2020. április 06.

Rendezvényeseknek segít az ingyenes platform

A koronavírus egyik legnagyobb áldozata a magyar gazdaságban a rendezvénypiac, a szervezők és az őket kiszolgáló alvállalkozói réteg.

A FestSolution néven futó projekt alapítói szerint, bármikor is ér véget a járvány okozta veszély, az újrainduló rendezvénypiac túl lesz zsúfolva - a szezon lerövidül, a rendezvények besűrűsödnek, egy-egy időpontban számos rendezvény lesz megtartva. Erre a helyzetre szeretnének előre megoldást nyújtani.

A Magyar Fesztivál Szövetséggel együttműködve, rövidtávon azt szeretnék felmérni, hogy milyen hatással van a koronavírus okozta helyzet a fesztiválok közreműködőire, létrehozóira, működtetőire. "Sokszor megfeledkezünk róla, hogy a fesztiválokban dolgozó kulturális és műszaki szolgáltatókat is súlyosan érinti a jelenlegi és jövőbeni helyzet. Érdekeik képviseletében folyamatos felmérésekkel szeretnénk átfogó képet kapni, hogy pontosan milyen károk okozódnak ebben az ágazatban" – mondta Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke.

A FestSolution két oldalról közelíti meg és ad megoldást a rendezvénypiacnak. Az egyik, hogy az arra regisztráló szervezők számára egy rendezvénynaptárat tesznek elérhetővé, amit a korábban is működő Festivize nevű applikációban fognak tudni elérni, így lehetőséget teremtve, hogy az adott esemény új időpontját a többiekhez igazodva határozzák meg. Ezzel elkerülve, hogy minden fesztivál egy hétvégén legyen megtartva - írják.

A másik pedig, az újraindulásra fókuszál, amikor a korábban lemondott rendezvényeket hirtelen, nagyon rövid idő alatt kell újraszervezni. Az ingyenesen használható rendszerrel szeretnék megkönnyíteni a szereplők egymásra találását, ezért egy platformra hozzák a szervezőket, kiállítókat, szolgáltatókat, fellépőket, hogy gyorsan és hatékonyan megtalálják egymást.

“Célunk, hogy a platform által ne kelljen sok kört futniuk a szereplőknek, hanem azonnal össze tudjuk kötni a szabad kapacitással rendelkező alvállalkozókat a szervezőkkel. Hiszünk benne, hogy ezzel a karitatív kezdeményezéssel, összefogással nagy terhet vehetünk le a szervezők válláról” - mondta Poór Szabolcs, a Festivize közösségi fesztiválalkalmazás alapítója.