2019. július 01.

A Csókkirály még mindig nagy sláger

Az elmúlt év élőben legtöbbet játszott dala egy 1980-as szerzemény, a Hungária együttes és Fenyő Miklós száma, a Csókkirály volt.

Tavaly 22 050 koncertet adtak Magyarországon, legalábbis az Artisjus ennyi koncert adatait dolgozta fel. Ez folyamatos növekedést jelent, egy évvel korábban még csak 20 007, míg 2016-ban 18 656 koncert adatai kerültek az Artisjus adatbáziásba - írja az Index.

Meglepő eredménnyel járt, amikor megvizsgálták, hogy az egyes, 2018-ban koncerten játszott zeneművek közül melyik hányszor hangzott el. Kiderült, hogy a magyar művek egyharmada mindössze egyetlen egyszer szólalt meg élőben egy év alatt; de az összes magyar zene fele is mindössze legfeljebb négy alkalommal.

Mindezek az adatok azt mutatják, hogy az a kép, ami a koncertezésről elsőre a nagyközönségnek és a szakmának eszébe jut – vagyis hogy egy zenekar, előadó főként saját és új dalokat játszva, néhány régivel, feldolgozással kiegészítve rendszeresen fellép, turnézik – csupán az élőzenei események kisebb részét fedi le - írják.

Címkék: kultúra zene artisjus

Indul a Margó Irodalmi Fesztivál

1 napja

Június 3-7. között, ötven programmal várják a szervezők az irodalom, olvasás és kultúra iránt érdeklődőket a Margó digitális felületein.

A Metro ötven éve rögzítette az első magyar koncertlemezt

2 napja

Fél évszázada készült el az első magyar koncertlemez, a Metro együttes Egy este a Metro Klubban... című korongja. Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel a lemez és a zenekar történetét az MTI-nek.