2019. szeptember 10.

Újdonságokkal indul a Filmalap Fast Forward Program új évada

A Filmalap Fast Forward Programjának szervezésében tíz filmes szakterület nemzetközi képviselői tartanak ingyenes képzéseket és workshopokat a magyar filmeseknek és pályakezdőknek egyaránt.

A hazai kínálatból hiányzó képzési programoknak köszönhetően a résztvevők megismerkedhetnek és gyakorlati tudást sajátíthatnak el a filmszínészet, a zeneszerzés, a marketing dizájn, a közösségi média, az európai koprodukció, a gyerekfilm forgatókönyvírás, a transzmédia, a filmterv prezentáció, azaz a „pitching”, a zene- és a filmipar metszéspontjai, valamint sound design területéről - írják.

Szeptember 8-án a Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendégeként érkezett hazánkba és tartott előadást a „Blockbustertől a művészfilmig” címmel Udo Kier. A világhírű német színész hat évtizedes pályája során a legnagyobb rendezőkkel dolgozott együtt Fassbindertől, Bódy Gáboron át Gus van Santig és Lars von Trierig kultikus mozifilmekben.

A legnépszerűbb és legbátrabban kísérletező zeneszerzőként számon tartott Michael Nymannal szeptember 10-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban Michael Loebenstein, az Osztrák Filmmúzeum igazgatója fog beszélgetni „Hang-Kép-Történelem – Michael Nyman, a zeneszerző és a filmkészítő” címmel. A cannes-i Arany Pálmával és három Oscar-díjjal jutalmazott Zongoralecke és számos felejthetetlen Peter Greenaway-film zenéjét jegyző Nyman nem csupán zeneszerzőként tekint magára, hanem filmesként is – kifejezett szándéka, hogy budapesti előadása során a közönség ebben a szerepében is megismerhesse.

Az FFP harmadik évadának további programjairól részeletes információk a Filmalap honlapján találhatók.

A 2017-ben indított FFP szervezésében már 35 szakmai program valósult meg 20 filmes területre fókuszálva. Az ingyenes és rendre teltházas workshopokon és mesterkurzusokon több mint 3300 filmes vett részt az elmúlt években.

Kezdődik a Berlinale!

2 napja

A Sigourney Weaver és Margaret Qualley főszereplésével készült My Salinger Year világpremierjével ma este elkezdődik a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja - írja az MTI.