2020. április 08.

Újabb pályázatokat támogat a Nemzeti Filmintézet

A megítélt támogatások számos szakembernek adnak megbízást a következő időszakra.

A jelentős magyar részvétellel készülő John Vardar vs. a Galaxis című családi animációs mozifilm gyártására 77,7 millió forint támogatást szavazott meg a Filmszakmai Döntőbizottság. A macedón-magyar-horvát-bolgár koprodukció rendezője Goce Cvetanovski, magyar koproducere Konrád Éva, gyártója az Umatik.

Az egész estés mozifilmből 15-20 perc animáció készül Magyarországon, majd a film teljes kompozit utómunkája a Nemzeti Filmintézet Filmlaborban. A júniusban kezdődő gyártási időszak fél évre több mint 30 magyar szakembernek biztosít munkát.

A John Vardar vs. a Galaxis a tervek szerint 2022 januárjában kerülhet majd a mozikba.

A Filmszakmai Döntőbizottság Miklya Anna, Kis-Szabó Márk és Szente Vajk, Csurgó Csaba, Kárpáti György Mór forgatókönyveinek fejlesztését is támogatta, valamint az SZFE dokumentumfilm rendező osztályának diplomafilmjeit és a MOHOLY 125 című MOME rendezvénysorozatot.

Az NFI a korábban megítélt támogatások kifizetésének átütemezésével is segíti a mozgóképszakmát. Az átütemezéseknek köszönhetően a produkciók most felkészülhetnek a veszélyhelyzet feloldását követő időszakra, hogy akkor minél hamarabb, minél több film gyártása elindulhasson, munkát adva mihamarább az ágazat szereplőinek - írják.