, vélik elemzők.

Nemsokára nagyobb közönsége lesz Nyugat-Európában a fizetős internet-alapú televíziózásnak, mint a műholdas vételnek, vélik elemzők.

A Digital TV Research nemrég publikált, a 2013 és 2018 közöttre várható piaci mozgásokat modellező adatai szerint az IPTV-előfizetők száma ez idő alatt 7,5 millióval emelkedik majd, ami 38 százalékos bővülés. Eközben a fizetős műholdas és a fizetős digitális földfelszíni platform is 1,2 millióval gyarapítja ügyelei számát, ami előző esetében 5, utóbbinál 22 százalékos előrelépés. A digitális kábeles vételt 13 millióval több háztartás választja majd; ez 42 százalékkal lesz jobb eredmény az időszak kezdetére kimutatottnál.

A kontinens nyugati felén így 6,6 százalékkal emelkedik a fizetős tévészolgáltatásokat igénybe vevők köre, ami abszolút számban kifejezve 8,7 milliós növekmény. A végeredmény pedig valahol 104 millió alatt áll meg. Eközben 28 százalékkal, azaz 23 millió háztartással lesz több digitális előfizető ezekben az országokban, míg az analóg lekapcsolás miatt eltűnik a képből 14 millió kábel-ügyfél, akik ma is a hagyományos, de kifutó technológiával jutnak a jelhez. A prognózis szerint ez év végére 159 millió digitálisan tévéző háztartás lesz Nyugat-Európában, ami egy év alatt 4, 2010 óta pedig 33 milliós növekmény.

Az IPTV pedig várhatóan 2018-ra körözi le előfizetői számban a tányéros vételi opciót. 2020-ban is az ingyenes földfelszíni lesz a legnépszerűbb platform, amelyet 44 millió háztartás vesz majd igénybe elsődleges vételi lehetőségként, az ingyenes műholdas adásokat pedig 27 millióan teszik az első helyre odahaza.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

2020. október 22.

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.