Kövess minket!

Trending Now

COVIDŐS mémek – Idősekkel kapcsolatos mémek a járvány idején

A mémek legalapvetőbb tulajdonságai közé tartozik, hogy azonnal és jellemzően iróniával reflektálnak az aktuális eseményekre. Napjaink meghatározó eseménye kétségtelenül a COVID-19 járvány, amely az emberek mindennapjain túl a mémek „világát” is uralja. De milyen tükröt tartanak elénk, hogyan mutatják a nemzedékek együttműködését a mémek? Ennek jártunk utána!

A #kommlab (Budapesti Corvinus Egyetem) csapata a Magyarországon megjelent első hivatalos fertőzött esettől számítva egy hónapon keresztül (2020. március 4. és április 4. között) figyelte azokat a fotó és videó alapú mémeket, amelyek a vírus legveszélyeztetettebb korosztálya, pontosabban a 65 év feletti Baby Boom generáció és a koronavírus kontextusában készültek.

A kvalitatív tartalomelemzés módszer segítségével összesen 122 mémet vizsgáltunk, amelyből 82 fotó és 40 videó alapú mém került górcső alá. Facebook, Instagram és a TikTok közösségi felületeiről kerültek begyűjtésre a tartalmak, amely esetében fontos kiemelni, hogy a videó alapú mémek szinte kizárólag a TikTok-ról származtak. A mémeket az alapján kategorizáltuk, hogy azok üzenete mit tartalmaz, mire utal. Mindezek mellett egy olyan perspektívából is vizsgáltuk az összegyűjtött adatokat, hogy a 2019-ben nagy hangsúlyt kapott „OK Boomer” jelenség visszaköszön-e valamilyen formában.

Kép alapú mémek

Az első főcsoporton belül öt darab kategóriát alkottunk, amelyek a következők: animációk újragondolása, generációs különbségek, maradj otthon, sötét humor, vásárlás.

Mindegyik kategórián túl több alkategória is kialakult, többek között olyanok, mint: filmes utalások, Győrfi Pál vagy a nyugger.

Érdekes volt megfigyelni, hogy valamilyen animációs meséből származó jelenetet kiragadva is született néhány mém, amelyek közül a vizsgált időszak alatt 12 darabot sikerült összegyűjteni. Előkerült a Spongyabob, Simpson család és a Tom és Jerry is.

A jelen szituációból fakadóan, életünkben az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kap a vásárlás és a televízióból felénk érkező, a vírus terjedésének lelassítását szorgalmazó fontos mondat, a „Maradj otthon”. Párhuzamba vonva a vásárlás tevékenységének és az említett üzenetnek a népszerűségét, tulajdonképpen ugyanez a mémek esetében is felfedezhető. A vásárlás és a maradj otthon két nagy kategóriája volt a kép alapú mémek legsikeresebb csoportja, hiszen az összegyűjtött képek több mint a fele ezen csoportokban koncentrálódott. Mindkettő esetében előkerültek a filmes utalás és a nyugger alcsoportok, amelyek a kép alapú mémek tekintetében a legnépszerűbb alkategóriák voltak. A vásárlás kontextusában gyakori humorforrás volt a 9-12 óráig tartó idősáv, amely a 65 év felettieknek biztosít vásárlási lehetőséget a járvány idején. Természetesen nem mehetünk el a Győrfi Pál alcsoport mellett sem, hiszen az ő neve és megjelenése tulajdonképpen már összeforrt a „Maradj otthon” szlogennel, így meglehetősen gyakori eset volt, hogy az ő arca jelent meg a mémeken, amelyek többsége értelemszerűen a „maradj otthon” kategóriába kerültek.

További két nagy csoportot hoztunk létre, azonban az ezekbe tartozó mémek száma eltörpül az eddigiek mellet.

A generációs különbségek csoport mindössze 3 mémet tartalmazott, de fontos elmondani, hogy ebben az esetben került elő az egész kutatás során az egyetlen olyan mém, amelynek üzenetében kifejezetten felfedezhető az „OK Boomer” jelenség.

A sötét humor kategóriába 5 tartalmat soroltunk, mivel látva ezeket, elsőre a meghökkenés, mintsem a nevetés jut eszünkbe és szinte kivétel nélkül a halálra utaltak, hol direkt, hol kevésbé direkt módon. Az egyik ilyen mém a távolságtartást helyezte fókuszba, azzal kapcsolatban, ha az idősek nem tartják be a másfél métert, akkor nagy esélyük van másfél méterrel a föld alá kerülni.

Videó alapú mémek

A második fő kategóriában három csoportot alkottunk: időseket parodizáló videók, maradj otthon, sötét humor.

Ahogyan a kép alapú mémek esetében úgy itt is születtek további alkategóriák, amelyek szintén hasonlóan alakultak, mint a képeknél: filmes utalás és vásárlás.

Az időseket parodizáló videók csoportban a fiatalok egyértelműen lázadó szelleműnek állítják be az időseket, akiket legtöbbször valamilyen jelzésértékű ruhadarabban játszottak el, például egy fejkendő segítségével. Érdekes megfigyelni, hogy a parodizálás középpontjában legtöbbször a szabályokat figyelmen kívül hagyó és az utcára igyekvő idős honfitársaink kerültek.

A maradj otthon kategória a videó alapú mémek esetében is előkerült. Természetesen ebben a csoportban is megjelentek olyan tartalmak, amelyek során a fiatalok parodizálás útján mutatják be az időseket, de ezek esetében nagyobb hangsúlyt kap a „Maradj otthon” szlogen. Ide soroltuk Győrfi Pál és fia, Győrfi Dániel által készített videós mémet is, amellyel azóta több médium is foglalkozott.

Továbbá alkategóriaként a vásárlás is megjelenik, amely láthatóan egy visszatérő téma a képek és a videók esetében egyaránt.

A sötét humor nagyobb kategóriaként csakugyan előkerült és a képekhez hasonlóan kevesebb tartalom jelenik meg ebben a csoportban, azonban itt a halálra való utaláson túl az agresszió is megjelent, mint jellemző. Az agressziót az Indul a bakterházból kiemelt jelenettel prezentálja a mém, hiszen a videón ez a felirat olvasható: „Kormány: kérjük az időseket maradjanak otthon! Bendegúz:” a videóban Bendegúz bottal veri meg az anyós szerepében levő Horváth Terit, ezzel utalva arra, hogyan „kell” hazakergetni a korlátozásokra legyintő időseket.

A kép és a videó alapú mémek üzenetei iróniával fűszerezve, abszolút kritikus módon viszonyultak az idős társainkhoz. Szükséges kiemelni, hogy a videós mémek esetében a parodizáció nagy népszerűségnek örvendett, azonban a képekkel összehasonlítva nem jelentek meg jelentős mértékben animációs vagy Győrfi Pállal kapcsolatos tartalmak. Továbbá az a következtetés is levonható az egy hónapos kutatásból, hogy a különböző kormányrendeletekkel együtt jelentek meg a mémek.

Több esetben érzékelhető, hogy az idősek felelőtlenségére hegyezték ki a készítők a mémek üzenetét, azonban „OK Boomer” jelenség egy esetben volt felfedezhető. Az idősek lázadását bemutató tartalmak esetében megfogalmazódott bennünk egy gondolat, ami az „OK Boomer” szellemiség fordítottját jelenti. Mit is értünk ez alatt pontosan? Azt feltételezzük, hogy ebben a helyzetben valóban felszínre kerül az idősek részéről olyan viselkedés, amikor legyintenek a fiatal generációra, akik valóban segíteni akarnak. A nagymamák, nagypapák sokszor arra hivatkozhatnak, hogy ők mennyi mindent megéltek, miért pont ez a láthatatlan ellenség fenyegetné őket. Lehetséges, hogy ez is közrejátszik abban, amire a számos ironikus, gúnyos vagy kritizáló mém reflektál. Hagyják őket a fiatalok, ne oktassák ki őket. Olyan, mintha ez a fordítottság az „OK NonBoomers” jelenség lenne a részükről.

A szerző Káldy Márton.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és médiatudomány mesterszak első éves hallgatója. Az alapképzést ugyancsak ezen intézmény falai között végezte és a Cyberbullying témájával kapcsolatos szakdolgozata után jelen esetben az online tér egy másik szeletét vizsgálta, amelyek az idősekkel kapcsolatos mémek.

Trending Now

Kövér László: az európai demokrácia védelmében korlátozni kellene a techóriásokat

Az uniós tagországok parlamenti elnökeinek konferenciáján a többi között a közösségi média kérdésében is felszólalt a magyar házelnök.

Közzétéve:

Borítókép: Kövér László egy korábbi konferencián, fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ha komolyan féltjük az európai demokráciát, akkor elsősorban a nagy technológiai cégek működésére kellene korlátozó szabályokat hozni multilaterális keretek között – jelentett ki a magyar Országgyűlés elnöke az MTI-nek értékelve az uniós tagországok parlamenti elnöki konferenciájának első napját a spanyolországi Palmában még hétfőn.

“Ebben az összefüggésrendszerben, amit itt ma hallottunk, meg ami az európai diskurzust uralja, ebben csak az úgynevezett liberális demokráciákon kívüli, azaz az autoriter államok felől fenyegető veszélyre szoktak kitérni, miközben a liberális demokráciákon belül érzékelhető azoknak az informális magánhatalmaknak a nyomása és manipulatív ereje – utalnék itt csak Soros úrnak a hálózatára –, amelyek Magyarországon sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a demokrácia működésére” – fogalmazott Kövér László.

A konferencia első napján “A liberális demokráciák új kihívásaival szembesülő Európai Unió stratégiai autonómiája a közösségi média és a mesterséges intelligencia korszakában, kül- és védelempolitikai szemszögből: Oroszország Ukrajna elleni illegális inváziója és a közel-keleti konfliktus” témájában szólaltak fel a résztvevők.

A házelnök szerint kétségkívül létező veszély a demokráciák befolyásolása, a közvélemény manipulálása, de kifogásolta, hogy a felszólalók nagy többsége kizárólag Oroszország fenyegető szerepét emelte ki.

“Valószínűleg a kollégák egyike sem volt abban a helyzetben, mint a magyar kormánypárti politikusok, hogy különböző internetes platformok letiltsák a közösségi oldalukat, vagy korlátozzák a megszólalásuk lehetőségét” – jegyezte meg.

Kövér László úgy vélte: az első nap tanulsága, hogy meg kell próbálni a vita témáit jobban összpontosítani az értelmes párbeszéd érdekében. “Olyan témát érdemes választani, amelyben az egyetértés, a konszenzus lehetősége nagyobb, mint másban, érdemes azt keresni, hogy mi az, ami valóban összeköt bennünket, és valóban együtt tudunk működni” – hangsúlyozta.

Jövőre hazánkban találkoznak a házelnökök

Elmondta, hogy a tagállami parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, következő házelnöki konferenciának jövő májusban Magyarország ad otthont, és ennek megvitatandó témáit az év végégig kell meghatározni, és az EU parlamentjeinek jövő februári, főtitkári találkozóján kell bemutatni.

A tervek szerint a konferencia végén a résztvevők zárónyilatkozatot fogadnak el, amelybe Magyarország számos módosító indítványát beépítették. “Elértünk sok eredményt, amiben meg nem, abban pedig lábjegyzetben a különvéleményünket jelezni fogjuk, hogy ne legyen félreértés, hogy mihez járultunk hozzá” – mondta Kövér László.

Az európai házelnöki konferencia az utolsó hivatalos esemény Spanyolország uniós elnökségi tisztségéhez kapcsolódóan, amelyet 2023. második félévében töltött be. Az eseményen 39 tagállami parlamenti kamarai elnök és 11 alelnök, valamint öt uniós tagjelölt ország és kilenc meghívott ország képviselői vesznek részt.

Tovább olvasom

Trending Now

Korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetője

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában.

Közzétéve:

Egy héttel ezelőtt mesterséges intelligencia segítségével alkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában. A Bíró Ada névre keresztelt műsorvezető megjelenését, arcát és hangját egyaránt mesterséges intelligencia hozta létre.

Szűts Zoltán médiakutató, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dékánja szerint az Ada megjelenését övező kíváncsiság, komoly érdeklődés és médiafigyelmem is jelzi, hogy a technológia forradalmi és korszakalkotó.

Közölte:

az igazinak tűnő, gép alkotta műsorvezető iránti érdeklődés azért jelentős, mert a technológiát eddig leginkább szövegek generálása kapcsán ismerték, a Deltában viszont három dimenzióban, kiváló képi minőségben, gyakorlatilag magától szólal meg a mesterséges intelligencia.

Szűts Zoltán úgy vélekedett: a technológia jóvoltából rengeteget profitálhatnak majd az emberek, az a jövőben megkönnyítheti munkájukat, életüket, és hatékonyabbá teheti az orvoslást, oktatást, utóbbiakat személyre szabottá teheti.

Fontos, hogy átlátható legyen ugyanakkor a technológia fejlesztése, és az előállított tartalom felhasználása során mindenképpen jelölni kell, hogy azt mesterséges intelligencia hozta létre, sőt adott esetben azt is, “min tanult”, milyen tartalmakból szerezte tudását – hívta fel a figyelmet a médiakutató.

A Delta című műsor vasárnaponként 16:10-től kerül adásba a Dunán; Bíró Ada, a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott képi és nyelvi modell legközelebb tudományos érdekességekkel jelentkezik a műsorban.

Tovább olvasom

Trending Now

Prőhle Gergely lesz a vendég a protestáns újságírók következő klubestjén

Létezik-e a keresztény Európa? – a Protestáns Újságírók Szövetsége rendezvényének résztvevői erre a kérdésre keresik majd a választ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének programigazgatójával.

Közzétéve:

Prõhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője egy evangélikus óvoda alapkőletételén Veszprémben 2023. október 10-én, fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A május 8-án, szerdán délután 5 órától a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3.) tartott esemény meghívója szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője mellett meglepetésvendégként egy ismert borász is bemutatkozik.

A szervezők az ingyenes rendezvényre mindenkit várnak, de a részvételi szándék előzetes jelzését kérik a prusz@lutheran.hu címen vagy ezen a linken.

Az klubest plakátja:

Tovább olvasom