2020. április 01.

Nem állnak le a Hosszú Katinkáról készülő dokumentumfilm munkálatai

A felkészülés hullámhegyein és hullámvölgyein át követik a magyar úszó felkészülését az elhalasztott tokiói olimpiai játékokra.

A készülő dokumentumfilm megörökíti a jelenlegi vészhelyzetet is, amikor a magyar úszó rendületlenül folytatja az edzéseket, és a három aranyat hozó riói olimpia után Tokióban újra versenybe száll a győzelemért - írják.

A járvány okozta vészhelyzetben a film alkotóinak is fokozottan be kell tartaniuk az egészségügyi óvintézkedéseket. A stábtagok nem mehetnek két méternél közelebb Katinkához, rengeteg időt és energiát vesz igénybe az emberek és a forgatási eszközök fertőtlenítése, a maszkok, kesztyűk és védőruhák alkalmazása.

„Eddig is az volt az a zászlónkra írva, hogy az olimpia mindenekelőtt, tehát a filmkészítés semmilyen körülmények között nem zavarhatja Katinkát a versenyekre való felkészülésben, ez a jelenlegi vészhelyzetben még fokozottabban érvényesül. A forgatások jó hangulatban zajlanak, a stáb és Katinka kapcsolata bizalommal teli. Az Iron Lady személyisége megkönnyíti a munkánkat, hiszen a film műfaja hivatalos életrajzi dokumentumfilm, a kiemelt alkotók minden tartalmi kérdésben együtt döntenek Katinkával” - hangsúlyozta Lajos Tamás producer.

A járvány okozta vészhelyzetben a film eredeti forgatási terve megváltozott: ez az alkotói szempontból is különleges időszak a stábtól is folyamatos alkalmazkodást, rugalmasságot kíván.

Pálinkás Norbert rendező kiemelte: „Minden dokumentumfilm rendező vágya, hogy valami olyan extrém esemény történjen a forgatás alatt, amit a kamera megörökít az utókor számára, amire még álmában sem gondol senki – ez most nekünk sajnos maximálisan összejött. Lelkileg, fizikailag és szellemileg is óriási kihívás ebben a vészterhes időben leforgatni ezt a filmet, de állunk elébe. Szó szerint renden kívüli időt élünk, amely rendkívüli alkotásokra sarkall. Szerencsések vagyunk, hogy Katinka a filmünk hőse, az ő példája napról napra itt lebeg előttünk: mindent belead, semmi és senki nem tántoríthatja el a céljától, alázatos, szorgalmas, kitartó és soha nem adja fel. Őt kell követnünk - minden értelemben.”

A portréfilm az olimpiára való felkészülés és a tokiói verseny dokumentálása mellett a harminc éves Hosszú Katinka életútját is bemutatja.

A Hosszú Katinkáról készülő portréfilmet a Nemzeti Filmintézet támogatja. A Katinka című hivatalos életrajzi dokumentumfilm producere Lajos Tamás, forgatókönyvírója és kreatív producere Köbli Norbert, rendezője Pálinkás Norbert, vezető operatőre Nagy András.

A Szupermodern Stúdió gyártásában készülő portréfilm a tervek szerint, a tokiói olimpia után kerül majd a magyar mozikba.