Kövess minket!

Trending Now

8 módszer: Digitális stratégia koronavírus idején

R. Nagy András, a Probakő Kommunikácó ügyvezető igazgatója nyolc pontban összeállította, milyen digitális stratégiát javasol a koronavírus idején.

Úgy tűnik, egyetlen vállalkozás sem tudja kivonni magát a koronavírus hatásai alól. A cégek egy részét a kereslet visszaesése és a termelés leállása, másokat a sohasem látott mértékű keresletből adódó túlterhelés aggaszt. Az első csoportba tartozik szinte mindenki, a másodikba pedig olyan – talán szerencsésebb – kevesek, mint a házhoz szállító cégek, az alapélelmiszereket és higiéniai eszközöket gyártó és forgalmazó vállalatok vagy például az ételszállításra alkalmas csomagolóanyagokkal foglalkozó cégek. A világméretű járvány természetesen a digitális kommunikációs csatornákra is hatással van – írja R. Nagy András a Probakő Kommunikácó ügyvezető igazgatója a cég blogján.

Tudom, hogy nehéz, de a legfontosabb, hogy megőrizzük hidegvérünket és ne essünk pánikba. A korábbi kisebb-nagyobb válságok utólag bizonyították, hogy a kommunikáció teljes leállása nem jó stratégia. Ne felejtsük el: a globális koronavírus fertőzés miatt az a különleges helyzet állt elő, hogy gyakorlatilag az egész világ odahaza csücsül, és ideje java részét az interneten tölti. Ilyenkor érdemes még több időt szánni az online kommunikációs stratégia finomhangolására, optimalizálására.

Az e-kereskedelmi boom kihasználása

Ez a különleges időszak különleges lehetőséget nyújt az online boltok számára. Akárhogyan is alakul az élet az elkövetkező hetekben-hónapokban, van egy csomó dolog, amelyre az embereknek szüksége van. A vásárlás legbiztonságosabb módja pedig jelenleg a webshopok látogatása. Ilyen időszakban a webshopok számára hasznos stratégia lehet a célközönség lehetőségek szerinti kitágítása.

Keresőszavak kezelése

A koronavírussal kapcsolatos kifejezések valószínűleg beszivárognak a keresési találatainkba. Ha a termékednek, szolgáltatásodnak semmi köze sincs a vírushoz, akkor is előfordulhat, hogy a koronás keresések nagy száma gyakorlatilag “megbolondítja” a rendszert, és a hirdetéseid olyan keresőszavakra is megjelennek, amikhez semmi közöd.

Egyes keresőszavak blokkolása

A hirdetőknek érdemes megfontolniuk a koronavírus, illetve az ezzel összefüggő kifejezések blokkolását a keresőkampányokban. Így elkerülhető, hogy ilyen tartalmú anyagok közelében jelenjen meg a hirdetésük.

Használj content marketinget!

Azok a cégek, amelyek első sorban személyes bemutatók segítségével, szakmai vásárokon vagy egyéb személyes értékesítési csatornákon keresztül juttatták el termékeiket a felhasználókhoz, ezekben a hetekben nehéz időszakot élnek. A content marketing azonban olyan eszköz lehet, amellyel továbbra is kapcsolatban tudnak maradni a (potenciális) ügyfelekkel. A megfelelő stratégiával felépíthető egy olyan content marketing csatornamix, amely továbbra is biztosítja a szükséges kommunikációt a vásárlók felé. Az előállított tartalmakkal kapcsolatban továbbra is érvényben marad a 4E szabály. Olyan anyagokra van szükség, amelyek tanítanak (education), szórakoztatnak (entertain), bevonnak (engage), felhatalmaznak (empower).

A közösségi csatornák felülvizsgálata

Most érdemes áttekinteni és esetleg módosítani a közösségi média marketing stratégiáit. Bár a koronavírus most minden egyéb hangot elnyom, a márkák nem maradhatnak örökké csendben. De mikor és hogyan kapcsolódjunk be a diskurzusba? Ilyenkor különösen nagy szükség van arra, hogy megértsük a fogyasztók változó igényeit és különleges lelkiállapotát, félelmeit. Gondolkodjunk olyan kampányokban, amelyek természetes módon kapcsolódnak a jelenlegi különleges helyzethez, érzelmi segítséget, lelki támogatást nyújtanak az embereknek.

Tölts több időt a stratégia finomhangolásával

A globális járvány nem egy egyszerű marketinglehetőség. Ez nem a látványos PR-akciók ideje, sokkal inkább stratégiai megközelítésre van szükség.

Használj többféle platformot a keresési kampány mellett

Display, közösségi és videó kampányokkal egyaránt célozható az a közönség, amely valamilyen módon már kifejezte érdeklődését a terméked, szolgáltatásod iránt. Bár ők még nem aktív Google-keresők, azért értékes célközönség lehetnek számodra.

Ne feledd frissíteni a Google Cégem profilod

Ha cégedet érintik a koronavírus miatti intézkedések (jó eséllyel igen), ne feledd frissíteni a Google Cégem profilt (nyitva tartás, leírás stb.). Ezek az információk a keresésekben és a térképen is megjelennek. És természetesen a Google hirdetések szövegét is frissíteni kell a változásokkal összefüggésben.

Az javaslom, jelen körülmények között is tartsd fenn az online kommunikációt, és folytasd a kampányokat – persze a helyzetre alkalmazott üzenettel és keresőszavakkal. Természetesen szükséges áttekinteni és értékelni az összes marketingcsatornát, hogy biztos legyél benne, a megfelelő kampányokra és platformokra költesz. Ha ebben segítségre van szükséged, vagy további kérdéseid lennének arról, hogyan kommunikálj a jelenlegi érzékeny helyzetben, keress minket a rnagy@probako.hu címen.

Trending Now

Hatalmas a nézettsége a Varga Judit-interjúnak (videó)

Már több százezren látták a Frizbi Hajdú Péterrel YouTube-műsor különkiadását, amelyben Varga Judit volt igazságügyi miniszter volt a vendég.

Közzétéve:

YouTube/Hajdú Péter

Az egykori igazságügyminiszterrel készült interjút mostanra csaknem négyszázezren nézték meg a legnagyobb videómegosztó portálon – írja a Magyar Nemzet. A műsorban Varga Judit elárulta, családja igazsága és védelme miatt adott interjút Hajdú Péternek.

A volt igazságügyi miniszter az interjú során kifejtette:

először azzal fenyegette meg Magyar Péter, hogy ha elválik tőle, akkor nyilvánosságra hozza a felvételt, majd később a munkahelyi pozícióit féltve zsarolta meg.

Legutóbb azt mondta, hogy ha Varga Judit nyilvánosság elé mer állni, akkor nyilvánosságra hozza a felvételt. Kiderült, Magyar Péter volt feleségét a HVG újságírójának jelentkezése után is megkereste, s akkor is megfenyegette, hogy ha nem állítja le őket, akkor nyilvánosságra hozza a felvételt.

Emellett Varga Judit számos, Magyar Péter által elkövetett verbális és fizikai abúzusról is beszámolt, amelynek eredményeként úgy döntött, hogy elválik a véleménye szerint nárcisztikus férfitól.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Varga Judit volt igazságügyi miniszter (Forrás: YouTube/Hajdú Péter)

Tovább olvasom

Trending Now

Az egyedül élő idősek különösen kiszolgáltatottak az online veszélyeknek

Különösen jellemző ez a 64 éven felüliekre, az egyedül élőkre és a vidékiekre.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

-A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Adatvezérelt Marketing Szövetség (DIMSZ) friss közös kutatása szerint az 50-79 éves magyarországi internetezők 97 százaléka napi rendszerességgel használja az internetet – ismertette az MTI.

Bár átlagosan mintegy két órát töltenek naponta az interneten, kevesen tartoznak a digitálisan felkészültek közé, ezért jobbára bizalmatlanok és kevésbé tudatosak

– derült ki a kutatásból.

Az idősebb népesség online szokásai és a digitalizáció veszélyei című elemzés szerint az idősebb korosztály 58 százaléka naponta többször, 13 százaléka pedig szinte folyamatosan használja az internetet. A hírolvasás, e-mailezés és tájékozódás mellett a közösségi média, a chatelés és a különösebb cél nélküli böngészés tartozik a leginkább jellemző tevékenységeik közé – írták.

„Az idősebbek közel 50 százaléka fokozottan kiszolgáltatott az online veszélyekkel és csalásokkal szemben. Különösen jellemző ez a 64 éven felüliekre, egyedül élőkre és vidékiekre. Ezért mind a környezetükben élőknek, mind a szolgáltatóknak és a hatóságoknak fokozottan oda kell figyelniük rájuk, támogatniuk kell őket abban, hogy megtalálják a védekezés megfelelő formáit”

– hívta fel a figyelmet a közleményben Soós Edina, az NMHH kutatásszervezője a DIMSZ által szervezett Adatvezérelt reggeli elnevezésű rendezvényen.

Az 50-79 éves internetezők 89 százaléka egyáltalán nem szívesen adja meg az adatait az interneten, és közel ugyanennyien nem fizetnek online, inkább utánvéttel vásárolnak – közölték.

Hozzátették: a teljes célcsoport 80 százaléka tart a számítógépes vírusoktól, de a magukat körültekintő internetezőnek tartók 28 százaléka is gyakran kattint félrevezető tartalomra vagy linkre.

Az online világot a megkérdezettek fele tartja veszélyesebbnek az offline-nál, és hasonló arányban tartanak az internetes átverésektől is.

Csalás észlelése esetén a válaszadók 47 százaléka a rendőrséghez fordulna, de az informális segítségkérés (család, barátok) és a szolgáltató felkeresése is (13-13 százalék) jellemzőbb, mint a segítő szolgáltatások és online felületek igénybevétele, aminek aránya 5 százalék vagy az alatt van – olvasható a kutatásban.

Úgy folytatták, hogy félelmeik ellenére hirdetésblokkolót csak 33 százalékuk, titkosított csatornákat pedig mindössze 21 százalékuk használ.

A válaszadók legfőbb félelme az adatlopás, adathalászat, de sokan említették a számítógépes vírusokat (42 százalék) és a „csalást, átverést” (37 százalék) is – írták.  

A kutatásból az is kiderül, hogy a többség ismer és használ valamilyen online védelmet. Ezekből a leginkább elterjedt a biztonságos jelszó (78 százalék), a vírusirtó és a tűzfal használata (70-70 százalék).

A személyes adatok elrejtésének lehetőségét 45 százalékuk ismeri, a komolyabb védelmi mechanizmusok (kétfaktoros azonosítás, biometrikus azonosítás) használati aránya nem haladja meg a 20-30 százalékot ebben a korosztályban

– fűzték hozzá.

A kutatás szerint az érintettek a csalási, online támadási módok többségét ismerik, ezen belül a legtöbben az ártó szándékú hírlevéllel, a hamis termékeladással, a hamis nyereményjátékkal vannak tisztában; ezek esetében a károsultak aránya is relatíve magas, 10 százalék feletti.

Az idősek körében az SMS-ben kapott kártékony link szedi leggyakrabban az áldozatait – áll a kutatásban.

Tovább olvasom

Trending Now

Rendőröknek kellett kimenekíteniük a Hír TV stábját (videó)

Magyar Péter ugyan békés tüntetésre szólította fel a híveit, a kedd esti demonstráción jó néhányan mégis fenyegetően léptek fel a hírcsatorna munkatársaival szemben.

Közzétéve:

Futó Boglárka, a Hír TV munkatársa, forrás: Hír TV

Futó Boglárka, a Hír TV helyszíni tudósítója elmondta, hogy a csatorna Napi aktuális című műsorába próbált bejelentkezni, amikor egyre több demonstráló vette körül, és nem hagyta őt beszélni. Kollégáival később megpróbálták elhagyni a demonstrálók gyűrűjét, hogy néhány résztvevővel még interjút készíthessenek, ez azonban nem sikerült, ekkor léptek közbe a rendőrök, akik felajánlották, hogy kiviszik őket.

A Hír TV munkatársának beszámolóját itt tudja megtekinteni:

A Mediaworks munkatársa, Heiter Dávid videóját az incidensről pedig itt:

Tovább olvasom