Az informatikai óriások által alkalmazott cenzúra miatt vonták kérdőre vezetőiket a képviselők.

Az amerikai szenátus kereskedelmi bizottságának szerdai meghallgatásán a szenátorok kérdőre vonták a három informatikai óriásvállalat vezetőit a platformjaikon alkalmazott cenzúra miatt.

Sundar Pichai, a Google, Mark Zuckerberg, a Facebook és Jack Dorsey, a Twitter vezetője videokonferencián tájékoztatta a kereskedelmi bizottság tagjait a cégük tevékenységéről, hangsúlyozva, a kommunikációra vonatkozó törvény szerint ők nem vonhatók felelősségre jogi úton harmadik félhez köthető tartalmak publikációja miatt.

Roger Wicker, a szakbizottság republikánus elnöke a szóban forgó törvény mély reformjára szólított fel. A reform a tartalomszolgáltató felelősségét erősítené a tartalmak megjelentetésében és szelektálásában.

"Engem az nyugtalanít, hogy ezek a platformok a valóság nagy hatalmú döntőbíráivá váltak"

- jegyezte meg, majd leszögezte:

amikor a tartalmat moderálják, és ezt a felhasználók nem tudják befolyásolni, akkor az amerikaiak széles tábora kevés információhoz jut a politikai és gazdasági döntéshozatal különböző folyamatairól.

A republikánus szenátorok elsősorban a Twitter vezetőjét ostorozták. Wicker például hangsúlyozta, hogy a mikroblog "rendszeresen cenzúrázza az Egyesült Államok elnökét". Ted Cruz texasi republikánus szenátor pedig azt a kérdést tette fel Jack Dorseynak, hogy "magukat ki az ördög választotta meg?". Leszögezte, hogy

a Twitter "elnyomja", azaz cenzúrázza a demokrata párti elnökjelölt, Joe Biden fiáról szóló információkat,

amelyek Hunter Biden jövedelmező üzleti ügyeinek korrupciós hátterét és Joe Biden esetleges felelősségét is felvetik.

Mark Zuckerberg, a Facebook elnök-vezérigazgatója készek mutatkozott az érvényben lévő törvény módosítására.

Mint fogalmazott: "Úgy gondolom, hogy a kongresszusnak napirendre kellene vennie a törvény megvitatását annak érdekében, hogy az az eredeti céljainak megfelelően működhessék."

Borítóképünkön az amerikai szenátusnak is helyet adó washingtoni Capitolium, forrás: Pixabay