Kövess minket!

Művház

Szerdán indult a Müpa Home közvetítéssorozat

Szerdán este 19 óra 30-kor indult a Müpa Home közvetítéssorozat, az intézmény virtuális koncerttermében a Nemzeti Filharmonikusok játékát lehet megtekinteni Kovács János vezényletével – közölte az intézmény az MTI-vel.

Az összegzés szerint ezúttal a zenekar 2017-es programjából láthat majd részleteket a közönség: a koncert vendégszólistája Alexandra Soumm hegedűművész, a műsorban pedig Mendelssohn e-moll hegedűversenye mellett Mozart A-dúr hegedűversenye és D-dúr (“Haffner”) szimfóniája csendül fel.

Mint írják, az ECHO csütörtöki adásában a kortárs komolyzene észt sztárkomponistájának portrékoncertje lesz látható: a hamburgi Elbphilharmonie koncerttermében a Tallinni Kamarazenekar és az Észt Filharmónia Kamarakórusa Arvo Pärt műveit szólaltatja meg Tonu Kaljuste dirigálásában.

Pénteken Lajkó Félix Szerenád szimfonik című Valentin-napi koncertje lesz műsoron, közreműködik a Hollerung Gábor vezényelte Budafoki Dohnányi Zenekar.

Szombaton pedig ismét a klasszikus zenéé a főszerep, amikor a több mint nyolcszáz éve alapított lipcsei Tamás-templom fiúkórusának 2017-es koncertjét láthatják az érdeklődők. A Johann Sebastian Bachhoz köthető világhírű intézmény műsorában német szerzők művei csendülnek fel, a karmester pedig Gotthold Schwarz, aki maga is a nagy múltú intézményben kezdte pályafutását az 1960-as években.

Végül újabb európai kitekintéssel zárul a hét: vasárnap este a barcelonai Palau de la Música Catalana programjából kaphatnk ízelítőt az érdeklődők. Az intézmény kamarakórusa, a Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana ez alkalommal Simon Halsey brit karmester vezényletével nyújt felejthetetlen élményt.

Az ECHO előadásait a Müpa Facebook-oldalán, míg a további közvetítéseket a mupa.hu weboldalon, a Müpa YouTube-csatornáján és a közösségi médiában követheti a közönség. A heti program és további információk a https://www.mupa.hu/media/mupa-home oldalon olvashatók.

A közlemény felidézi, hogy a Müpa megnyitása óta eltelt másfél évtizedben nézők milliói és a művészeti élet legjobbjai érezhették magukat otthon a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem vagy éppen a Fesztivál Színház falai között. A rendkívüli helyzetre való tekintettel az intézmény március közepén ideiglenesen bezárta kapuit, ám elsők között tette mindenki számára regisztráció nélkül elérhetővé médiatárát, benne több mint 100 koncert, előadás és irodalmi est HD-minőségű felvételét, most pedig újabb tartalmakkal, koncertközvetítésekkel készül közönségének és online platformjai segítségével a nézők otthonaiba viszi el az elmúlt évek legemlékezetesebb előadásait.

“Hiszünk abban, hogy a Müpa-élmény határtalan és nem ismer korlátokat, ezért döntöttünk úgy, hogy a jól ismert kezdési időpontokban – műfajtól függően 19:00-kor, 19:30-kor vagy 20:00-kor – várjuk nézőinket a Müpa virtuális tereiben egy-egy új koncertfelvétellel, különleges előadással. Amikor néhány évvel ezelőtt elindítottuk az élő közvetítéseinket, boldogan láttuk, hogy milyen óriási az érdeklődés és egy hatalmas, hangversenytermünk befogadóképességét sokszorosan meghaladó virtuális közösség formálódik a képernyők előtt az országhatárainkon innen és túl, New Yorktól Berlinen át Tokióig. Ám azt sosem gondoltuk volna, hogy lesz olyan kihívásokkal teli időszak, amikor kizárólag így, a digitális platformokon találkozhatunk majd” – idézi a közlemény Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját.

Káel Csaba hozzáfűzte: “rengeteget jelent számunkra, a Müpában dolgozó szakemberek és a nálunk fellépő művészek számára az a biztató támogatás, amit a közönségünktől kapunk minden csatornán. Hálásak vagyunk érte. Ezekben a nehéz napokban és hetekben újraértékeljük, hogy mit jelent a felelősség, a közösség ereje, hogy mi a kultúra jelentősége az életünkben: talán még sosem volt ilyen fontos, hogy figyeljünk egymásra, hogy biztonságban tudjuk egymást és virtuálisan összekapcsolódva, együtt vészeljük át ezt az időszakot”.

A Müpa Magyarországon egyedüliként tagja az Európai Hangversenytermek Szervezetének (ECHO), amely a kontinens legjelentősebb koncerttermeit kapcsolja össze és támogatja a helyszínek közötti együttműködést és tudásátadást. Az ECHO-tagintézmények együttműködésének köszönhetően a heti virtuális koncertprogram részeként egy-egy európai koncertterem és előadóművészeti központ online közvetítéseibe is belekóstolhat majd a közönség.

“Ezzel az országokon átívelő közvetítéssorozattal egy régi tervünk valósult meg: ennek a 22 kiváló koncertteremnek az összefogása az európai kultúra erejét közvetíti, és azt üzeni, hogy bízzunk egymásban, a kultúránkban és a jövőben!” – fogalmazott a vezérigazgató.

Művház

New Yorkban is telt ház előtt mutatták be a Most vagy soha! című filmet

A Lincoln Centerben volt a vetítés hétfőn, egy nappal a Los Angeles-i, szintén teltházas amerikai premiert követően.

Közzétéve:

Fülöp Péter producer, Palotai Csenge, a New York-i Liszt Intézet igazgatója, Mosolygó Sára főszereplõ és Lóth Balázs rendező (b-j) a Most vagy soha! című magyar történelmi kalandfilm bemutatóján a Lincoln Center kulturális központban 2024. április 15-én, fotó: MTI/Nemzeti Filmintézet

Az Egyesült Államok keleti partján tartott bemutatón is részt vett Lóth Balázs rendező, valamint Mosolygó Sára színésznő, aki az 1848. március 15-i eseményeket feldolgozó mozifilmben Szendrey Júliát alakítja, és jelen volt Fülöp Péter producer is.

Az MTI beszámolója szerint a premiert követően Mosolygó Sára azt emelte ki, hogy

a filmet az Egyesült Államokban is nagyon nagy szeretettel fogadta a közönség, és nagy kíváncsiságot mutat az alkotás iránt.

Megjegyezte, hogy nagyon sokan tőle személyesen arról érdeklődnek, hogy a kaszkadőrjelenetekben is maga alakította-e a szerepét, amire az a válasz, hogy a többségét igen.

Lóth Balázs rendező arról beszélt, hogy személyesen is sokat jelen számára a New York-i vetítés, hiszen majd 25 évvel ezelőtt a New York Film Academyn szerzett diplomát, és az intézmény több diákja is meghívást kapott a premierre.

Az alkotó hozzátette, hogy

a film a világon minden közönség számára érthető, mert nemzetközi filmnyelven fogalmazták meg, stílusa pedig kicsit emlékeztet az amerikai filmekre.

A bemutatónak helyet adó Lincoln Center az egyik legrangosabb művészeti létesítményként ismert, ahol magyar film ilyen fogadtatásban még nem részesült – tette hozzá Lóth Balázs.

A film előzetesét itt tudja megtekinteni:

A New York-i filmbemutatót a New York-i Liszt Intézet szervezésében, a Nemzeti Filmintézet támogatásával tartották.

Palotai Csenge, a New York-i Liszt Intézet igazgatója arról számolt be, hogy szeretnék az Egyesült Államok minél több városába és minél több fiatalhoz eljuttatni a Most vagy soha! című alkotást, így a többi között San Franciscóban, Bostonban és Austinban is le kívánják vetíteni, valamint tárgyalások folynak arról, hogy Kanadában – Torontóban – szintén bemutassák.

Tovább olvasom

Művház

Sorozatpremier: Vak rendőrnő kezd nyomozásba a Dunán

Vadonatúj olasz bűnügyi sorozattal jelentkezik a Duna április 15-én 22:55-től. A nemzetközi sikereket elért Blanca hétfőnként dupla résszel várja a nézőket.

Közzétéve:

LuxVide

Blanca gyermekként elveszítette a látását, és nővére halála után elhatározza, hogy rendvédelmi pályára lép. Kezdetben nem veszik komolyan a fiatal rendőrnőt, pedig szakterülete egy olyan analitikus hallástechnika, amely lehetővé teszi, hogy halljon és dekódoljon különleges hangokat. Ezáltal fontos nyomokat tud megszerezni a lehallgatásokban és más éles helyzetekben. A lebilincselő nyomozásokban Linné, a hűséges vakvezető kutya és Stella, a harsány kozmetikus segíti – ismerteti az MTVA közleménye.

A Duna új, Genovában játszódó bűnügyi sorozatában az izgalom mellett jól megfér a humor is: a főszereplő sokszor kerül komikus helyzetbe, és tesz önirónikus megjegyzéseket.

A bűnügyek mögött a cselekményben egy bonyolultabb rejtvény is húzódik: a főszereplő balesetének és a nővére elvesztésének apró mozaik darabkái végigkísérik a nézőt az epizódokon. A szériában még sincs sajnálkozás, hiszen Blanca szinte természetfeletti erővé változtatja látássérültségét, nem hagyja, hogy állapota megakadályozza önmaga kiteljesítésében.

Blanca alkotói kivételes szereplőgárdával dolgoztak. A hangok reprodukciójával való munkát az olasz sztártenor, Andrea Bocelli segítette tanácsadóként.

A különleges felvételi technikának köszönhetően a hangokat a nem látó emberek érzékenységével tapasztalhatja meg a néző, ha fejhallgatóval követi a sorozatot. Az olasz sorozatot Jan Maria Michelini rendezte, Francesco Arlanch, Mario Ruggeri, Luisa Cotta Ramosino és Lea Tafuri írta. A főszereplőt Maria Chiara Giannetta alakítja: a hazájában 2021-ben megjelent széria kirobbanó sikere rendkívüli népszerűséget hozott a színésznőnek. Az első évad 12 epizódból áll.

Tovább olvasom

Művház

Előadó-támogatói programot indít a WMMD

Artist 2 Watch néven független hazai előadók részére indít komplex támogatási programot a WM Music Distribution (WMMD).

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A piacvezető zenei disztribútor idén hat előadónak segít az előre jutásban. A mintegy egymillió forint értékű támogatás többek között klipkészítésre, fotózásra és marketingkommunikációs célokra fordítható – közölte.

Mint írták, a WMMD 2008 óta foglalkozik digitális zeneterjesztéssel; több mint kétezer partnerük között számos kiemelt előadó található a pályakezdők mellett. A disztribúció mellett számos szolgáltatást vezettek be az elmúlt évek során, hogy megkönnyítsék a partnereik érvényesülését a digitális zene világában.

„Az elmúlt években több mint 20 millió forint értékben finanszíroztunk videoklipeket, online marketing kampányokat és más projekteket. E tevékenység következő lépcsőfoka az Artist 2 Watch program, amelyet kifejezetten a feltörekvő előadók támogatására hoztunk létre”

– idézte Gedeon Andreát, a WMMD vezető menedzserét a kommüniké.

Sebestény-Gallasz Enikő, a WMMD ügyvezető-tulajdonosa azt emelte ki, hogy a támogatott előadókat szubjektív szempontok alapján választják, a programba egyelőre nincs lehetőség jelentkezni.

A támogatási elemeket úgy alakították ki, hogy egy-egy új megjelenés sikerességén segíthessenek. Idén hat előadó kap lehetőséget három hónapos etapokban – az aktuális új lemezek promóciója a WMMD szakmai és anyagi támogatásával fog zajlani.

Az előadóknak emellett négy szakemberrel személyre szabott beszélgetést is folytathatnak: Biczó Andrea, a Budapest Park pr-managere a zenei kommunikáció; Molnár Tamás énekes-dalszerző a zeneszerzés-szövegírás; Nagy Adrienn, a Művészetek Völgye programigazgatója a koncertszervezés és a menedzsment; Vígh Arnold zenei rendező és producer pedig a stúdiótechnika és produceri munka terén osztja szakmai tapasztalatait és tudását.

Az első támogatottak közé tartozik Ben T Kadar, aki trapes-hiphopos szólóprojektjével 2020 óta aktív szereplője a zeneiparnak; néhány hét múlva jelenik meg új lemeze. A fiatal rapper, Wxlfless előző lemezén mások mellett Beton.Hofival és Csokyval dolgozott együtt, szerzett zenét a Nemzeti Filmintézetnek. Neki is hamarosan megjelenik új lemeze.

Tovább olvasom