Kövess minket!

Médiapiac

Színek szárnyán

2002 őszén álltak először együtt a tévékamera elé a Big Brotherben, majd következett a Megasztár két utolsó évada, legutóbb pedig 2013-ban közösen vezették a Mr. és Mrs. sztárpárshow-t. Az, hogy a párosuk az idők során ikonikussá vált, színes személyiségüknek is köszönhető. Mint mondják: megunhatatlanok egymás számára. Pillanatfelvétel Liptai Claudiával és Till Attilával.

Milyen volt lelkileg megélni az elmúlt tizenhat évet?

Till Attila (TA): Erre pont olyan nehéz válaszolni, mint Lou Reednek, amikor 2000-ben a Szigeten koncertezett, és egy újságíró megkérdezte tőle, mennyit változott New York az 1960-as évek óta. Reed visszakérdezett, hogy azt várják tőle, hogy elemezze ki külön az összes évtizedet? Az hosszú lesz… (Nevet.) 1994 óta televíziózom, abban az időben még nem is voltak kereskedelmi tévék. Néha rácsodálkozom, mennyi idő telt el, olykor össze is folynak az események. Ráadásul nem kell múlt időben beszélnünk, hiszen a történet a jelenben is folytatódik.

Liptai Claudia (LC): Mindketten olyan típusú emberek vagyunk, akik mindig az éppen aktuális feladattal foglalkoznak, sem a jövőbe, sem a múltba nem tekintünk, kivéve, amikor baráti társaságban idézünk fel egy-egy momentumot a szakmai életünkből. Szerencsés csillagzat alatt születtünk a média egén, nem voltak olyan üres járatok az életünkben, amikor lelki dolgokon nagyon sokat gondolkozhattunk volna. Esetemben kivétel ez alól, amikor a gyerekeim születésekor döntéshelyzetbe kerültem. Meg kellett állnom, és az egyik helyzetből gyorsan, a másikból kevésbé sietősen tértem vissza a képernyőre. 1999 óta televíziózom. Az RTL Klubon kezdtem, ahol három évet töltöttem el. 2002-ben mentem át a TV2-höz, ahol a Big Brother volt az első műsorom. Az elmúlt tizenhat évet kimondani is sok.

A médiapiac átalakulásának belülről voltatok a szemtanúi.

TA: Maga a televíziózás megváltozott, a kereskedelmi tévék indulásakor olyan nézettségi eredmények születtek, amelyeket ma lehetetlen elérni, annyi csatorna, ezzel együtt annyi választási lehetőség van. A Big Brother idején két nagy kereskedelmi tévéadó volt, a TV2 és az RTL. Amikor kiléptünk a kamerák elé, tudtuk, hogy kétmillió ember figyel minket.

LC: Tilla sokkal tudatosabb, mint én, aki egy feladatot tökéletesen végrehajtó vagy legalábbis erre törekvő ember vagyok.

Liptai Claudia
Liptai Claudia

Nem foglalkoztam azzal, hogy a műsort hányan nézik, médiatörténelmet írunk-e, vagy sem. Valójában nem tudtuk pontosan, mi történik. Nem láthattuk előre, hogy az aktuális feladatunk később etalonja lesz-e más helyzeteknek. Azzal tisztában voltunk, hogy valami újat csinálunk, amit rettenetesen élveztünk.

Megjegyzem, amikor visszanézem az egykori első adásokat, kispárnával tudnám fojtogatni magam, hogy azt a műsorvezetést hogyan engedhettem meg magamnak. (Nevet.)

TA: Nagy felelősség volt az akkori vezetőkön, mégis bátran oda mertek engedni két bizonyos értelemben kezdőt a legfontosabb műsor élére. Ez a fajta bátorság ma hiányzik a televízióból, és az új arcok sem robbannak be eléggé.

LC: Mielőtt találkoztunk veled, pont arról beszélgettünk Tillával, mennyire érdekes a magyar kereskedelmi televíziózás, amelynek volt egy nagy induló korszaka. Mindketten gyorsan ismertekké váltunk, ennek köszönhetően önmagunk lehettünk, ami a sikerünk titka volt. Az önazonosság a legfontosabb minden élethelyzetben, a tévében pedig végképp. Ott gyorsan kiderül, ha szerepet játszol. Tilla önazonos, ezért amíg élek, a rajongója leszek. És valahogy a kezdeti időszakot követően már csak talán egy kisebb hullám volt, amikor jöttek Sebestyén Balázsék, Ördög Nóriék, később mintha mindenki ugyanaz akart volna lenni. A kereskedelmi tévék is hibásak, amiért nem igazán neveltek ki új műsorvezetőket, pedig mi isten bizony nem öltünk meg senkit. (Nevet.)

Műsorvezető-párosotok elevenen él az emberek emlékezetében, miközben évek óta nem vezettek együtt műsort. Mit gondoltok, miért?

LC: Ő férfi, én nő vagyok, ez evolúciós kérdés.

TA: Nagyon örülök, hogy legalább egy nő férfinek tart. (Nevet.) Nekem mindig az az érzésem, hogy a nőknek én még mindig egy maki, egy kiskutya vagy egy ufó vagyok.

LC: Tilla ízig-vérig férfi, ettől tudok nő lenni mellette. Érzem, ha olyan munkában veszek részt, ahol a partnerem nem kezel nőként, és olyankor megszürkülök, olyan leszek, mint egy virág, ami nem kap fényt. Tilla mellett a női jelenlétem mindig nagyon erős volt.

TA: Komolyan? De érdekes. Én pont így gondolkozom Claudiáról, nagyon erős nőnek látom.

Till Attila
Till Attila

Szeretem az erős nőket. A felségem és a barátaim is azok. A gyenge nők mellett unatkozom. Azt az oktató szerepkört, amit a pasik sokszor imádnak, tudniillik hogy apuci megtanítja a nőt a szexre, arra, hogyan kell viselkedni, mikor kell csendben maradni, nem kedvelem. A nő ugyanúgy szórakoztasson, a nő legyen valaki, akire felnézhetek. Clau ezerszázalékosan megfelel ennek, ő az ősnő őserővel és őshumorral.

LC: Azt mondtad, ősnő? (Nevetnek.)

TA: Amikor elkezdtünk együtt dolgozni, nem volt tudatos részünkről, hogy egy nagy párost alkossunk. Sodródtunk, majd mindketten mást csináltunk, aztán újra összefújt minket a szél, de csak azokat lehet sok ideig, több műsorban is együtt látni, akik működnek.

LC: És akik emelik egymást. Tilla megunhatatlan számomra.

TA: Ugyanez igaz visszafelé is. A Sztárban Sztárban már előre röhögök, amikor valami olyat mond a zsűri, amiről tudom, hogy Clau adni fog nekik érte. Olyan hihetetlen penge aggyal dolgozik, hogy nincs az a nyomozó, aki felülmúlná. Biztos vagyok benne, hogy még fogunk közösen műsort vezetni a jövőben.

Hogyan védekeztek az ellen, hogy a munka rutinná váljon?

TA: Várj! Nálunk a harmadik percben rutinná vált. Miről beszélünk? (Felnevetnek.)

LC: Soha nem védekeztünk ellene.

TA: Azt szokták mondani, a televízió ócska kis szakma, de a rutin sokat segít. A tehetség nehezen körülírható fogalom, de például az fontos, hogy mind a ketten nagyon közvetlenek vagyunk.

Kevés az olyan műsorvezető, aki úgy tud kimenni a színpadra, ahogy a közértbe is lemegy. A közvetlenség mint hajó repít minket, szinte mindenen átsegít, teljesen mindegy, mi történik, bakizunk-e.

LC: Ugyanakkor maximalisták vagyunk, sok melónk van ebben.

TA: Ez tanulható, szorgalmasnak kell lenni.

LC: Csak az tud rutinra szert tenni, aki produktumot hoz létre, ehhez alázatosnak is kell lenni. Nagyon szeretem azokat az embereket, akik húszévnyi tapasztalattal a hátuk mögött ugyanúgy készülnek, mint korábban. Tilla ilyen. Mindketten arra törekszünk, hogy élvezzük a feladatunkat, a legjobbat hozzuk ki a pillanatból. Szerintem nehéz minket együtt egy műsorban szerepeltetni, mert a személyiségünk felerősödik, amikor együtt vagyunk, ezt még maga a műsor sem tudja elnyomni.

Van olyan műsortípus, amelyben mindenképpen szeretnétek részt venni, de még nem volt rá lehetőség?

TA: Nincsenek tévés vágyaim. Mármint szeretnék még sok jó műsorban részt venni, de mindent megcsináltunk, ami a nemzetközi trendeknek megfelelő, nagyszabású show-műsorokat illeti. Amióta a Big Brotherrel elkezdtük a mainstream, főműsoridős televíziózást, azóta csak ilyen produkciókban veszünk részt.

LC: Az álmom, hogy egy Oscar-díj-kiosztón popcornt árulhassak. (Nevetnek.) Nem akarom vezetni a gálát, csak hadd áruljam a kukoricát.

TA: Rettegnék több tízmillió ember elé egyedül kiállni, az egy stand-uposnak való.

LC: Dehogy rettegnél, rettegjen a néző. Ha azt csinálnánk, azt szoknánk meg, még akkor is, ha az egy egészen más a lépték. Emlékszem, készítettek egyszer egy közvélemény-kutatást, amely kimutatta, hogy száz emberből 98 ismer engem. Azóta sem tudom, ki volt az a kettő, aki nem… Biztosan csecsemők. Valahol ez borzalmas, egészen elképesztő. Hosszú évekkel ezelőtt előfordult, hogy férfimaszkban, bajusszal és parókában mentem az utcára, mert el akartam bújni a világ elől, és volt, aki nagyon kedvesen és aranyosan megkérdezte, hogy valami szerepre készülök-e. Mindig röhögök, amikor elmesélem, hogy egyszer elmentem egy üzbég fodrászhoz New Yorkban. Éppen akkor jelentem meg a hazai InStyle magazin címlapján, ezért viccesen megjegyeztem, hogy milyen híres nő vagyok. A fodrász persze teljesen meglepődött, mert soha nem látott sehol. Kis országunk kis sztárjai vagyunk, még talán Szlovákiában felismernek.

Claudia, te színésznőként váltál ismertté. Tilla, te pedig kulturális területen kezdted a pályát, Pulitzer-emlékdíjat is kaptál. Mikor dőlt el bennetek, hogy nem az lesz a fő foglalkozásotok, amire készültetek?

TA: Soha nem tudok arra válaszolni, a riporterkedést, a műsorvezetést vagy a filmrendezést szeretem-e jobban. Az én fejemben ezek együttesen képviselnek egységet. Az a lényeg, hogy a kamera környékén legyek, de az kevésbé, hogy előtte vagy mögötte.

LC: Attól vagyok boldog ember, hogy sohasem görcsölök rá az életre. Soha nem volt kedvenc darabom, de ettől még nagyon jó érzés volt, amikor újra felkértek egy szerepre. Lehet, hogy ez felületesség.

Az egyik pillanatban elviselhetetlen rém vagyok, mert utálom magamat, a következő pillanatban pedig valaki azt mondja, kedves vagyok, én meg elhiszem, és ettől jobban érzem magam. A vágyaim önállóak, az például a közelmúltban forrt ki, hogy olyan dolgot is csináljak, ami független a tévézéstől, ezért lettem cukrász. Mindenen lehet változtatni, az viszont nagyon fontos, hogy valósítsuk meg önmagunkat.

Van egy angol mondás: „A holnap nem biztos, hogy jobb lesz, de más.” Semmihez nem kell ragaszkodni. A pillanatnak élek, nem annak, hogy mi lehettem volna, ha…

TA: Azt nehezen tolerálom, amikor a nagy tévés show-műsorok vezetését a szakmai munkásságom végére helyezik, degradálón azt mondják, az csak bohóckodás. Sok olyan dolgot kapok e produkcióktól, amit más területen nem. Imádom látni, hogy állnak össze a hatások.

LC: Ez komoly sznobizmus.

Liptai Claudia
Liptai Claudia

Cikinek tartjuk szeretni azt, amin mulatunk, amit stikában mindannyian nézünk. A nagy, hosszú svenkek országa vagyunk, ahol csak szürke színekkel lehet festeni, és minden ciki, ami színes.

A legtöbb magyar ember szórakozásképpen még mindig tévét néz, még ha egyre inkább tolódik is a médiafogyasztás az online felé. Noha nem mindig a televíziós iparból kellene példaképeket keresni, van egyfajta üzenet az életemben, amelyet igyekszem közvetíteni: ha eleget dolgozol, kitörhetsz.

Szerintetek valós kép él az emberekben rólatok?

LC: Amikor kirakok egy képet magamról és három női kollégámról a közösségimédia-oldalamra, majd valaki odakommenteli, hogy nézd, négy …ina, az az ő realitása. Legalább felismerte. (Nevet.) A néző olyan képet alkot rólunk, amilyet akar. Hol túl magasra emel, hol az utálatát fejezi ki. Minden nézőben érdekes kép él rólam.

TA: Tudod, azért mindenki egy leegyszerűsített három mondat.

Olykor ilyen, olykor olyan hatásoknak vagyunk kitéve, és ezeket néha mi magunk gerjesztjük. Nem lehet általánosítani. Az embernek van egy úgymond médiaénje, ami nem teljesen azonos a valódival, ez egy ilyen világ.

Én például az újságokban mindenhova biciklivel járok, egy felhőkarcoló tetejére is azzal mennék fel, de a valóságban mindenféle eszközzel közlekedem.

Jó ideje a TV2 meghatározó arcai vagytok. A csatorna hírműsoráról markáns szakmai megállapítások hangzanak el. Nektek van véleményetek a Tényekről?

LC: Én mindig csak utána szerepelek, így nem tudok belenézni. (Nevet.) A sorokat mindig úgy olvassák az emberek, ahogy szeretnék.

TA: A magánvéleményem nem mindig egyezik az aktuális óriásplakátokon olvasható üzenetekkel.

Till Attila
Till Attila

Szeretem, ha egy probléma több oldalról van megvilágítva, és ezáltal kapjuk meg az igazságot. Aki egy kicsit is figyel arra, hogy valóban tájékozott legyen, az több forrásból szedi össze a világról alkotott gondolatait.

Éreztétek valaha, hogy a televíziós munka torzító hatással volt a személyiségetekre?

LC: Nagyon a földön járó, önkritikus ember vagyok. A tévézés egyáltalán nem változtatott meg negatív irányba.

Azt hiszem, az maga a halál, amikor lerángatod az embereket a disznók közé, hogy egyformák legyenek. Nem vagyunk azok, én például kétgyermekes anyukaként hiszek a hőskultuszban, kellenek az ideálok. Imádok rajongani, ezért is szeretem jobban az amerikai filmeket. El tudom hinni, hogy Bruce Willis leszáll az aszteroidán.

TA: Nem teljesen mindegy, hogy valakinek torzul-e a személyisége, ha közben jó a képernyőn? Egyébként engem a tévézés nem tudott semmilyen irányba befolyásolni. Nem változott, hogyan gondolkozom az emberről, a kapitalizmusról, a cégekről vagy az egész gépezetről. Az ember mindig ki van szolgáltatva egy nála nagyobb szövetségnek. A televízió nagyon sokszor kihasználja a hatalmát, akkor van gond, ha ezt nem vesszük észre, ha nem akarunk tenni ellene. Akkor sérül a személyiség, ha hagyjuk. Nem olyan könnyű minket torzítani. (Nevetnek.)

(A címlapinterjú eredetileg a Médiapiac 2018/1. különszámában jelent meg. A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.)

Médiapiac

Újabb bírság az RTL-nek: erőszakos Sztárbox-jelenetek a Kanapéhuszárokban

A testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki a csatornára.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt, miután állampolgári bejelentésre, hatósági ellenőrzést követően hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben.

A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására

– közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a Kanapéhuszárok két vizsgált epizódjában nem az eredeti, élőben sugárzott Sztárbox-jeleneteket játszották le, hanem azok szerkesztett változatát.

A műsorszám azt mutatta be, hogy a „kanapéhuszárok”, akik között egy család is volt négy kiskorú gyermekkel, hogyan reagálnak a látottakra.

A médiaszolgáltató a Kanapéhuszárokat a III. korhatári kategóriába sorolta (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott), az epizódokat ugyanakkor tizenhat éven aluliak számára nem ajánlottként (IV. korhatári kategória) kellett volna klasszifikálni, figyelemmel arra, hogy a tizenhat évesnél fiatalabb kiskorúak személyiségfejlődését a műsorszámban halmozottan előforduló erőszakos jelenetek és azok következményeinek közvetlen ábrázolása, valamint az erőszakos jelenetekre és a sérülésekre reflektáló, intenzív félelmi reakciók bemutatása negatívan befolyásolhatta – írták, hozzátéve, hogy ezért

a testület adásonként 4 millió forint, azaz összesen 8 millió forint bírságot rótt ki az RTL-re.

Úgy folytatták, hogy mivel a klasszifikációs rendelkezések megsértése súlyos jogsértés, indokolt a nyilvánosságot erről minél szélesebb körben tájékoztatni, ezért a médiatanács az RTL-t a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte, a jogsértés ismételtsége miatt pedig 50 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltató vezető tisztségviselőjére.

Pályázati beszámoló

Közölték azt is, hogy ugyanezen az ülésén a testület elfogadta az MTVA Támogatási Irodájának a Médiatanács Támogatási Program keretében meghirdetett, médiaszolgáltatások támogatását célzó pályázati eljárásokra vonatkozó negyedéves beszámolóját.

A testület döntései nyomán az MTVA az idei év első negyedévében négy, a médiatanács által meghirdetett pályázati eljárásban (Rádióállandó2023, TVállandó2023, KMUSZ2023, Rezsi2024) nyolcvankét támogatási szerződést kötött, melyeknek köszönhetően összesen 473 694 208 forintot oszt szét a nyertes pályázók között.

Bírságot kapott a Rádió 1 Sirius

A közleményből kiderült az is, hogy a médiatanács elmarasztalta a Radio Plus Kft.-t, mert a 91,1 Rádió 1 Sirius január 19. és 25. között megsértette a szerződéses vállalásait, mivel nem tett közzé elegendő közszolgálati, továbbá a helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, műsorelemet, valamint szöveges tartalmat, a zenei művek körében irányadó vállalását pedig túllépte.

Mindezek miatt a testület 130 ezer forint bírsággal sújtotta a médiaszolgáltatót, illetve a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

Elmarasztalták a Forrás Rádiót

Az ugyancsak elmarasztalt Forrás Rádió pedig azzal sértette meg a szerződéses vállalásait, hogy január 9. és 15. között nem tett közzé sem megfelelő mennyiségű hírműsorszámot, sem közszolgálati és helyi közélettel foglalkozó, illetve a mindennapi életet segítő műsorszámot, ezért a médiatanács a médiaszolgáltatót, a Turul Média Kft.-t 70 000 forint bírsággal sújtotta, és közlemény közzétételére is kötelezte – tették hozzá.

A TV2 Comedy is hibázott

Azt írták, hogy a hatóság a román társhatósághoz fordult a TV2 Comedy csatornán március 11-én reggel 9 óra 25 perctől vetített Amerikai fater című műsorszám Smikulás című epizódja miatt, mert az a magyar szabályozás alapján – tekintettel a szexualitás megjelenítésére, a trágár nyelvezetre, az erőszak-ábrázolásra, a vallást érintő kijelentésekre, a zoofíliára utalásra, valamint az alkohol- és drogfogyasztásra – alkalmas volt a tizenhat éven aluliak személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, miközben a médiaszolgáltató azt „A következő műsorszám csak szülői engedéllyel ajánlott” felhívással, valamint „AP” korhatári jelöléssel sugározta, ami a hazai szabályozás szerint a III. korhatári kategóriának (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) feleltethető meg.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Szoboszlai Dominik – Az interjú a Spíler TV-n! (videó)

Szombat este 20:25-kor tűzi műsorára a Spíler 1 a legsikeresebb magyar focista, a Liverpoolban játszó Szoboszlai Dominikkal készült exkluzív interjúját.

Közzétéve:

MTI/EPA/Adam Vaughan

A Manchester City-Chelsea FA-kupa elődöntőt követően a Spíler 1-en szombat este 20:25-től érkezik a Szoboszlai Dominik – Az interjú. Az exkluzív filmnek fontos része a sztárjátékossal készített interjú, nem csupán a magyar válogatott csapatkapitányáról tudhatnak meg sokat a nézők, ha szombat este a Splíer 1 programját választják. Baumstark Tibor végigjárta azokat a helyszíneket, amelyek a legszorosabban kötődnek a Liverpool FC-hez. A világklasszis középpályás gondolatain és érzésein túl pedig betekintést nyerhetünk a labdarúgással mélységesen átitatott városnak, a Liverpool-nak a mindennapjaiba is.

„Szoboszlai Dominik részletesen mesél arról, hogy mi történt a Liverpoolnál, miután minden idők egyik legeredményesebb futballedzője, Jürgen Klopp néhány hónappal ezelőtt meghökkentő időzítéssel bejelentette az évvégi távozását. Benézhettünk a kulisszák mögé, így megmutatjuk a topfutball egyik legmodernebb, leginkább felszerelt edzőközpontját, meglátogatjuk a legendás Anfield stadion történelemmel és legendákkal átitatott környékét, és a Spíler TV kameráin keresztül a focirajongók azt is láthatják, amit a világon nagyon kevesen, hogy hogyan fest a mérkőzés előtti percekben a Liverpool öltözője” – árulta el Baumstark Tibor. – „A Dominikkal készült interjún túl a Premier League történetének legjobb játékosai közül is megmutatjuk néhány egykori sztár véleményét az angol bajnokság kihívásairól, és persze Szoboszlai Dominik teljesítményéről” – tette hozzá.

Vasárnap a Spíler 2 közvetítésében Szoboszlai Dominik és a Liverpool a Fulham otthonában lép pályára, majd közvetlenül utána a La Liga és az egyetemes futballvilág csúcsrangadója, az El Clásico kerül képernyőre.

Ezúttal is különleges fel- és levezető műsorral készül a Spíler stábja a rangos küzdelemre. Elismert szakértők, elvakult drukkerek és a futballszakma képviselői lesznek a La Liga műsorvezetőinek vendégei a több helyszínes, kiterjesztett valóságot is felvonultató stúdiókban, valamint helyszíni kollégáik is bejelentkeznek a műsorba, így a spanyol futball rajongóinak vasárnap érdemes a Spíler közvetítésére kapcsolniuk – ismerteti a TV2 közleménye.

Borítókép: Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság Liverpool-Crystal Palace mérkőzésén a liverpooli Anfield Road-i Stadionban 2024. április 14-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Átadták az idei evangélikus médiakommunikációs díjakat

Ukrajnai evangélikusok életét bemutató riportot, valamint elváltként újraházasodott, elkötelezett evangélikusokat bemutató riportot ismert el idén a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) a Bornemisza Péter- és az Írónád díjjal – közölte az egyház kommunikációs szolgálata az MTI-vel.

Közzétéve:

Az evangélikus egyház által alapított díjakat idén is olyanok vehették át, akik világi, illetve egyházi médiafelületen 2023-ban közzétett munkáikkal az evangélikusság és az evangélikus egyház pozitív megítélését, népszerűsítését vagy missziós tevékenységét segítették.

A díjakat Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke, Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője, valamint Lovass Tibor, az egyház sajtóbizottságának elnöke adta át hétfő este.

A világi sajtóban publikált, evangélikus vonatkozású anyagok versenyében elnyerhető Bornemissza Péter-díjat Vörös Szabolcsnak a Válasz Online felületén megjelent, “Láttam azokat, akik legyőzték a fenevadat” – először járt magyar püspök ukrán háborús zónában című riportja nyerte el.

Az idei Írónád díjat Vitális Judit, a Magyarországi Evangélikus Egyház honlapjának felelős szerkesztője, az Evangélikus Élet magazin hírszerkesztője vehette át a magazinban megjelent, Nem tündérmese – Isten kegyelme: Balicza Klára és Jenei Róbert egymásra találásának története című, házasság heti interjújáért.

Mindkét kategóriában megítéltek különdíjat is: Kuklai Katalin A babaszagú világ ajándéka – Kölcsönösen gazdagodnak a kisgyerekek és a fogyatékkal élő idős gondozottak a közös programokból című, a Népszava.hu internetes portálon megjelent, a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetotthon piliscsabai telephelyén készült riportját Bornemisza Péter-különdíjjal, Balczó Mátyás, az Evangélikus Információs Szolgálat újságíró-szerkesztőjének a Hit, humor és lelki mélység – Gyerekkortól megérésig – Kovács András Péter humoristával készült, az Evangélikus Élet magazinban megjelent interjúját pedig Írónád különdíjjal ismerték el.

Tovább olvasom