2020. január 06.

A főváros szponzorokat keres a független színházak megmentéséhez

Továbbra is a túlélésért küzdenek a független színházak, a kormányzat ugyanis tudatosan bizonytalanságban tartja őket - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet.

Gy. Németh felidézte, hogy egymásnak ellentmondó kormányrendeletek jelentek meg arról, hogy az érintett színházak kaphatnak-e támogatást a működésükhöz.

Az év utolsó napján egyszerre jelent meg két Magyar Közlöny: az egyik néhány szó módosításával, a nemrég elfogadott, új kultúrtörvénynek ellentmondva ellehetetlenítette volna, hogy a független színházak a fennmaradásukhoz szükséges működési pályázatokon vegyenek részt, a másikban viszont továbbra is szerepelt ez a lehetőség. Független Előadó-Művészeti Szövetség a kormányhoz fordult, és kérte, hogy adjanak ki egy tisztázó rendeletet, amely helyreteszi a kérdéses passzusokat, de ez mostanáig nem történt meg - írja az Index.

Gy. Németh Erzsébet minderről azt mondta: "miután a kormány a budapesti tüntetések hatására eljátszotta, hogy meghátrál, most folytatja a független színházak elleni leszámolást, és mindezt tudatosan teszik, hogy az érintettek befogják a szájukat".

Budapest azonban szabad város - jelentette ki a főpolgármester-helyettes, és leszögezte: mindent megtesznek a helyzet orvoslásáért. Gondolkodnak azon, milyen forrásokat különíthetne el a főváros ezen színházak számára, és ehhez szponzorok jelentkezését is várják - tette hozzá.