2020. május 09.

Sokat javult a világ lakosságának hangulata

A magyarokat a koronavírus után az egészségügy helyzete aggasztja legjobban.

Világszerte közel húszezer megkérdezett válaszait összevetve az emberek 46%-a véli úgy, hogy hazájukban jó irányba haladnak a dolgok. Ehhez képest a magyar válaszadók még komorabban látják a jelenlegi helyzetet – derül ki az Ipsos április végi, 28 országos felméréséből, a What Worries the World kutatássorozatból.

Az elsőszámú aggodalmat a nemzetközi mérésben először megjelenő világjárvány jelenti (átlag 61%-os említés, mely a kutatássorozat történetnek legmagasabb mért értéke), 28 országból 24-ben ez szerepel az első helyen. A legmagasabb említési értékeket Malajziában (85%), Nagy-Britanniában (77%) és Ausztráliában (74%) mérte a globális kutatócég, míg Oroszország és Kína lakosságának alig negyede nevezte meg kritikus problémának.

Általánosságban legoptimistábbnak szintén, a COVID-19 vírust a saját állítása szerint hivatalosan is leküzdő Kína bizonyult. Magyarország lakosai a világ azon felébe tartoznak, akik az átlagnál rosszabbnak ítélik meg országuk helyzetét: kétharmados többség (67%) szerint nem megfelelő irányba haladnak a dolgaink.