2019. június 25.

Díjazták a Genezist a Sanghaji Filmfesztiválon

Rendezői díjjal jutalmazta Bogdán Árpád Genezis című alkotását a filmkritikusokból álló zsűri a 22. Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon - írja az MTI.

A Magyar Nemzeti Filmalap hétfői közleménye szerint tíz nap alatt 47 sanghaji moziban 522 filmet vetítettek Ázsia legnagyobb presztízsű filmes rendezvényén. A filmalap támogatásával készült Genezis a fesztivál Belt and Road (Egy övezet, egy út) válogatásában szerepelt. A válogatás, amelyet "a fény és az élet" mottóval rendeztek meg, 24 ország egy-egy kurrens filmjét mutatta be.

A díjátadó a sanghaji Walt Disney színházban volt. Bogdán Árpád forgatókönyvíró-rendező és Dobos Tamás operatőr személyesen vett részt a premieren és a díjátadón, ahol a filmet rendezői díjjal jutalmazták. Bogdán Árpád mozifilmjében, a Genezisben a bibliai eredettörténet a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkező emberek sorsán keresztül elevenedik meg. A Genezis világpremierje a 2018-as Berlinalén volt, azóta számos fesztivál tűzte műsorra.

A nemzetközi fesztiválközönség először Sanghajban láthatta a közelmúlt két magyar közönségsikerét, a Valami Amerika 3. és a BÚÉK című alkotást. Bogdán Árpád Gettó Balboa című, két Magyar Filmdíjjal elismert fekete-fehér alkotását szintén bemutatták.

Elindul a Budapest Kertmozi

1 napja

A megmozdulás elsődleges célja a közösségi filmezés, valamint a budapesti kertmozi kultúra újjáélesztése.