2018. szeptember 03.

Veszélyes utakon az iskolákba

A világ legérdekesebb iskoláit és az oda vezető veszélyes utakat mutatja be a Spektrum Home-on debütáló „Extrém iskolák” és a „Veszélyes utakon az iskolába” című dokumentumfilm.

A KSH adatai szerint Magyarországon a középiskolai oktatás során válik jelentőssé az iskola és a lakóhely közötti ingázás. Az előző tanévben a magyarországi lakóhellyel rendelkező nappali tanulók 16,4%-a tanult más megyében, vagy utazott a fővárosba tanulmányai miatt. A legnagyobb mozgás a Pest megyében lakóknál figyelhető meg, a fiatalok 56,2%-a máshol, többségében (88,4%) Budapesten tanul. A főváros a tanulási lehetőségek tárházát jelenti, így nem meglepő, hogy a fiatalok szívesen jönnek Budapestre, ahol a középfokú oktatásban részesülők 38,4%-a nem fővárosi.

A világ más tájain azonban nem csak 14 éves kortól jellemző, hogy lakóhelyüktől távol találnak tanulási lehetőséget a gyerekek. Ők azonban nem kényelmesen, autóval, tömegközlekedéssel, vagy pár perces sétával jutnak el nap mint nap az iskolába, hanem rendkívül mostoha körülményekkel kell megküzdeniük az odajutásért. Ezek a gyerekek órákat gyalogolnak, hegyeket másznak vagy éppen mérföldeket eveznek mire elérik az iskolát, tudomást sem véve a félelemről, hidegről, forróságról vagy a vadállatokról, mert a jobb élet reménye lebeg a szemük előtt, amely az iskolában kezdődik - írják.

Ilyen hely például az északkelet etiópiai Danakil Sivatag is. Bolygónk egyik legforróbb és legellenségesebb vidéke, ahol a nappali hőmérséklet 50, a talaj hőmérséklete akár 70 Celsius fok is lehet. Az átlagos évi középhőmérséklet 34 Celsius fok. A sivatagból pedig csak az jut ki, aki tanul, ezért kelnek útra a gyerekek a kegyetlen hőségben is.

Az Abdelale faluban 50 család él egyszerű sátorkunyhókban, mindenki kiveszi a részét az állattartásból, de emellett az iskolából sem szabad kimaradni. Az etióp lakosság kétharmada analfabéta, így az iskola kiváltságot jelent, főleg a sivatagi régióban, de többnyire csak a fiúknak. A törvények ugyan kimondják az általános tankötelezettséget, az etióp gyerekek csak egyharmada jár iskolába és sok félbehagyja az első osztály után, anélkül, hogy megtanult volna írni és olvasni.

Az iskola 12 km-re, körülbelül 2 órányi járásra fekszik, és hiába indulnak útnak kora reggel, a hőmérséklet már 6 óra előtt is 30 fok felett jár. Az út felénél már 50 fokra forrósodik a levegő, és sokszor nem csak a hőséggel, de a néhány hétig zöldellő aljnövényzetben megbújó kígyókkal, skorpiókkal, a szomjúsággal, és a homokviharokkal meg kell küzdeniük.

Számunkra a fentiek mind elképzelhetetlenek, ahogy az is, hogy pár ezer kilométerrel arrébb, Szibériában pedig éppen a mínuszokkal kell megküzdeniük az embereknek, és legalább hat réteg ruhát kell magukra ölteniük, hogy egyáltalán kiléphessenek az ajtón.

A „Veszélyes utakon az iskolába” a Himalája, Kenya, Nepál, Oroszország és Peru gyermekeit kíséri végig a világ leglátványosabb és legveszélyesebb iskolába vezető útjain. Míg az „Extrém iskolák” a legkülönlegesebb iskolákat mutatja be szerte a világon, 8 és 17 év közötti fiatalok közreműködésével.

A Veszélyes utakon az iskolába 1. része szeptember 3-án, 19:00 órakor a csatornán.

Médiacéget alapított Harry herceg és Meghan Markle

14 órája

Az Archewell a házaspár új brandje lesz, amely filmes és televíziós produkciókkal foglalkozik majd, magában foglal egy multimédiás oktatóbirodalmat, valamint egy egészséges életmóddal foglalkozó honlapot.

25 éve mutatták be a kultfilmet

1 napja

Bizony, már ennyi idős Will Smith és Martin Lawrence akció-vígjátéka, a Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk?, ami megismertette az egész világgal az Inner Circle ikonikus dalát is.