Kövess minket!

Trending Now

Hogyan hozták ki a vírushelyzetből a legjobbat Kínában a nagy márkák?

Kínában már a végéhez közeledik a járvány miatt kialakult vészhelyzet, a legtöbb nagyvárosban az élet elkezdett visszaállni a megszokott kerékvágásba. Ez azzal is együtt jár, hogy az ország területén működő vállalatok eljutottak abba a fázisba, amikor levonhatják a rövidtávú következtetéseket a kampányok hatékonyságával kapcsolatban. A következőkben néhány szemléletes példa következik, amik ötletet adhatnak akár a hazai márkák számára is a karantén idején folyó kampányokhoz.

A világjárvány jelentősen megváltoztatja a fogyasztói magatartást, a médiafogyasztást és a szociális platformok használatát. Ez megköveteli a márkáktól, hogy felülvizsgálják viszonyukat saját fogyasztói bázisukkal. A Gartner nemrégiben kiadott kutatása alapján a WARC szakmai portál azt állítja, hogy számos vezető márkáról már viszonylag biztonságosan megállapítható, sikeresen alkalmazkodott ezekhez a változó körülményekhez.

A koronavírus miatt bevezetett karantén idején a Kínai Népköztársaságban az emberek teljes napjuk 20%-t szentelték valamilyen online cselekvésnek. A közösségi hálózatokon folytatott tevékenységek, beszélgetés, különböző tartalmak megosztása továbbra is a fogyasztók kedvenc időtöltéseinek számítanak, de a mobiljátékokkal eltöltött idő is jelentősen növekedett (2020. január és február között 44% -kal). A rövid videók megtekintésére, valamint hírek és egyéb információk olvasására fordított idő 14-14%-kal nőtt.

Michael Norris, a sanghaji AgencyChina szaktanácsadó ügyökség kutatási és stratégiai menedzserének elmondása alapján az ügynökségeket valósággal elárasztották az ügyfelek kérései a karantén időszaka alatt. Mivel mindenki otthonába kényszerült és hatalmassá vált az igény a digitális szolgáltatásokra, a monotonitást megtörő aktivitásokat kínáló lehetőségekre és a szórakozás mindenféle formájára, a vállalatok minden igyekezetükkel azon voltak, hogy saját termékeiket és szolgáltatásaikat kínálva ki tudják szolgálni a kínai fogyasztó vágyait.

Érdekesség, hogy bár a bőrápolási termékek iránti kereslet 30%-kal csökkent az utóbbi időszakban 2019-hez képest, a bőrápolással kapcsolatos videók nézésével eltöltött idő 300%-ot emelkedett. Sokan arra használják idejüket, hogy ismert vloggerek és influenszerek anyagait nézik, tájékozódnak a különböző termékekről és ezért Mr. Norris véleménye alapján a vészhelyzet elmúltával sokkal tapasztaltabban választanak majd terméket maguknak. Az olyan Kínában jelenlévő globális cégek, mint a Make Up Forever és a Johnson&Johnson elsők között figyeltek fel a kínai karanténgazdaságban tapasztalt jelenségekre és így tapasztalataikat képesek lesznek felhasználni azokban az országokban, ahol csak most tetőzik a válság.

Éjszakai élet, otthon

Az éjszakai élet megcsappanásával az Absolut Vodka rendezvényszervező vállalata, az Absolut Nights új módszerek után kellett nézzen, hogy a népszerű szeszesitalt eljuttassa a fogyasztókhoz. A cél eléréséhez ők is a videós formátumot választották.

Egy ismert videózásra használt mobil applikáción, a Douyin-en keresztül (ami a világszerte egyre meghatározóbb TikTok megfelelője) olyan élő partyt indítottak, amivel a bulizni vágyók széles rétegeit képesek voltak megszólítani. A zenét két, Sanghaj szubkulturális zenei színterének ismert DJ-je, Michael Cignarale és Mau Mau szolgáltatta. Az esemény lényege az volt, hogy a zenét hallgató, otthonukban táncoló emberek egyetlen kattintással rendelhettek egy üveg Absolut Vodkát vagy küldhettek „borravalót” a DJ-nek.

Utóbbi cselekedetnek egyébként Kínában nagy hagyománya van, az emberek gyakran küldenek egymásnak pénzt, illetve a különböző kampányok részeként a chat alkalmazásokon gyakran küldenek maguk a márkák is kisebb összegeket (többnyire párszáz forintnyi értékben) a fogyasztóiknak, amit jellegzetes, piros borítékkal jelölnek (a fizikai világban is ilyen borítékokban szokás pénzt ajándékozni pl. a rokonoknak ünnepekkor).

Az Absolut Vodka azért kérte fel DJ Cignarale-t, mert az előadó már a koronavírus kitörésének egy korábbi szakaszában is indított hasonló programot a Douyin-en. Mivel a Medusa rendezvénysorozatnak otthont adó Elevator klub kénytelen volt bezárni, a buli rezidens DJ-je új megoldás után kellett hogy nézzen. Emiatt indította el „Mossátok meg az átkozott kezeiteket” online követhető élő műsorát, mely felkeltette a szeszesital forgalmazó figyelmét is.

Pekingben és Guangzhouban a bezárásra ítélt koktélbárok kezdtek el italokat kézbesíteni, hogy csökkenthessék veszteségeiket és kiszolgálják karanténban lévő vevőik igényeit. Az alapvetően mexikói ételeket árusító Bandidos a boldog órákban kapható, akciós árú margaritákat kezdte el az interneten árulni, míg az Evening Starnard és a Hope and Sezame jazz bár többféle alkoholt kínáló saját platformot hoztak létre.

A Global Health Now adatai alapján a virtuális bulik, a magány és a bezártság okozta depresszió növekedett alkoholfogyasztáshoz vezethet, így az Absolut és a többi szeszesitalt árusító vállalat szolgáltatásaira növekedhet az igény a jövőben. Ez azonban kevésbé jó hír az emberek és az amúgy is túlterhelt egészségügy számára. A fokozott alkoholbevitel csökkenti az immunrendszer működésének hatékonyságát és kedvező feltételeket nyújt (minden más betegség mellett) a COVID-19 következményeként fellépő súlyos tüdőgyulladás kialakulásához is.

Segítségnyújtás és hírnév

Szerencsére elmondható, hogy nem csak az alkohollal kapcsolatos szolgáltatások iránt nőtt a kereslet, hanem az egészséges tevékenységek iránt is.

A Nike kínai marketingesei is gyorsan reagáltak a kihívásra, a Nike Training Club applikáció és a Douyin is hamar megtelt a márka által létrehozott tartalmakkal, amik azt mutatták be, hogyan lehet hatékonyan sportolni otthon, illetve hogyan lehet ennek érdekében felhasználni bármilyen a nézők keze ügyében lévő tárgyat – például vizesüvegeket – súlyzónak.

A Gartner szerint ezek a kampányok képesek voltak enyhíteni az emberek aggodalmain és az elszigeteltség érzésén, amit a karanténhelyzet okozott. Sok márka a szolidaritás és a remény üzeneteit terjesztette a közösségi médiában és voltak akik közülük is kiemelkedve gyakorlati hozzájárulást is nyújtottak a vírus elleni küzdelemhez, például adományokat vagy orvosi eszközöket küldtek a frontvonalban élők támogatására, és felhívásaikkal igyekeztek a fogyasztóikat is erre biztatni.

A hírességek, márkanagykövetek vagy kulcsfontosságú véleményvezérek szintén arra ösztönözték az embereket, hogy maradjanak pozitívak, például rövidfilmekkel vagy dalokkal. Az Estée Lauder Kína egyik legnépszerűbb közösségi platformján, a Weibo-n indította el „We Win Win This Fight” hashtag kampányát. A hírességek a hashtaggel megjelölt biztató videoüzeneteket osztotta meg, melyeket több mint 61 millió alkalommal nézték meg a kínai felhasználók, és amelyek 328 000 beszélgetést váltottak ki.

A Harvard Business Review számos pozitív példát felsorol, melyekről a nyugati vállalatok is példát vehetnek. Rengeteg ember munkahelyét mentette meg az a művelet, mely során 40 étterem alakította át működését, hogy megfelelhessenek a válság okozta helyzetnek, majd a felszabadult munkaerőt az Alibaba egyik leányvállalatának, a Hema „újkerekedelmi” szolgáltatónak kölcsönözték ki, hiszen a vállalat a korábbi létszám mellett nem lett volna képes teljesíteni a megnövekedett kereskedelmi igényeket.

Szintén pozitív a Huazhu hotellánc példája. A Huazhu 6000 hotelt üzemeltet Kína 400 városában, így jelentőst kihívást okozott számukra a munkaerő lépéseinek összehangolása. A szállodaüzemeltetők úgy oldották fel a problémát, hogy létrehoztak egy krízismenedzsment csoportot, amelynek kizárólagos feladata az volt, hogy naponta ülésezzenek és hozzanak olyan konkrét döntéseket, amik segítenek abban, hogy a munkavállalók a legalsóbb szinteken is megértsék a nekik dedikált feladatokat és képessé váljanak végrehajtani azokat. Ennek érdekében egy saját, belső felhasználású applikációt is létrehoztak Huatong névvel, mely minden nap frissült és segítette az eligazodást.

A Lin Qingxuan kozmetikai vállalat a válság következtében arra kényszerült, hogy üzletei 40%-t bezárja. Annak érdekében, hogy mérsékeljék a bevételkiesést és segítsenek munkavállalóikon, a vállalat több mint száz kozmetikai tanácsadóját képezte át influenszerekké, akik ezáltal képessé váltak a termékek online értékesítésére.

Kínai különlegesség

A példákat sokáig lehetne még sorolni, hiszen rengeteg kreatív megoldás született, melyeknek köszönhetően számos globális és kínai cég sikeresen átvészelte a válság kínai piacot sújtó hullámát. Fontos megemlíteni, hogy Kína logisztikai és pénzügyi rendszere nagy mértékben különbözik a Nyugaton látottaktól. A központi kormányzat irányítása minden privát vállalatra kiterjed, ami segíti az összehangolt, gyors reakciót.

Az olyan alkalmazásoknak köszönhetően, mint a Wechat vagy az Alipay a kínai felhasználók bármilyen termékért vagy szolgáltatásért azonnal képesek fizetni, akár úgy hogy üzenetben küldenek pénzt, akár QR kód segítségével egyetlen kattintással. Másrészt a kínai logisztikai rendszer igen fejlett, a magas kiépítettségű infrastruktúra és a rendkívül sokféle szállítási forma (a biciklis futároktól kezdve a hajózáson és drónokon át a gyorsvonatokig) lehetővé teszi, hogy óriási mennyiségű termék jusson el rendeltetési helyére akár egyetlen nap alatt is. Ezek a viszonyok erős támaszt nyújtanak a márkák alkalmazkodási stratégiájának és nagy előnyt jelentenek a kínai gazdaság számára, de talán éppen ezért hasznos tanulmányozni őket és a jövőben a lehetőségekhez képest példát venni róluk.

Trending Now

Kövér László: az európai demokrácia védelmében korlátozni kellene a techóriásokat

Az uniós tagországok parlamenti elnökeinek konferenciáján a többi között a közösségi média kérdésében is felszólalt a magyar házelnök.

Közzétéve:

Borítókép: Kövér László egy korábbi konferencián, fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ha komolyan féltjük az európai demokráciát, akkor elsősorban a nagy technológiai cégek működésére kellene korlátozó szabályokat hozni multilaterális keretek között – jelentett ki a magyar Országgyűlés elnöke az MTI-nek értékelve az uniós tagországok parlamenti elnöki konferenciájának első napját a spanyolországi Palmában még hétfőn.

“Ebben az összefüggésrendszerben, amit itt ma hallottunk, meg ami az európai diskurzust uralja, ebben csak az úgynevezett liberális demokráciákon kívüli, azaz az autoriter államok felől fenyegető veszélyre szoktak kitérni, miközben a liberális demokráciákon belül érzékelhető azoknak az informális magánhatalmaknak a nyomása és manipulatív ereje – utalnék itt csak Soros úrnak a hálózatára –, amelyek Magyarországon sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a demokrácia működésére” – fogalmazott Kövér László.

A konferencia első napján “A liberális demokráciák új kihívásaival szembesülő Európai Unió stratégiai autonómiája a közösségi média és a mesterséges intelligencia korszakában, kül- és védelempolitikai szemszögből: Oroszország Ukrajna elleni illegális inváziója és a közel-keleti konfliktus” témájában szólaltak fel a résztvevők.

A házelnök szerint kétségkívül létező veszély a demokráciák befolyásolása, a közvélemény manipulálása, de kifogásolta, hogy a felszólalók nagy többsége kizárólag Oroszország fenyegető szerepét emelte ki.

“Valószínűleg a kollégák egyike sem volt abban a helyzetben, mint a magyar kormánypárti politikusok, hogy különböző internetes platformok letiltsák a közösségi oldalukat, vagy korlátozzák a megszólalásuk lehetőségét” – jegyezte meg.

Kövér László úgy vélte: az első nap tanulsága, hogy meg kell próbálni a vita témáit jobban összpontosítani az értelmes párbeszéd érdekében. “Olyan témát érdemes választani, amelyben az egyetértés, a konszenzus lehetősége nagyobb, mint másban, érdemes azt keresni, hogy mi az, ami valóban összeköt bennünket, és valóban együtt tudunk működni” – hangsúlyozta.

Jövőre hazánkban találkoznak a házelnökök

Elmondta, hogy a tagállami parlamentek közötti együttműködés legmagasabb fórumának számító, következő házelnöki konferenciának jövő májusban Magyarország ad otthont, és ennek megvitatandó témáit az év végégig kell meghatározni, és az EU parlamentjeinek jövő februári, főtitkári találkozóján kell bemutatni.

A tervek szerint a konferencia végén a résztvevők zárónyilatkozatot fogadnak el, amelybe Magyarország számos módosító indítványát beépítették. “Elértünk sok eredményt, amiben meg nem, abban pedig lábjegyzetben a különvéleményünket jelezni fogjuk, hogy ne legyen félreértés, hogy mihez járultunk hozzá” – mondta Kövér László.

Az európai házelnöki konferencia az utolsó hivatalos esemény Spanyolország uniós elnökségi tisztségéhez kapcsolódóan, amelyet 2023. második félévében töltött be. Az eseményen 39 tagállami parlamenti kamarai elnök és 11 alelnök, valamint öt uniós tagjelölt ország és kilenc meghívott ország képviselői vesznek részt.

Tovább olvasom

Trending Now

Korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetője

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában.

Közzétéve:

Egy héttel ezelőtt mesterséges intelligencia segítségével alkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában. A Bíró Ada névre keresztelt műsorvezető megjelenését, arcát és hangját egyaránt mesterséges intelligencia hozta létre.

Szűts Zoltán médiakutató, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem dékánja szerint az Ada megjelenését övező kíváncsiság, komoly érdeklődés és médiafigyelmem is jelzi, hogy a technológia forradalmi és korszakalkotó.

Közölte:

az igazinak tűnő, gép alkotta műsorvezető iránti érdeklődés azért jelentős, mert a technológiát eddig leginkább szövegek generálása kapcsán ismerték, a Deltában viszont három dimenzióban, kiváló képi minőségben, gyakorlatilag magától szólal meg a mesterséges intelligencia.

Szűts Zoltán úgy vélekedett: a technológia jóvoltából rengeteget profitálhatnak majd az emberek, az a jövőben megkönnyítheti munkájukat, életüket, és hatékonyabbá teheti az orvoslást, oktatást, utóbbiakat személyre szabottá teheti.

Fontos, hogy átlátható legyen ugyanakkor a technológia fejlesztése, és az előállított tartalom felhasználása során mindenképpen jelölni kell, hogy azt mesterséges intelligencia hozta létre, sőt adott esetben azt is, “min tanult”, milyen tartalmakból szerezte tudását – hívta fel a figyelmet a médiakutató.

A Delta című műsor vasárnaponként 16:10-től kerül adásba a Dunán; Bíró Ada, a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott képi és nyelvi modell legközelebb tudományos érdekességekkel jelentkezik a műsorban.

Tovább olvasom

Trending Now

Prőhle Gergely lesz a vendég a protestáns újságírók következő klubestjén

Létezik-e a keresztény Európa? – a Protestáns Újságírók Szövetsége rendezvényének résztvevői erre a kérdésre keresik majd a választ a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének programigazgatójával.

Közzétéve:

Prõhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője egy evangélikus óvoda alapkőletételén Veszprémben 2023. október 10-én, fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A május 8-án, szerdán délután 5 órától a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3.) tartott esemény meghívója szerint a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője mellett meglepetésvendégként egy ismert borász is bemutatkozik.

A szervezők az ingyenes rendezvényre mindenkit várnak, de a részvételi szándék előzetes jelzését kérik a prusz@lutheran.hu címen vagy ezen a linken.

Az klubest plakátja:

Tovább olvasom