Kövess minket!

Művház

Elkészült a restaurált Fehérlófia

Jankovics Marcell Fehérlófia című mesefilmjének felújított változatát először a montreali Fantasia filmfesztivál mutatja be július 29-én, a magyarországi premiert szeptember elején a Budapesti Klasszikus Film Maratonon tartják.

A Los-Angeles-i, 1984-ben megrendezett animációs olimpián minden idők legjobb ötven animációs filmje közé választott magyar alkotás teljeskörű, 4K felbontású digitális restaurálása és világforgalmazása a Filmalap és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében valósult meg. Ennek köszönhetően újra világszerte látható lesz az egyetemes animáció történet kiemelkedő alkotása.

Az 1981-ben bemutatott, kultuszfilmmé vált Fehérlófia cselekménye az avar, hun és magyar mondavilág jelképtárából építkezik. „Ez külföldön a legsikeresebb filmem. 1982-ben Ottawában, ahol a fesztivál zsűrijében voltam, versenyen kívül vetítették. A kanadai animációsfilm-rendező Frédéric Back, aki akkor a fesztivál fődíját nyerte és az amerikai filmkritikus, Charles Solomon zsűritársamnak köszönhettem, hogy a Fehérlófia felkerült arra a listára, ahonnan 1984-ben beválasztották minden idők legjobb animációs filmjei közé.” – idézi fel Jankovics Marcell második egészestés filmje nemzetközi sikerét.

A Fehérlófia különleges absztrakt, szimbolikus mesefilm, amelynek szereplői kozmikus-természeti archetípusokat jelenítenek meg. A pazar színvilágú, álomszerű képek folyamatosan egymásba alakulnak, ornamentikus, geometrikus mintázatokba rendeződnek. Feltűnőek a villámlásszerű alakzatok és mandalaszerű kompozíciók. A film hangzásvilága is rendkívüli: a kevés emberi párbeszédet ambientszerű effektusokból álló kísérőzene egészíti ki. Az egyetemes igazságokat megfogalmazó mitikus történetet a film egyúttal aktualizálja is: a hernyótalpas tanksárkány vagy a szmogban úszó felhőkarcoló-rengeteg az atomkorszakra és az ökokatasztrófákra utal.

A Fehérlófia korabeli fogadtatásáról Jankovics így vall: „Eredetileg magyar népmesének készült, az észak-amerikai siker elsősorban a pszichedelikus hangulatot árasztó színvilágnak és az ezoterikus zenének szólt. Vajda István zenéje még a tibeti lámákra is utalt – és ez divat lett akkoriban. Ezért is szokták a Fehérlófiát a Beatles-filmekkel összefüggésbe hozni. Sokan kérdezték, hogy használtam-e alkotás közben tudatmódosító szereket. Nagy kultusza lett a Fehérlófiának, rajongói tábor alakult ki körülötte: például egy kolumbiai, heavy metal rajongó erre a zenére elképesztő „saját művet” csinált a filmből. A Bëlga nevű magyar zenekar pedig elrappelte az egészet. Mindezek megtalálhatók az interneten.”

A film képének restaurálása az amerikai Arbelos munkája, a fényelés és a hangrestaurálás a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmlabor igazgatóságán készült. „Ez egy újjászületés. Restaurálás közben úgy csodálkoztam rá a filmemre, mint egy gyerek.

A felújított Fehérlófia magyarországi premierje a Budapesti Klasszikus Film Maraton ingyenes szabadtéri vetítésén lesz a Szent István Bazilika előtt szeptember első hetében.

Művház

New Yorkban is telt ház előtt mutatták be a Most vagy soha! című filmet

A Lincoln Centerben volt a vetítés hétfőn, egy nappal a Los Angeles-i, szintén teltházas amerikai premiert követően.

Közzétéve:

Fülöp Péter producer, Palotai Csenge, a New York-i Liszt Intézet igazgatója, Mosolygó Sára főszereplõ és Lóth Balázs rendező (b-j) a Most vagy soha! című magyar történelmi kalandfilm bemutatóján a Lincoln Center kulturális központban 2024. április 15-én, fotó: MTI/Nemzeti Filmintézet

Az Egyesült Államok keleti partján tartott bemutatón is részt vett Lóth Balázs rendező, valamint Mosolygó Sára színésznő, aki az 1848. március 15-i eseményeket feldolgozó mozifilmben Szendrey Júliát alakítja, és jelen volt Fülöp Péter producer is.

Az MTI beszámolója szerint a premiert követően Mosolygó Sára azt emelte ki, hogy

a filmet az Egyesült Államokban is nagyon nagy szeretettel fogadta a közönség, és nagy kíváncsiságot mutat az alkotás iránt.

Megjegyezte, hogy nagyon sokan tőle személyesen arról érdeklődnek, hogy a kaszkadőrjelenetekben is maga alakította-e a szerepét, amire az a válasz, hogy a többségét igen.

Lóth Balázs rendező arról beszélt, hogy személyesen is sokat jelen számára a New York-i vetítés, hiszen majd 25 évvel ezelőtt a New York Film Academyn szerzett diplomát, és az intézmény több diákja is meghívást kapott a premierre.

Az alkotó hozzátette, hogy

a film a világon minden közönség számára érthető, mert nemzetközi filmnyelven fogalmazták meg, stílusa pedig kicsit emlékeztet az amerikai filmekre.

A bemutatónak helyet adó Lincoln Center az egyik legrangosabb művészeti létesítményként ismert, ahol magyar film ilyen fogadtatásban még nem részesült – tette hozzá Lóth Balázs.

A film előzetesét itt tudja megtekinteni:

A New York-i filmbemutatót a New York-i Liszt Intézet szervezésében, a Nemzeti Filmintézet támogatásával tartották.

Palotai Csenge, a New York-i Liszt Intézet igazgatója arról számolt be, hogy szeretnék az Egyesült Államok minél több városába és minél több fiatalhoz eljuttatni a Most vagy soha! című alkotást, így a többi között San Franciscóban, Bostonban és Austinban is le kívánják vetíteni, valamint tárgyalások folynak arról, hogy Kanadában – Torontóban – szintén bemutassák.

Tovább olvasom

Művház

Sorozatpremier: Vak rendőrnő kezd nyomozásba a Dunán

Vadonatúj olasz bűnügyi sorozattal jelentkezik a Duna április 15-én 22:55-től. A nemzetközi sikereket elért Blanca hétfőnként dupla résszel várja a nézőket.

Közzétéve:

LuxVide

Blanca gyermekként elveszítette a látását, és nővére halála után elhatározza, hogy rendvédelmi pályára lép. Kezdetben nem veszik komolyan a fiatal rendőrnőt, pedig szakterülete egy olyan analitikus hallástechnika, amely lehetővé teszi, hogy halljon és dekódoljon különleges hangokat. Ezáltal fontos nyomokat tud megszerezni a lehallgatásokban és más éles helyzetekben. A lebilincselő nyomozásokban Linné, a hűséges vakvezető kutya és Stella, a harsány kozmetikus segíti – ismerteti az MTVA közleménye.

A Duna új, Genovában játszódó bűnügyi sorozatában az izgalom mellett jól megfér a humor is: a főszereplő sokszor kerül komikus helyzetbe, és tesz önirónikus megjegyzéseket.

A bűnügyek mögött a cselekményben egy bonyolultabb rejtvény is húzódik: a főszereplő balesetének és a nővére elvesztésének apró mozaik darabkái végigkísérik a nézőt az epizódokon. A szériában még sincs sajnálkozás, hiszen Blanca szinte természetfeletti erővé változtatja látássérültségét, nem hagyja, hogy állapota megakadályozza önmaga kiteljesítésében.

Blanca alkotói kivételes szereplőgárdával dolgoztak. A hangok reprodukciójával való munkát az olasz sztártenor, Andrea Bocelli segítette tanácsadóként.

A különleges felvételi technikának köszönhetően a hangokat a nem látó emberek érzékenységével tapasztalhatja meg a néző, ha fejhallgatóval követi a sorozatot. Az olasz sorozatot Jan Maria Michelini rendezte, Francesco Arlanch, Mario Ruggeri, Luisa Cotta Ramosino és Lea Tafuri írta. A főszereplőt Maria Chiara Giannetta alakítja: a hazájában 2021-ben megjelent széria kirobbanó sikere rendkívüli népszerűséget hozott a színésznőnek. Az első évad 12 epizódból áll.

Tovább olvasom

Művház

Előadó-támogatói programot indít a WMMD

Artist 2 Watch néven független hazai előadók részére indít komplex támogatási programot a WM Music Distribution (WMMD).

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A piacvezető zenei disztribútor idén hat előadónak segít az előre jutásban. A mintegy egymillió forint értékű támogatás többek között klipkészítésre, fotózásra és marketingkommunikációs célokra fordítható – közölte.

Mint írták, a WMMD 2008 óta foglalkozik digitális zeneterjesztéssel; több mint kétezer partnerük között számos kiemelt előadó található a pályakezdők mellett. A disztribúció mellett számos szolgáltatást vezettek be az elmúlt évek során, hogy megkönnyítsék a partnereik érvényesülését a digitális zene világában.

„Az elmúlt években több mint 20 millió forint értékben finanszíroztunk videoklipeket, online marketing kampányokat és más projekteket. E tevékenység következő lépcsőfoka az Artist 2 Watch program, amelyet kifejezetten a feltörekvő előadók támogatására hoztunk létre”

– idézte Gedeon Andreát, a WMMD vezető menedzserét a kommüniké.

Sebestény-Gallasz Enikő, a WMMD ügyvezető-tulajdonosa azt emelte ki, hogy a támogatott előadókat szubjektív szempontok alapján választják, a programba egyelőre nincs lehetőség jelentkezni.

A támogatási elemeket úgy alakították ki, hogy egy-egy új megjelenés sikerességén segíthessenek. Idén hat előadó kap lehetőséget három hónapos etapokban – az aktuális új lemezek promóciója a WMMD szakmai és anyagi támogatásával fog zajlani.

Az előadóknak emellett négy szakemberrel személyre szabott beszélgetést is folytathatnak: Biczó Andrea, a Budapest Park pr-managere a zenei kommunikáció; Molnár Tamás énekes-dalszerző a zeneszerzés-szövegírás; Nagy Adrienn, a Művészetek Völgye programigazgatója a koncertszervezés és a menedzsment; Vígh Arnold zenei rendező és producer pedig a stúdiótechnika és produceri munka terén osztja szakmai tapasztalatait és tudását.

Az első támogatottak közé tartozik Ben T Kadar, aki trapes-hiphopos szólóprojektjével 2020 óta aktív szereplője a zeneiparnak; néhány hét múlva jelenik meg új lemeze. A fiatal rapper, Wxlfless előző lemezén mások mellett Beton.Hofival és Csokyval dolgozott együtt, szerzett zenét a Nemzeti Filmintézetnek. Neki is hamarosan megjelenik új lemeze.

Tovább olvasom