Egyre többen hagyják ott a konzervatív tartalmakat mind gátlástalanabbul cenzúrázó Twittert és Facebookot.

Az amerikai elnökválasztást követő szűk egy hét alatt egymillió felhasználó töltötte le a Parlert - írja a SensorTower adatelemzésére hivatkozva az Origo. Ez azért is nagy szó, mert a 2018-ban alapított közösségi oldal mögött egy csupán 30 fős vállalkozás áll, amelynek felhasználótábora átlépte ugyan a 2 milló főt, széles körű ismertségre egyelőre nem tudott szert tenni.

Az új letöltésekkel az összesített letöltések száma átlépte a 3,5 milliót, így az alkalmazás a Google Play Store-ban a népszerűségi lista első helyére ugrott az addigi sok századik helyről - derül ki a cikkből.

Az Origo rámutat, hogy

a Parler egyre inkább olyan konzervatív, jobboldali érzelmű felhasználók közösségi platformjává vált, akiknek elege lett a Twitter és a Facebook által gyakorolt cenzúrából.

A magyar hírportál emlékeztet, hogy a két óriás rendszeresen elrejtette vagy figyelmeztetésekkel látta el Donald Trump elnök és megannyi más jobboldali személyiség bejegyzéseit, de az is előfordult, hogy az amerikai Republikánus Pártot támogató teljes csoportokat törölt.

A Origo szerint az új közösségi oldal létrehozása mellett szólt az is, hogy a nagyok mögött álló technológiai óriások rendszeresen visszaélnek a felhasználók adataival, ráadásul algoritmusokon keresztül befolyásolják a tartalmakhoz, bejegyzésekhez való hozzáférésüket is, háttérbe szorítva a konzervatív politikai gondolatokat.

A Parler viszont nem így működik - mutat rá a cikk, amely szerint

 

ez a platform nem használ a bejegyzésekre vonatkozó ajánlórendszert, minden felhasználó minden tartalma megjelenik a közzététel sorrendjében.

Az Origo úgy véli, a Parler a közeljövőben további növekedésnek indulhat, ugyanis pár napja John Matze ügyvezető megerősítette: a közösségi oldal mögé finanszírozóként beállt a konzervatív ügyeket támogató milliárd, Robert Mercer és lánya, Rebekah Mercer is.