2019. szeptember 16.

Bille August részvételével megkezdődött a CineFest

Megkezdte munkáját a Denis Coté - locarnói Arany-, és Ezüst Leopárd díjas - kanadai filmrendező vezette nemzetközi zsűri is.

2019.szeptember 13-án Bille August díszvendég részvételével megkezdődött a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál.

Bíró Tibor fesztiváligazgató megnyitóbeszédében kiemelte: „Amikor a CineFest elindult, még csak vágyálomnak tűnt az, ami megvalósulni látszik - hazánk egyik legkedveltebb filmes eseményévé vált a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál. Olyan versenyprogramot kínál, ahol a legfrissebb magyar alkotások méretik meg magukat, egyúttal a hazai premierjük helyszínévé is vált a CineFest. Idén különlegesen széles skálát mutat be a magyar és nemzetközi filmművészet legfrissebb alkotásaiból.”

A megnyitóbeszédeket követően a CineFest Életműdíját Bille August vehetett át.

A laudációban elhangzott: „Bille August a filmművészet talán legérzékenyebb rendezője. Kiinduló képi világa a skandináv táj, alapvető témája az északi vidékeken honos skandináv lélek – a hányatott sorsú északi ember egyéni és csoportlélektana. A nagy nemzetközi koprodukciókba is átívelő korszaka leginkább a századelő, nyersanyaga a nagyregény, műfaja a szélesen hömpölygő epikus film, líraian ábrázolt súlyos tájjal és pattanásig feszített emberi drámával. A mozgóképes írók legnagyobb szívű költője. Tehetségét számos díjjal elismerték: két cannes-i Arany Pálmával, Golden Globe-al, Oscar-díjjal és immár a CineFest Miskolci Filmfesztivál Életműdíjával.”

A CineFest szeptember 14-én, szombaton mutatta be Almási Tamás Folyékony arany c. nagy-dokumentumfilmjét.

A Nagyjátékfilmes versenyprogramban látható alkotások idén is megmutatják, mi történt a mozgóképes világban az elmúlt egy évben. A Kitekintő/Open Eye kategória filmjei már bizonyítottak a világ nagy mozgóképes eseményein. Az idei CineClassics a 100 éve született Bessenyei Ferencre emlékezik.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Fesztivál szeptember 21-ig tart.

Címkék: kultúra film cinefest

A Metro ötven éve rögzítette az első magyar koncertlemezt

17 órája

Fél évszázada készült el az első magyar koncertlemez, a Metro együttes Egy este a Metro Klubban... című korongja. Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel a lemez és a zenekar történetét az MTI-nek.