2020. december 23.

A Kis fejsze kapta a Los Angeles-i Filmkritikusok fődíját

A Steve McQueen rendezésében készült minisorozat kapta a legjobb film díját.

A filmes díjszezon egyik befolyásos kritikuscsoportjának számító Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetség (LAFCA) nyilvánosságra hozta idei díjazottjait. Nem kis meglepetésre az öt epizódból álló Kis fejsze című minisorozatnak ítélték oda a legjobb film díját, bár a sorozat nem vesz részt a filmes Oscar-versenyben. A szériát forgalmazó Amazon Golden Globe-díjra és a hollywoodi színészcéh (SAG) díjára nevezte a produkciót.

A Variety.com szerint Steve McQueen filmsorozatának operatőre, Shabier Kirchner is díjat kapott a Los Angeles-i filmkritikusoktól.

A legjobb rendezés díját a kínai származású Chloé Zhaónak ítélték oda Nomadland című road movie-jáért, amelynek főszerepét Francis McDormand játszotta. A Nomadland a Pekingben született és 15 évesen az Egyesült Államokba került Zhao harmadik játékfilmje. A produkció korábban elnyerte Velencében az Arany Oroszlán-díjat, és a New York-i Filmkritikusok Köre is Zhaónak adta a legjobb rendezés díját.

Zhao az első ázsiai származású és a negyedik női rendező, akit a Los Angeles-i kritikusok a legjobb rendezés díjával ismertek el.

A közelmúltban elhunyt Chadwick Boseman posztumusz kapta meg a legjobb színész díját a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb színésznő trófeáját az Ígéretes fiatal nő című krimiben játszó Carey Mulligan vitte el, és emellett a film forgatókönyvéért Emerald Fennell is díjazott lett, aki rendezőként is jegyzi a produkciót.

A Los Angeles-i kritikuskör a Wolfwalkers című alkotásnak adta a legjobb animációs film díját. A legjobb idegen nyelvű film pedig az orosz Dülda (angolul Beanpole) című dráma lett, amely 1945-ben játszódik Szentpéterváron.

A LAFCA 1975 óta ítéli oda díjait az év legjobb filmjeinek, színészeinek és filmes alkotóinak. Díjazottjai rendszerint jól szerepelnek az Oscar-mezőnyben.

Címkék: film minisorozat