Kövess minket!

Trending Now

Miért fontos a jó CRM, és hogyan lehet jól választani a tökéletes kommunikációhoz?

A koronavírus által meghatározott időszakban a fogyasztói szokások megváltoznak, egyre magasabb az online vásárlások aránya. Amint egy vállalkozás növekedésnek indul, az ügyfélkapcsolat-kezelő rendszer (CRM) bevezetése egyre szükségesebbé válik ahhoz, hogy az ügyféladatokat és kommunikációt rendszerezni tudja az ügyfélszolgálat.

A CRM egyúttal marketingeszközként is funkcionálhat, sőt egyes szolgáltatások esetében szinte már komplex vállalatirányítási rendszerekről beszélhetünk. Éppen ezért, CRM rendszert érdemes hosszú távra választani, úgy hogy ahhoz a későbbi igényeknek megfelelően bármikor hozzáépíthetőek legyenek a kapcsolódó eszközök.

Nem számít, milyen méretű cégről van szó, a megfelelő CRM szoftver segít a versenyképességének megőrzésében azáltal, hogy lehetővé teszi:

  • az ügyfelekkel folytatott interakciók minden formájának nyomonkövetését,
  • az értékesítés és a marketingerőfeszítések kiértékelését,
  • erős kapcsolat fenntartását a meglévő ügyfelekkel,
  • további termékek és szolgáltatások eladását,
  • az értékesítési és marketing csapatok közötti kommunikáció javítását,
  • új ügyfelek keresését és megtartását.

A magyar piacon is található a legtöbb igényt lefedő CRM szolgáltatás, amiket egy egyszerű Google kereséssel bárki megtalálhat. Éppen ezért ez a cikk a kiválasztással kapcsolatos témákra szorítkozik.

A legnagyobb hiba, amelyet a CRM rendszerről döntő vállalkozások elkövetnek, az, hogy végignézik, melyik szolgáltató milyen funkciókat ad egy adott összegért, ahelyett, hogy saját szükségleteikre és üzleti prioritásokra koncentrálnának.

A böngészés és összehasonlítás előtt érdemes az alábbi kérdéseket átgondolni: Melyek a legjobban működő folyamatok a vállalkozásunkban, és min szeretnénk javítani a CRM rendszerrel? Milyen operatív folyamat és munkafolyamat hiányzik, amit hozzá kell adnunk a meglévő munkához? Ki és milyen céllal fogja használni a CRM-et? Hány felhasználóra van szükségünk? Milyen más szoftvert akarunk integrálni a CRM rendszerbe? Mi a költségvetésünk?

SaaS rendszer vagy saját CRM?

A felhő alapú (szoftver-szolgáltatásként szolgáltatásként / SaaS) megoldással nincs szükség szerverre vagy műszaki szakértelemre a vállalkozás részéről, ami nagy előnyt jelenthet. Elég egyszerűen belépni a szolgáltató oldalán található fiókba és azonnal elérhetővé válnak az adatok.

A rendszer hátránya, hogy ha akadozik az internetszolgáltatás, vagy bármilyen okból kifolyólag nem tud kommunikálni a két fél, akkor az adatokhoz való hozzáférés is meghiúsul. Emellett, ha ilyen rendszert szeretnénk választani, fontos hogy előre tájékozódjunk, hogyan tudjuk kinyerni belőle az információkat – arra az esetre, ha később váltani szeretnénk.

A helyszíni megoldás esetében a vállalat maga rendelkezik a CRM rendszer felett, ami a saját szerverén fut. Ez ugyanúgy lehet teljesen saját (ritkább esetben) és előfizetéses rendszerben működő (gyakoribb). Mivel a karbantartás erőforrás- és szakértelemigényes, ez azoknak a cégeknek ajánlott, akik rendelkeznek saját informatikai csoporttal. Be kell szerezni továbbá a szükséges hardveres és szoftveres elemeket, valamint magasabb előzetes költségekkel kell számolni.

Szolgáltatások és funkciók

Minden vállalkozás ügyfélköre és dinamikája egyedi, ezért a megfelelő CRM kiválasztása előtt érdemes átgondolni nemcsak a saját igényeket, de a jövőbeli terveket is.

A vállalkozás növekedésével a CRM-re is szükség lesz. Ezért kell biztosítania, hogy a választott CRM-megoldás könnyen frissíthető a következő kifinomultabb verzióra.

Egy másik dolog, amelyet emlékezni kell arra, hogy a CRM szoftverek nagyon gyakran olyan funkciókkal vannak ellátva, amelyeknek sokféle vállalkozás számára vonzónak kell lenniük. De miért fizetne a nem szükséges vagy nem használt funkciókért?

A Software Advice szerint az első CRM-vásárlók gyakran túlbecsülik azokat a funkciókat, amelyekre valójában nincs is szükségük, így érdemes végigvenni, hogy vajon minden csengőnek és sípnak lesz-e funkciója ha a rendszer működésbe lép. Ezt az értékelést közösen kell elvégeznie a vezetőknek és a felhasználóknak. Ez vonatkozik a vállalkozás felhasználói számára is. Talán a különféle felhasználóknak különféle felhasználói tervekre van szükségük. Ezért az értékesítési osztályoknak szükség lehet egy fejlett értékesítési készlettel rendelkező CRM-re és arra, hogy CRM-t használhassák mobil eszközükön; míg a kommunikációs csapatnak csak a marketinggel kapcsolatos funkciókat kell használnia.

Integrálhatóság

Ez az egyik legfontosabb szempont, amelyet figyelembe kell venni, a CRM kiválasztásánál. A CRM-et nem azért használja egy vállalkozás, hogy különböző munkarendszerek gyűjteményének egy kis eleme legyen, hanem azért hogy segítsen racionalizálni az üzleti tevékenységet. Ezért kiemelten fontos hogy a rendszer képes legyen kommunikálni a már meglévő adatbázisokkal és szoftverekkel.

Kipróbálási lehetőség

A legtöbb CRM szolgáltató lehetőséget ad arra, hogy ügyfeleik megismerkedjenek a rendszer használatával. Ez történhet ingyenes próbaverzióval de gyakran az online kurzusok és a videóhívás is szerepel a lehetőségek között, ahogyan az élő termékbemutató is.

A komoly döntés meghozatalához ezenkívül érdemes több tesztet végezni egyszerre, aminek segítségével könnyebben kidomboríthatóak a hiányosságok és erősségek az egyes szolgáltatások esetében.

Iparágspecifikus választás

Érdemes azt is megvizsgálni, hogy az adott CRM rendszert milyen iparágakban tevékenykedő vállalatok használják és az ő igényeik miben hasonlítanak vagy különböznek a saját vállalkozásétól. Ennek a kérdéskörnek a megvizsgálása ráadásul az összes többi megválaszolásában is nagy segítséget jelenthet.

Képzés és konfigurálhatóság

A CRM rendszernek ki kell egészítenie az üzleti vállalkozást, és tükröznie kell az értékesítési folyamatot, a marketing stratégiát, az ügyfélszolgálati tevékenységeket, a kapcsolatfelvételi rutinokat. Ezért olyan rendszert érdemes választani, amely könnyen konfigurálható.

A képzés a CRM zökkenőmentes átvételének egyik legfontosabb tényezője. Ennek folyamatos, felhasználó-specifikus gyakorlati élménynek kell lennie, hogy mindenki tudja, hogyan kell használni a szoftvert hatékonyságának növelése érdekében.

Csoportos, egyéni vagy szerepkör-alapú CRM-képzés nem csak azt mutatja, hogyan működik a rendszer, hanem azt is, hogy mi és hogyan van összekapcsolva, és hogy a felhasználó hogyan járul hozzá az általános szervezeti munkafolyamathoz. A képzés valójában elősegíti, hogy a társaság együtt dolgozzon ugyanazon cél elérése érdekében.

Felhasználóbarát felület és élmény

A CRM rendszer kiválasztásának egyik legfontosabb kritériuma az, hogy hogyan érzik magukat és mit tapasztalnak a használata során a felhasználók. Segíti őket? Intuitív? Vagy van valami, ami irritálja vagy lelassítja a munkájukat?

Ennek kiderítéséhez például meg lehet kérni az eladót, hogy mutassa meg, hány kattintásra van szükség egy adott feladat elvégzéséhez. Mennyire hatékony a felület? A gombok egyértelműen vannak jelölve? Logikus a cselekvés folyamata? Tehát nem elég egyszerűen csak a funkciókra koncentrálni és azt figyelni, hogy egy feladat végrehajtható-e, hanem is fontos, hogy milyen gördülékenyen működik a végrehajtás.

A SuperOffice kutatása szerint ez a látszatnál sokkal fontosabb szempont. A felmérés egyik kérdése a következő: “Mit gondolsz fontosnak egy új CRM-megoldás kiválasztásakor?”. Több mint 1000 válasz alapján a kilátások 86% -a megemlíti a felhasználóbarátságot mint az új rendszer kiválasztásának legfontosabb tényezőjét!

Trending Now

Klubest: Hal Melinda pszichológus lesz a protestáns újságírók vendége

A krízisek korának mentális veszélyeiről beszélgetnek az érdeklődők.

Közzétéve:

Hal Melinda klinikai szakpszichológus egy korábbi pódiumbeszélgetésen, fotó: MTI/Kovács Tamás

Hal Melinda klinikai szakpszichológus lesz a vendége a Protestáns Újságírók Szövetsége soron következő klubestjének, amelyet április 3-án, 17 órától tartanak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában (XI. Budapest, Magyar tudósok körútja 3.). Az esten a krízisek kora, azaz napjaink reánk leselkedő mentális veszélyeiről lesz szó.

Tovább olvasom

Trending Now

Kampánnyal és kvízjátékkal hívják fel a figyelmet a kibertér veszélyeire

A Médiaunió Alapítvány az immár második éve futó “A kulcs te vagy” országos társadalmi célú kampányával, valamint a Digitális Szimat Kihívás nevű kvízjátékkal hívja fel a figyelmet az online térben előforduló visszaélésekre – közölte a Médiaunió Alapítvány az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

A szervezet közleményében azt írta, hogy

világszerte egyre nagyobb méreteket ölt a digitális térben előforduló csalások száma és az így eltulajdonított összegek nagysága. Bár az európai statisztikák szerint Magyarország a kifejezetten biztonságos országok közé tartozik, megdöbbentő adat, hogy naponta három magyar család teljes megtakarítása kerül a kiberbűnözőkhöz.

Hozzátették: emellett az adathalászat is egyre nagyobb problémát jelent az óvatlanok számára.

A közlemény szerint a Médiaunió Alapítvány fennállásának 16. évében, 14. társadalmi célú A kulcs te vagy! című kampánya a pénzügyi és az adatvédelmi kihívásaira fókuszál. Célja, hogy felhívja a figyelmet a terület veszélyeire, tudatosítsa, hogy gyakorlatilag mindenki érintett, valamint edukálja a lakosságot a veszélyhelyzetek felismerésére, a helyes lépésekre. A kampányban a Médiaunió szakmai partnere a Kiberpajzs Program.

A közleményben arról is írnak, hogy a Magyar Bankszövetség és partnerei által összeállított Digitális Szimat kvízjáték bárkinek lehetőséget kínál az online önvédelmi ismeretek tesztelésére: a tudáspróba segítségével játszva megtanulhatók azok a trükkök és jelek, amelyekkel felismerhetők és kivédhetők a pénz vagy az adatok ellen irányuló egyre gyakoribb támadások.

A kvízjáték az egyik legnépszerűbb eleme az idén tizedszer megrendezett PÉNZ7 oktatási programnak, amelyen márciusban több mint 1250 iskola mintegy 200 ezer diákja vett részt – tették hozzá.

Mint írták,

a kérdéssor kitöltői diákok ezrein túl számos sportolóval, médiaszemélyiséggel és youtuberrel is összemérhetik tudásukat.

A Youtube-on több mint háromszázezer követővel rendelkező vlogger, Zsomac a kvízt végigjátszva elmondta: “Az online térben rengeteg veszély leselkedik rátok: ennek a programnak az a célja, hogy jobban megismerjétek a fenyegetéseket és nagyobb biztonságban legyetek.” A gamer a gyakori, SMS-ben érkező értesítésekről is beszélt – írták a közleményben.

“Már gyermekkoromban megtanultam, hogy idegeneknek sosem adhatunk ki személyes adatokat” – mondta a teszteket követően Domonkos Emese világbajnok kardvívó arra a kérdésre, mit nem kérhet el soha egy banki ügyintéző.

A válogatott párbajtőrös Büki Lili hozzáfűzte, hogy ha a pénzügyein túl akar az állítólagos bankos információkat, érdemes megszakítani a hívást, és felvenni a kapcsolatot a pénzintézettel.

A webkártya is praktikus lehet. Ha az online piactereken ilyennel fizetünk, biztos, hogy nem veszélyeztetjük a megtakarításainkat – idézték a közleményben Szappanos Pétert, a magyar labdarúgó-válogatott és a Paksi FC kapusát.

Nyikonyuk Balázs, a televízióból megismert tizenhat éves diákvállalkozó arra hívta fel a figyelmet, hogy miként bizonyosodjunk meg arról, hogy tényleg a bankárunkkal beszélünk-e: megoldásként a keresztazonosítás lehetőségét hozta fel – írták a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Trending Now

Az MI és a nyelvhasználat közötti kapcsolat volt az első Montágh Szalon témája

A Montágh Szalon első, szerdai eseményén a mesterséges intelligencia és a nyelvhasználat közötti kapcsolatról Prószéky Gábor Széchenyi-díjas programtervező matematikussal, nyelvésszel, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatójával beszélgetett a Montágh Testület elnöke, Aczél Petra.

Közzétéve:

MTI/Balogh Zoltán

Prószéky Gábor a mesterséges intelligencia nyelvi modelljei előnyeinek nevezte, hogy ezek az eszközök az emberekkel ellentétben gyorsak és pontosak, azonban kiemelte, hogy “bár sokan elhiszik róluk, hogy intelligensek, azonban mégsem azok”, mivel problémamegoldó és hozzáigazodó képességük az emberekhez képest csekély.

Az amerikai OpenAI kutató laboratórium által kifejlesztett chatbot, a ChatGPT gyorsítja az életünket azzal, hogy összerakja nekünk azt a szöveget, amit mi felül tudunk bírálni, ha abban a helyzetben vagyunk. A probléma viszont az, hogy nagyon sok ember nincs felülbírálási helyzetben – mondta a nyelvész.

Hangsúlyozta:

mindez etikai kérdéseket is felvet, ugyanis mivel mi felügyeljük a szövegalapú párbeszédrendszert, ezért annak a helyességéért, tartalomelemzésért is a minket terhel a felelősség.

A ChatGPT jelenleg mintegy 180 milliárd angol nyelvű szóval dolgozik, így a chatbotban angol nyelvű szóból van a legtöbb. Második helyen a francia nyelv áll mintegy 3 milliárd francia szóval, a magyar nyelv pedig a tizenkilencedik a sorban: a chatbot körülbelül 127 millió magyar szóból merít, ami “körülbelül egy wikipédiányi mennyiség” – fogalmazott a nyelvész.

A nyelvész szemléltetésképpen megjegyezte, hogy Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye 135 ezer szóból áll.

Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy ezek a mesterségesintelligencia-alapú nyelvi modellek lehetnek egy nyelv megmaradásának a tényezői a jövőben, különösen a kihalás szélén álló nyelvek esetében

– fogalmazott Prószéky Gábor.

A Nyelvtudományi Kutatóközpont munkatársai által fejlesztett mesterségesintelligencia-alapú szövegszerkesztő és nyelvelemző, PULI nevű szoftver egyik fontos célja, hogy olyan hazai intézmények, többek között a magyar államigazgatás szervei, továbbá bankok, biztosítók használhassák, melyek teljes joggal félnek elküldeni tartalmaikat, adataikat a világ nagy cégeinek kiszolgáltatni – hangsúlyozta a nyelvész.

A Montágh Testületet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hozta létre, célja, hogy a közmédia csatornáin kizárólag olyan műsorvezetők, riporterek, hírolvasók, narrátorok és tudósítók szerepeljenek, akik alkalmasságukkal és felkészültségükkel megfelelnek a közszolgálati televíziózás és rádiózás magas minőségi követelményeinek.

A közmédia tanácsadó, véleményező, javaslattevő és ellenőrző testületének kiemelt feladata az anyanyelvi és a viselkedéskultúra ápolása, ezáltal a kulturális értékőrzés, valamint értékteremtés támogatása.

A Montágh Szalont a tervek szerint a jövőben kéthavonta fogják megrendezni, ahol a meghívott előadókkal többek között közéleti, kommunikációs, tudományos és sport témákban tartanak beszélgetéseket.

Borítókép: Aczél Petra, a Montágh Testület elnöke és Prószéky Gábor Széchenyi-díjas programtervező matematikus, nyelvész, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója a Montágh Szalon első eseményén a budapesti Hungarian Art and Business kortárs művészeti központban 2024. március 27-én. A rendezvény témája a mesterséges intelligencia és a nyelvhasználat közötti kapcsolat volt

Tovább olvasom