2018. július 24.

Zöld utat adott a GVH a Nyerges-Simicska üzletnek

A Gazdasági Versenyhivatal tudomásul vette dr. Nyerges Zsolt irányításszerzését dr. Simicska Lajos és családja saját, illetve közös tulajdonában álló üzleti érdekeltségei felett - olvashat a lapunknak elküldött közleményben.

Mint írják, a dr. Nyerges Zsolt által irányított vállalkozások mezőgazdasággal és információtechnológiai szolgáltatások nyújtásával foglalkoznak, a vállalkozáscsoportba tartozik továbbá két sporttevékenységet végző társaság is. A dr. Simicska Lajos és családja saját, illetve közös tulajdonában álló érdekeltségek a mezőgazdaság, az építőipar, a média, valamint a közterületi reklám különböző piacain vannak jelen.

A GVH az érintett vállalkozáscsoportok tevékenységei között csak a mezőgazdaságot tekintve azonosított átfedést, amelyet vizsgálva azonban versenyproblémát nem talált, mert a piaci részesedésük nem éri el azt a mértéket, amely káros versenyhatások lehetőségét vetné fel a Hivatal vonatkozó közleménye alapján.

A felek – élve a versenytörvényben biztosított lehetőséggel – ún. előzetes egyeztetést kezdeményeztek a GVH-val a bejelentés benyújtását megelőzően. Az előzetes egyeztetést követően benyújtott űrlap megfelelt a törvényi követelményeknek és a káros versenyhatások lehetősége is elvethető volt, így versenyfelügyeleti eljárás indítására okot adó körülmény nem vetődött fel. A GVH ezért hatósági bizonyítványt állított ki a bejelentő számára. (Az ügy hivatali nyilvántartási száma: B/553/2018.)

Mint, ahogyan azt a Médiapiac is megírta, Simicska Lajos minden érdekeltségét eladta Nyerges Zsoltnak, amely fegyverletételnek minősíthető, hiszen a vállalkozó volt - érdemi ellenzéki pártok híján - Orbán Viktor miniszterelnök legveszélyesebb ellensége. Viszont mivel a Fidesz maradt hatalmon az árpilisi választások után, ezért kénytelen háttérbe vonulni, egyes információk szerint az Egyesül Államokban próbál szerencsét.