2020. augusztus 27.

Wolf Kati Zsédával, a Halott Pénz tagjai egymással, Tóth Dávid pedig Nagy Benedekkel versenyzett

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet idén különleges módon hívja fel a figyelmet az Iskolakezdés együtt! elnevezésű adománygyűjtő kampányára, amellyel hátrányos helyzetű gyerekek iskolatáskáját segítenek megtölteni.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egy rendhagyó kisfilmmel készült, amelyben ismert emberek párokban – Wolf Kati & Zséda, Járai Márk & Marsalkó Dávid, Tóth Dávid & Nagy Benedek – mérték össze az iskolapadban a tudásukat. A versenyzőknek számos tantárgyban meg kellett mérkőzniük, de közel sem egyenlő esélyekkel indultak – volt, aki kapott segítséget, volt, aki nem. A Segélyszervezet ezzel a különleges csavarral szeretné bemutatni, hogy megfelelő támogatás nélkül még felnőttként is nehéz helyt állni, nemhogy gyerekként.

A versenyzők alsó osztályosoknak szánt feladatokat oldottak meg matematika, földrajz, tollbamondás, rajz és környezetismeret témakörben. A tudás azonban nem volt minden. Az egyenlőtlen esélyekkel a szereplők sem voltak tisztában, de a végeredményt látva számukra is világossá vált, mennyit számít az iskolában a megfelelő eszköztár és a támogató háttér.

„Az Ökumenikus Segélyszervezet számos kampányában vettem már részt, de talán ehhez kötődöm a legjobban. Tulajdonképpen a gyermekeim is az Iskolakezdés együtt! kampányon nőnek fel, ugyanis a nagyobbik éppen az első gyűjtéskor kezdte el az általános iskolát. Mindig nagyon jó érzéssel tölt el, ha összegyűlik a kitűzött célnak megfelelő összeg, hiszen ebből látszik, hogy az emberek odafigyelnek egymásra és segítenek, ha kell. A videó forgatása óriási élmény volt! Kíváncsian ugrottam neki a feladatoknak, a legnagyobb tanulság pedig az volt, hogy akkor a leginkább mellbevágó az esélyegyenlőtlenség, amikor az ember a saját bőrén érzi. A gyermekeknek minden iskolakezdésnél szükségük van egy jó indításra, de ez sokaknak sajnos nem adatik meg, ezért is olyan fontos ez a kampány” – nyilatkozta Wolf Kati előadóművész, az Ökumenikus Segélyszervezet önkéntese, az Iskolakezdés együtt! arca.

Az iskolai felszerelések beszerzése jelentős kiadással jár, így tanévkezdéskor rengeteg szülőnek kell szembenéznie azzal a félelemmel, hogy nem tudja biztosítani a gyermeke taníttatásához szükséges nélkülözhetetlen eszközöket. Az iskoláskorú gyermekes háztartások közül sokan kénytelenek a rosszabb minőségű eszközöket választani, jó néhány diák használt iskolaszerekkel készül a szeptemberi iskolakezdésre, de számos olyan család is van, ahol anyagi okokból egyáltalán nem tudják megoldani a tanszerek beszerzését.

A tanévkezdés kapcsán felmerülő költségeket a legtöbb háztartásban önerőből fedezik, ám sokan kénytelenek más fontos kiadásokat csökkenti: ez jellemzően az élelmiszerre fordított összegből történik, de előfordul az is, hogy a számlák befizetésével késnek az iskoláztatási költségek miatt. Nem ritka az sem, hogy hátrányos helyzetű családokban a szülők a család többi tagjától vagy a szűk baráti körtől kérnek kölcsön, hogy fedezzék a tanévkezdési kiadásokat.

Az Ökumenikus Segélyszervezet idei célja, hogy – a koronavírus miatt most az előző évekhez képest kétszer annyi, azaz – 2000 diák iskolatáskáját töltse meg nélkülözhetetlen felszerelésekkel. Egy csomag értéke, melyben minden fontos eszköz megtalálható, körülbelül 10 000 forint, így a szervezet arra törekszik, hogy idén 20 millió forint adományt gyűjtsön össze a kisiskolásoknak.

Gyakran fordul elő, hogy két azonos szorgalmú és tehetségű iskolás teljesítménye között csak a megfelelő eszközök hiánya jelenti a különbséget. Bármennyire is jó tanuló egy gyerek, ha nincsenek meg az alapvető tanszerek és tankönyvek, akkor sokkal nehezebben tud megfelelni a követelményeknek. A rossz minőségű vagy hiányzó iskolai felszerelés pedig nemcsak a tanulást akadályozza, de szégyenérzetet is kelthet a nehéz sorsú gyerekekben: úgy érezhetik, ők kevesebbet érnek, mint társaik.

„A 9 éve indított Iskolakezdés együtt! kampányunkkal az a célunk, hogy tudatosítsuk a társadalomban: a nehezített körülmények olyan lehetőségeket vehetnek el a rászoruló diákoktól, melyeken talán az egész jövőjük múlhat. Idén ezzel a rendhagyó kisfilmmel szeretnénk még többek figyelmét felhívni arra, hogy a támogatásokkal kiegyenlíthetjük az iskolások esélyeit, és egy szebb jövőt ígérhetünk azoknak is, akik önerőből sajnos nem tudják megteremteni a tanévkezdéshez szükséges összegeket. Bízunk benne, hogy elérjük a kitűzött célt, és 2000 kisiskolás táskáját tölthetjük meg a szükséges tanszerekkel. Ezúton is köszönjük az önkéntes sztároknak, hogy a film kedvéért visszaültek az iskolapadba, és segítettek, hogy az üzenetünk így még többekhez eljusson” – mondta Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet elnökigazgató-helyettese.

Hogyan lehet csatlakozni a gyűjtéshez?

  • Az Ökumenikus Segélyszervezet weboldalán: www.iskolakezdesegyutt.hu
  • A szervezet 1353-as adományvonalán (minden hívás vagy SMS 250 Ft támogatást jelent)
  • Átutalással vagy csekkbefizetéssel a 11705008-20464565 számlaszámon lehet csatlakozni a felhíváshoz (a közlemény rovatban feltüntetve: Iskolakezdés együtt!)