2018. május 02.

Pánikot gerjeszt az Origo?

″Migrációval foglalkozó szakemberként meglepő volt látni, hogy mekkora hangsúlyt kapott a bevándorlás témája a magyar belpolitikában 2015 óta″ - írja az Index cikkében Bagladi Anna és Lőrincz Marcell.

Napjaink legismertebb és leggyakoribb közéleti témája a bevándorló- és menekültkérdés, ezzel találkozunk, ha bekapcsoljuk a televíziót, felmegyünk az internetre, de ha ez sem elég, látjuk az újságokban és plakátokon is. A muszlimok kategorizálásával és veszélyként való beállításával sikerült elérni, hogy mára emberek rezzenjenek össze a migráns szó hallatán. Hogy ennek van-e tényleges alapja, és hogy mennyi, azt mindenki döntse el maga - írják a cikkben, amely részletesen elemzi az Origo.hu márciusi híreit.

A szerzők megpróbáltak átfogó képet kapni arról, mennyit és hogyan írtak a migrációról, illetve a bevándorlókról.

Márciusban naponta tehát átlagosan 12,7 cikk jelent meg migráns témában. Megjegyzik, hogy egy konkrétabb ügyet legfeljebb 3-4 anyagban szoktak feldolgozni – igaz, alapvetően itt nem egy ügy tizenkétszeres újrapublikálásáról van szó (bár akadt cikk, ami duplán jelent meg), hanem a téma ilyen erős szintű életben tartásáról. "Feltűnő volt még, hogy főleg a bűnügyi hírek vezettek. Viszont meglepő az is, hogy mindegyik írásnál hiányzott a szerző neve, azaz anonim anyagok voltak mind" - teszik hozzá.

A részletes elemzés elérhető: itt.