Kövess minket!

Médiapiac

Szellem a palackból

A nemrégiben indult Blogstar.hu alapítójaként örömmel olvassa mostani főszerkesztők szájából azokat a gondolatokat, amelyek mentén korábban a via.hu-t tervezte. A 888.hu, a faktor.hu és a Magyar Idők online felülete ugyanis egy koncepció része volt. A tömegnek azt üzeni, hogy „mindenki nyugodjon le a picsába”. A damaszkuszi úton forgolódó dörgölőzőknek meg azt: nyugodtan menjenek nyugdíjba. És a picsába.

Blogszolgáltatót indított. Miért nem hírportált? Vagy miért nem állt újságírónak?

A blogstarnál újságíró vagyok.

Az kizárólag publicisztika.

Riportkönyvet is írok.

Az sem újságírás.

A hírműfaj alapvetően unalmas. Ráadásul Magyarországon a hírverseny nem az exkluzív információkról szól, hanem hogy tíz óra egy vagy tíz óra két perckor tesszük ki a cikket. Engem a hírhez kapcsolódó vélemény, az állásfoglalás, az elemzés érdekel, mert azzal lehet vitatkozni, lehet szeretni, gyűlölni. Így lehet különbséget tenni ál- és valódi hír között. Ezért is kellett egy véleményoldal.

Vélemény lapban is írható.

Ott nem olvassák el. Ráadásul az újságokban borzasztóan hosszú írások jelennek meg, ami egy szűk értelmiségi rétegnek fontos, de tömegigényt nem elégít ki, szélesebb kör orientálására alkalmatlan.

A véleményével orientálná a nagyközönséget?

Inkább teret adnék a véleményeknek. A blog.hu mára szétesett, keresni kell a temérdek PR között a valódi értéket, bár sokáig monopolhelyzetben volt a piacon. Erre Fodor Ákossal összeraktuk a blogstart. Ő a honlap.hu csináld-magad honlapkészítő alapítójaként lehet ismerős, a maga területén piacvezető, meghatározó figura. Személyében nagyon kreatív, jó értelemben vett „kockával” találkoztam, aki nemcsak a technikai részleteket tudta megoldani, hanem a formához is értett, folyamatosan kattog, hozza az új ötleteket, és fejlesztéseket a rendszerbe. És bejött: egy vélemény megjelenik a telefonon, két metrómegálló között elolvasható, és terjed virálisan. Emellett blogszolgáltatót indítani olcsóbb is, mint egy híroldalt nulláról felépíteni.

Pedig mostanában sorra startolnak híroldalak: vs, abcug, faktor, 888, ripost. És mindnél van publicisztika rovat.

Bayer Zsolt nálunk ír. Nem mindegy, ki kéri fel: mi régóta ismerjük egymást. Akik most hírportálokat indítanak, azok – kis iróniával –, szinte még írni sem tudtak, amikor nekünk már emberi és munkakapcsolatunk volt.

Bayer Zsolt a Magyar Hírlapnak is megírja ugyanazt, mint önöknek.

Nem ugyanazt. Itt sarkosabban fogalmazhat, egyből reagálhat. Itt bármikor meg tud jelenni cikke, nemcsak a másnap reggeli újságban, amikor a hírt már mindenki szétcincálta. Ráadásul az új híroldalakon nincsenek normális publicisztikák és véleménycikkek. Csak a gonzó újságírás, amit – hogy Geszti Pétert idézzem – „Uj Péter seggéből szellentettek”.

A faktor.hu épp azzal lépett piacra, hogy nála nincs fikázás, anyázás, mindenhez értés, okoskodás.

Örömmel olvasom vissza mostani főszerkesztők szájából azokat a gondolatokat, amelyek mentén annak idején a via.hu-t terveztem. Ez azt jelenti, hogy mások is hasonlóképpen gondolkodnak. Sok sikert kívánok nekik. Annak idején a 888.hu képorientáltsága, a faktor.hu említett ideológiai mondanivalója vagy éppenséggel a Magyar Idők online layout-jának bizonyos elemei egy egységes, szellemi és kreatív alappal támogatott koncepció része volt.

Ez lett volna a via.hu.

Így van.

Miért nem lett?

Pénz nélkül nincs indulás.

Nehezen hihető, hogy ne lett volna hozzá anyagi háttér.

Végül nem lett. Pedig fél éven át velem szórakozott a magyar sajtó.

Annyi jelent meg, hogy szerveződik a habonyi médiabirodalom hírportálja, melyet ön főszerkeszt majd.

Januárban a 444 azt írta, hogy 888.hu lesz az új kormánypárti portál neve, amit Habony hoz létre és én leszek a főszerkesztő. Felhívtak a szerkesztőségből, mondtam nekik, ha megtudjátok, hogy gyárat veszek, szóljatok. A hír ugyanis köszönőviszonyban sincs a valósággal. Mégis megírták, mindenki lehozta és azóta is erre hivatkoznak. Hogy mi a valóság? Nem számít.

Csúri Ákos Nézze meg Csúri Ákos teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

A valóság ezzel szemben?

A via.hu domaint vásároltam meg, mégpedig Fodor Ákos feleségétől. Habony Árpádnak pedig nemcsak ahhoz, hanem a blogstarhoz sincsen semmi köze.

Nem is akarta – mármint Habony – hogy legyen köze hozzá?

Nem. Én csak egy szerény ötletadó vagyok, nem vagyok a cégben, tisztséget nem viselek, nem is szerkesztek. Ugyanolyan blogger vagyok, mint a többiek.

Ki a tulajdonos?

Almási Annamária főszerkesztő és a már említett Fodor Ákos. A Blogstar eredetileg egy izgalmas kihívás, alsite lett volna a via.hu-n, de aztán megállt a saját lábán is.

Hányan alkotják a szerkesztőséget?

Tudtommal hatan.

Csak?

Csak.

Kit tekint fő versenytársuknak?

Önálló blogoldal vonatkozásában nincs versenytársa, hiszen a blog.hu az Indexhez van bekötve.

Attól még versenytárs.

Nem tekinteném annak. Már csak azért sem, mert a blogstartól nem vittek át blogot a blog.hu-hoz, fordítva viszont igen. Nem is keveset. A Blogstar a maga útját járja.

Mi a cél blogszámban, olvasottságban, elérésben?

Cél nincs. Klasszikus startup vállalkozás. Minden hónapban megduplázódott az oldal látogatottsága, szeptemberben meghaladta az egymilliót. Az elmúlt huszonnyolc napban több mint négymillió volt a Facebook-elérésük, háromszáznyolcvan blogja van. Ez a jövő: mások élete, gondolkodása, véleménye és az azokból megfogalmazott cikkek érdeklik az embereket. A blogstar egy látlelet. A posztok eléréséből látható, hogy mit írnak és olvasnak napról napra. És azt is látom, hogy ezek a témák nem forognak a szerkesztőségekben. Igaz, hogy néha sete-suta íráskészségű emberek blogolnak, történeteiket mégis hatvan-nyolcvanezren olvassák. Sokkal nagyobb szabadságot ad ez az oldal, mint a Facebook, trágár kifejezések tekintetében is, ráadásul míg a Facebook hirdetésorientáltan terjeszti a posztokat, a blogstar értékalapon.

Egyik olvasójuktól idézek: „Tegnap Bayer Zsolt blogjára akadva fedeztem fel, hogy elindult egy új blogszolgáltatás Magyarországon Blogstar néven. Természetesen a baloldali liberális csürhének (nekem) rögtön provokálnia kellett a Habony-féle médiabirodalom első üdvöskéjének tűnő oldalt…Van Bayer Zsolt, Csúri Ákos, meg szexblog is… És a termék jellegéből adódóan muszáj volt egy kicsit provokálni is. A buzerans.blogstar.hu (Nemzeti Buzeráns) kemény fél órát élt meg, mielőtt törölték volna.”

El kell olvasni az ÁSZF-et, és csókolom. Egyesek trollkodni kezdtek buzzfeed, fideszmaffia, kdnp-porno, orbanisztan, faszfaszfasz, kiafaszomfogjaezthasznalniarpi, kocsismate.blogstar.hu, buzerans.blogstar.hu címekkel, politikusok fényképeivel és hasonló kezdeményezésekkel. Ezek után a blogstar főszerkesztője levélben megkérdezte az érintetteket, hogy ők indítottak-e saját blogot. Azt válaszolták, hogy nem.

Szép lett volna Kocsis Máté az említett a blogcímmel.

Nem ő volt, így a blog személyiségi jogot sért, ezért törölték. De politikai alapú cenzúra nincs, bárki írhat.

A trágárkodás meg az anyázás keresett attitűd.

Tényleg unalmas tud lenni az újságírás, tizenhat éves korom óta csinálom, persze, hogy én is unom. A klasszikus újságírói skatulyáknak már nincs sok értelme. Mélyen egyetértek azzal, hogy fel kell frissíteni nyelvezetet. De abban már nem vagyok biztos, hogy ez kizárólag trágár szavakkal érhető el. A trágárság akkor áll meg, amikor szöveg szerinti funkciója van. Ráadásul a jobboldali, konzervatív, polgári olvasótáborra egy baszd meg vagy egy kurva anyád rémisztő hatással lehet.

Bayer Zsolt ezekben igen erős.

Neki nimbusza van ezen az oldalon. Megjegyzem, blogján perui útleírások is szerepelnek, melyek szépirodalmi színvonalúak. Én ritkábban baszdmegelek, inkább ironizálok. Humorral és szójátékkal is elérhető hatás, de ez vérmérséklet kérdése. A Magyar Narancs hozta be a kilencvenes évek elején ezt a stílust, nekem tetszett. De mára unalmassá vált. Ahogy a 444 és az Index nyelvezete is az.

A blogstaron jobbosok írnak?

Is. Bayer Zsolt és talán az én nevem meghatározó lehet a jobboldali gondolkodású embereknek. Ezért nyilván nem tartják ellenségesnek az oldalt, ha mi itt publikálunk. Így sok ember, aki eddig még nem mert véleményt nyilvánítani, nem talált fórumot, most klaviatúrát ragad. Kiengedtük a szellemet a palackból. Pedig a jobboldali kultúrkörök korábban távol tartották magukat az online-tól, mondván, ehhez nem értenek. Inkább tollal, rózsaszín papírra írják le a gondolataikat, amit a fiók mélyébe süllyesztenek. Ezt a hozzáállást lovagolták meg balliberális újságírók és médiacsináló társaságok, olyan szinten telepedtek rá erre a vonalra, hogy jobboldalon fel sem vetődött, hogy ők is képesek lennének ilyet csinálni. A blogstar esetében kiderült: nagyon is tudnak írni, és kereslet is van rá.

A G-nappal szakadt a jobbos média, új birodalmak épülnek.

Első lépésként, szerintem, nem birodalmat kell építeni, hanem médiát kell csinálni. Mint a blogstar.

Mi lett a G-nap médiában érzékelhető következménye?

A Magyar Nemzetben megszaporodtak a Vona Gábor-interjúk. És olyanok, akik korábban be nem tették volna lábukat a Hír TV-be, műsorvezetők lettek ott, amolyan tévé a tévében jelleggel.

Tévé a tévében?

Az újak, ahogy hallom, a szerkesztőség régi tagjaival nem igazán érintkeznek.

Kire gondol?

Ismerőseim Veiszer Alindát és csapatát említették.

Új médiumok is indultak.

Szeptemberben indult a 888.hu, a Magyar Idők és a faktor.hu, május óta van a Lokál, márciusban átalakult a közmédia. És ott a TV2, ahol még semmi nem biztos. Hogy mindez beálljon, legalább egy év kell. Már a G-nap előtt látszott, hogy mozgolódik a piac. Ráadásul annyira felhígult az újságíró szakma, annyira nincsenek minőségi tartalmat előállító emberek, hogy az érdemi változáshoz legalább tíz év kell.

Az imént épp azt fejtegette, hogy a blogosoknak nem kell tudni profin írni.

De az újságíróknak igen.

Menekültkérdésben hogy írt és hogy vizsgázott a magyar sajtó?

Kritikán alul. Kicsit tovább kellett volna látnia az orránál. A menekültkérdés ugyanis tipikus nemzeti ügy, tényleg az országról szól. A baloldal is nagyon nehezen tud kifarolni abból, hogy ez csak egy, a Fidesz által „kreált” téma. És a sajtó is rossz pályára állt. Egyáltalán hol a sajtó? Sehol. A balos médiumok felelőssége lett volna a baloldali elit orrára koppintani, és akkor talán nem generálódik ekkora feszültség a migránssimogatók és a migránsütögetők között. Sajnos a magyar sajtó átvette a nyugat-európai szövegeket, legalábbis addig, míg odakint el nem kezdtek Orbánnak igazat adni. Pedig itt volt az alkalom, hogy valóra váljon a sajtó régi álma: befolyásolni a politikát.

A sajtó befolyásolni szeretné a politikát?

Persze. Mi mást? Ez a TV2 ügyből is látszik, sokan maguknak akarják a csatornát. Csak egy megjegyzés erről: Simicskára sok minden mondható, de hogy nem véletlenül tart ott, ahol tart, és hogy nem kispályás játékos, az pont ebből a helyzetből látszik. Összességében pedig az a véleményem, a klasszikust idézve, hogy „mindenki nyugodjon le a picsába”. És azok, akik már tizenötödször fordulnak meg a damaszkuszi úton, és oda dörgölőznek, ahonnan két forint lepotyog (lásd Népszava írásai, jelzői Simicskáról az elmúlt 10 év tükrében…), azok meg nyugodtan menjenek nyugdíjba, a picsába.

Médiapiac

Az EU eljárást indított a TikTok ellen a TikTok Lite elindítása miatt

Az Európai Bizottság eljárást indított a TikTok ellen a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján, mert előzetes megállapítások szerint a TikTok Lite franciaországi és spanyolországi elindítását megelőzően az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelmére – tájékoztatott a brüsszeli testület.

Közzétéve:

Flickr

Az uniós bizottság közleménye szerint

az eljárás célja annak megállapítása, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt, amikor elindította a TikTok Lite-ot Franciaországban és Spanyolországban anélkül, hogy az online óriásplatformok esetében kötelező értékelési jelentést nyújtott volna a lehetséges kockázatok mérséklésére.

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a TikTok Lite Task and Reward nevű programot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazáson belül bizonyos feladatok, így például videók megtekintése, tartalom kedvelése, barátok meghívása során pontokat szerezzenek, az üzemeltető anélkül indította el, hogy előzetesen értékelte volna az azzal járó kockázatokat, különösen a platform függőséget okozó hatásával kapcsolatosan.

Különös aggodalomra ad okot, hogy az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelmére, ugyanis a TikTokon nem állnak rendelkezésre hatékony életkor-ellenőrző mechanizmusok.

Amennyiben a felsorolt aggodalmak bizonyítást nyernek, a mulasztások a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály vonatkozó cikkeinek megsértését jelentenék – hívták fel a figyelmet.

A TikToknak április 23-ig kell benyújtania a kockázatértékelési jelentését az Európai Bizottság részére, és május 3-ig az összes kért információt a brüsszeli testület rendelkezésére kell bocsátania.
Abban az esetben, ha a TikTok a megadott határidőn belül nem válaszol, az uniós bizottság a szolgáltató teljes éves jövedelmének vagy világméretű forgalmának 1 százalékáig terjedő pénzbírságot, valamint a szolgáltató átlagos napi jövedelmének vagy világszintű éves árbevételének legfeljebb 5 százalékát kitevő kényszerítő bírságot szabhat ki – közölték.

Mivel a brüsszeli testület szerint “fennáll a felhasználók mentális egészsége súlyos károsodásának kockázata”, arról tájékoztatta a TikTokot, hogy ideiglenes intézkedéseket kíván bevezetni a TikTok Lite érintett programjának felfüggesztésére az egész EU-ban a program biztonságosságának értékeléséig.
Az Európai Bizottság emlékeztetett, hogy ez a második eljárás a TikTokkal szemben a hatékony életkor-ellenőrzési mechanizmusok hiánya és a platform feltételezett függőséget okozó kialakítása miatt. A február 19-én kezdődött eljárást a brüsszeli testület azért indította, mert előzetes vizsgálatai alapján a TikTok “feltételezhetően nem tesz eleget a kiskorúakat érő negatív hatások kezelésére”.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Politikusok, sportolók és hírességek szerepeltek a leggyakrabban tavaly az online médiában

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy Magyarország és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

Közzétéve:

MTI/Koszticsák Szilárd

Az NMHH kommunikációs igazgatósága kedden azt közölte az MTI-vel, hogy

az ezer legtöbbször említett ismert ember nevével összesen egymillió alkalommal lehetett találkozni a neten, köztük domináltak a hazai szereplők, illetve a férfiak.

A leggyakoribb száz név esetében az említések több mint felét politikából ismert emberek tették ki, csaknem harmaduk médiaszereplőhöz vagy hírességhez volt köthető, 14 százalékban pedig sportolókról lehetett olvasni az online felületeken.

Kiemelték, hogy

2023-ban a legtöbbször említett név az online médiatérben Orbán Viktor miniszterelnöké volt, 92 ezer alkalommal.

A kormányfő leginkább a Kossuth rádióban adott interjúi és bejelentései miatt került fókuszba. Neve egy átlagosnak nevezhető napon 250 alkalommal jelent meg, legtöbbet december 15-én és 21-én említették.

Magyarország miniszterelnökét a külügyminiszter, Szijjártó Péter követte, 27 ezres értékkel, harmadik helyen pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerepelt, nevével 14 ezer alkalommal lehetett találkozni

– írták.

Az év során többször kiemelkedett egy-egy közszereplő a mindennapi közbeszédből: két kiváló magyar kutató is jelentős említést ért el, október 2-án Karikó Katalint (682 említés) tüntették ki orvostudományi Nobel-díjjal, másnap pedig Krausz Ferencet (330) díjazták a fizikában elért kiemelkedő munkásságáért.

Úgy folytatták, hogy akadtak lesújtó, tragikus események is, mint például Vágó István (312) volt televíziós műsorvezető, vagy épp a Mount Everest megmászására induló, majd eltűnő Suhajda Szilárd halálhíre (338), a hegymászó hollétéről utoljára május 25-én hallhatott a világ.

Tavaly a külföldiek toplistáján legtöbbet Vlagyimir Putyin (49 ezer) orosz, Volodimir Zelenszkij (25 ezer) ukrán elnök és Joe Biden (15 ezer) az Egyesült Államok vezetője szerepelt.

Európán kívüliként az első tíz ember között feltűnt még Donald Trump volt amerikai elnök, illetve Benjámín Netanjáhu jelenlegi izraeli miniszterelnök is.

A nemzetközi hírességek között olyan embereket gyászolt a média, mint a Jóbarátok sorozat szereplője, Matthew Perry (446), Tina Turner (228) énekesnő vagy Elvis lánya, Marie Presley (188)

– tették hozzá.

Az online médiatérben megjelent földrajzi helynevek esetében tízből négy magyar vonatkozású volt. Négy esetben az említés európai országgal vagy várossal, míg a fennmaradó részben a világ többi tájával volt kapcsolatos.

A kutatás szerint az év során Magyarországot 191 ezer alkalommal említették meg a vizsgált médiatermékek, Budapestet pedig 151 ezerszer. Magyarországot és fővárosát a sportrendezvények idején kifejezetten gyakran, legalább ezerszer emlegették.

A kulturális események is nagy visszhangot váltottak ki: kiemelkedett Ferenc pápa áprilisi látogatása, a magyar fővárost ekkor csaknem négyezerszer említették. A további magyar helyszíneket illetően háromezernél is több említést főleg a vármegyeszékhelyek, a nagyobb városok és a Balaton értek el – fűzték hozzá.

A külföldi földrajzi neveket elemezve kitűnik a kiemelt jelentőségű háborúk hírértéke (Ukrajna, Oroszország, Izrael), az Európai Unióhoz (Brüsszel, tagországok és azok fővárosai), illetve a fontosabb külpolitikai partnerekhez (Kína, USA, Törökország) fűződő történések bemutatása.
Egyes napok statisztikáit elemezve kiemelkedik többi között Liverpool (460) Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott csapatkapitányának szerződésével kapcsolatban, továbbá néhány szomorú esemény helyszíne is, mint például Törökország (725), a februári tragikus földrengés idején vagy Prága (424) a Károly Egyetemnél meggyilkolt és megsebesített emberek miatt – áll a közleményben.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP európai választási kampányindító rendezvényén a Millenárison 2024. április 19-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Csak egy kereskedelmi médiaszolgáltató tenne közzé politikai reklámokat

Csak egy kereskedelmi médiaszolgáltató jelentkezett a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), hogy a szombaton indult választási kampányban politikai reklámot kíván közzétenni – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

A választási kampányban a jelöltek, jelölőszervezetek népszerűsítését célzó politikai reklám televízióban, rádióban jelenik meg.

A törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltatók (rádiók, televíziók) nem kötelesek ilyen jellegű politikai reklámot sugározni, de vállalhatják azt.

A jogszabály szerint amennyiben a közszolgálatinak nem minősülő, országosan elérhető lineáris médiaszolgáltatást nyújtó szolgáltatók biztosítani kívánják politikai reklám közzétételének lehetőségét, ezt kötelesek közölni a NVB-vel. A politikai reklám közzétételére vonatkozó jognyilatkozatokat külön kell megtenniük az európai parlamenti választásra, az önkormányzati, valamint a nemzetiségi választásra.

A nem közszolgálati médiaszolgáltatóknak szombat 16 óráig volt lehetőségük ilyen bejelentést tenni.

Az NVI tájékoztatása szerint határidőig mindössze egy kereskedelmi médiaszolgáltató jelentkezett be: a Magyar RTL Televízió Zrt., amely a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán, valamint az Európai Parlament tagjainak választásán is 150-150 percben jelölte meg a közzététel összes időtartamát.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a jelöltet, illetve listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek politikai reklámjait, közös jelölt, illetve közös lista esetén a jelölőszervezetek együttesen jogosultak a politikai reklám megrendelésére.

A politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos, közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet, nem fogadhat el.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom