Magyarország elkötelezett a médiaszabadság iránt. Biztosítani kell a vélemények kiegyensúlyozottságát és a közbeszéd szabad voltát - jelentette ki Hidvéghi Balázs az MTI-hez továbbított közleményében.

Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: Magyarország elkötelezett a médiaszabadság iránt. Biztosítani kell a vélemények kiegyensúlyozottságát és a közbeszéd szabad voltát.

"Sajnos ma Nyugat-Európában jelentős balliberális médiatúlsúlyt tapasztalunk, és egyes vélemények csak nagyon korlátozott mértékben vagy egyáltalán nem jelennek meg. Mindenképpen üdvözlendő ugyanakkor, hogy Magyarországon van lehetőség a jobboldali, kereszténydemokrata gondolatok megjelentetésére is" - fogalmazott.

Arra emlékeztetett, hogy a sok korábbi vádaskodás ellenére Magyarországot nem említi a mostani jelentés. Ráadásul, éppen a héten

23 tagállam ellen indult kötelezettségszegési eljárás egy médiával kapcsolatos irányelv miatt,

az érintett tagállamok között azonban nincs ott Magyarország - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Az Európai Parlament (EP) rendkívül aggasztónak tartja a médiaszabadság helyzetét az Európai Unióban, elítéli az újságírókat célzó erőszakot, zaklatást és nyomásgyakorlást, továbbá követeli a médiára gyakorolt kormányzati befolyás mértékének, valamint a tulajdonosi szerkezet átláthatóságának vizsgálatát - derült ki az uniós parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán elfogadott állásfoglalásából.

A képviselők különösen aggasztónak nevezték a közszolgálati média helyzetét olyan tagállamokban, ahol az "kormányzati propagandává silányult". Hangsúlyozzák, hogy

a média szabadsága, sokfélesége és függetlensége, valamint az újságírók biztonsága a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságának alapvető elemei,

amelyek elengedhetetlenek az unió demokratikus működéséhez. Az állásfoglalás arra is figyelmeztet, hogy "az elmúlt években gyengült a médiaszabadság", a koronavírus-járvány pedig csak súlyosbította a helyzetet.

A képviselők szerint az elmúlt években egyre elterjedtebb lett a megfélemlítés az újságírók elhallgattatására. Az állásfoglalásban ezért azt kérték, hogy az újságírókat ért támadások kivizsgálása váljon jogilag kikényszeríthetővé.

Ha a médiatulajdon kevesek kezében összpontosul, az a tájékoztatás sokszínűségét veszélyezteti, egyben megnehezíti a félretájékoztatással szemben fellépők dolgát - szögezték le. A tagállamoknak szabályozással kell elkerülniük a túlzott médiakoncentráció kialakulását és biztosítaniuk a médiavállalatok tulajdonosi átláthatóságát - áll az EP állásfoglalásában.